Εκπαίδευση

23/04/2019 - 15:08

To «Σπίτι της Μαρίας» περιμένει τους νέους από τη Λέσβο

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» παρουσίασε στη Μυτιλήνη τις ευκαιρίες που δίνονται στα παιδιά και τους νέους της Λέσβου είτε να  φιλοξενηθούν στο οικοτροφείο «Σπίτι της Μαρίας», και να φοιτήσουν στα δημόσια σχολείων των Καρδαμύλων, είτε να να φοιτήσουν στο 1ο Ιδιωτικό Μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο της Ελλάδος στην Χίο, υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος και στη συνέχεια να έχουν μία πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση. 


Βασικός σκοπός της Μαθητικής Στέγης «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα της Χίου είναι να προσφέρει στους φιλοξενούμενους μαθητές (προσεκτικά επιλεγμένους με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια) το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκπαιδευτική τους πρόοδο και πλατύτερη δυνατή καλλιέργεια, την ανάδειξη της αριστείας και, πάνω από όλα, τη σφυρηλάτηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στηριγμένης σε αρχές και αξίες.


Από την άλλη μεριά στην πόλη της Χίου το πρώτο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό Λύκειο Ναυτικής Κατεύθυνσης της χώρας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 με απόλυτη επιτυχία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι έτοιμο να υποδεχτεί και σπουδαστές εκτός της Χίου. Και μάλιστα όχι μόνο ανήλικους, αλλά και ενηλίκους. Ανοίγοντας τους επαγγελματικούς ορίζοντες  στη ναυτιλία.


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Καπετάνιο της Εταιρείας, Παναγιώτη Τσάκο, αλλά και στο ότι η εταιρεία διανύει περισσότερα από 50 χρόνια ζωής, δραστηριοποιούμενη στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας, στηρίζοντας τον Έλληνα Ναυτικό και την ελληνική ναυτιλία.


Σύντομες παρουσιάσεις


Ο Τίτος Κουκάκης, μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού Διευθυντής Ναυτιλιακού Τμήματος του Ομίλου «Τσάκος» που εδρεύει στην Χίο παρουσίασε τον Όμιλο Εταιρειών Τσάκου και αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα με τους Μυτιληνιούς που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό. «Η εταιρεία μας είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως και αντικείμενό της είναι η ποντοπόρος ναυτιλία» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι τα πλοία της παρουσιάζουν μεγάλη γκάμα: δεξαμενόπλοια ως επί το πλείστον, φορτηγά, αεριοφόρα, κοντέινερ, αλλά και μικρότερα σκάφη.


Βαθιές στη διάρκεια των χρόνων χαρακτήρισε ο κ. Κουκάκης τις σχέσεις της Εταιρείας με το νησί της Λέσβου, αφού πολλοί ναυτικοί από τη Λέσβο έχουν επιλέξει τον δρόμο της θάλασσας.


Ο Στρατής Παπαδημητρίου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασε τις τρεις καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Αναφέρθηκε στο «σπίτι» του Ιδρύματος στη Χίο που ασχολείται με τη θαλάσσια και ναυτική εκπαίδευση και παράδοση. «Την ίδια στιγμή ασχολείται με την προώθηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την έννοια της κοινωνικής ευθύνης, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό» επεσήμανε.


Εξέπληξε δε για τον φάρο ελληνικού πολιτισμού που εδρεύει στην Ουρουγουάη από το 1978 και είναι το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος. «Εκεί εκατοντάδες κάθε χρονιά κάτοικοι της Ουρουγουάης, μαθαίνουν για τη χώρα μας, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, με την πιστοποίηση της ελληνικής εκμάθησης που τους παρέχεται από το Ίδρυμά μας. Και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές, φιλέλληνες και ελληνολάτρες» σημείωσε.


Αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη «ανθίζει» ο ελληνισμός, χάρη στο Κοινωφελές Ίδρυμα Τσάκος: «Στην Γκάνα της Αφρικής στηρίζουμε ένα ελληνικό σχολείο που χτίστηκε δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου». Το σχολείο ξεκίνησε με 40 παιδιά και πλέον μαθαίνουν γράμματα πάνω από 120 παιδιά. «Γιατί μόνο μέσα από την εκπαίδευση, μπορεί να σπάσει η φτώχεια» κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.


Ο Ζαχαρίας Μπεκριδάκης, Διευθυντής του «Σπιτιού της Μαρίας» παρουσίασε το «Σπίτι της Μαρίας» που εδρεύει στα Καρδάμυλα από το 2013, στη μνήμη της αείμνηστης Μαρίας, κόρης του Καπετάνιου του Ιδρύματος. «Πρόκειται για μια οικογένεια που φιλοξενεί 20 ανήλικα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου» είπε ο κ. Μπεκριδάκης, παρουσιάζοντας στη συνέχεια αριθμητικά στοιχεία: Εξήντα μαθητές έχουν φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο μέχρι σήμερα. Από αυτούς οι 28 έχουν δώσει εξετάσεις πρόσβασης σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με 25 από αυτούς να έχουν περάσει με επιτυχία, σε ποσοστό 88%.
Στο «Σπίτι της Μαρίας», επεσήμανε «μπορεί να έρθει όποιο παιδί θέλει». Ήδη έχει ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επικείμενη σχολική χρονιά 2019- 2020, και μπορεί να φιλοξενήσει και παιδιά της Μυτιλήνης.


Ο Μιχαήλ Μπελέγρης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος: «Το σπίτι της Μαρίας δημιούργησε ευκαιρία σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας να έρθουν στα Καρδάμυλα και να φοιτήσουν στα δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της Χίου».

 

Και ναυτικό Λύκειο


Το 2017, ανέφερε ο κ. Μπελέγρης ότι ο ίδιος ο καπετάν Παναγιώτης ανακοίνωσε ότι έναν χρόνο μετά θα λειτουργήσει το πρώτο Ναυτικό Λύκειο - Δομή με στόχο να δώσει διέξοδο σε παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, να γνωρίσουν τον ναυτικό κόσμο μέσα από την οπτική του Ομίλου όπως την στηρίζει τα τελευταία 50 χρόνια και στη συνέχεια να βρουν επαγγελματική αποκατάσταση.


Και αυτό συνέβη. «Ήδη οι πρώτοι μας μαθητές στην πόλη της Χίου συνεχίζουν τον πρώτο κύκλο φοίτησης». 


Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ενεργοποιούνται δύο επιπλέον δυνατότητες: Να έρθουν και παιδιά εκτός Χίου να φοιτήσουν και να βρεθούν στο σύγχρονο περιβάλλον εργαστηρίων και πρότυπου σύστημα εκπαίδευσης βασισμένο στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον ενήλικοι οι οποίοι έχουν απολυτήριο Λυκείου και θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη ναυτιλία θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα και να λάβουν πτυχίο και να προχωρήσουν στην καριέρα του εμποροπλοιάρχου εμπορικού Ναυτικού. 


Ήδη προεγγράφονται μια σειρά ενήλικες που περνούν από συνεντεύξεις και όσοι επιλεγούν το 2019 θα ανήκουν σε εκείνους που θα παραμείνουν στην Ελλάδα χωρίς να μεταναστεύσουν, υπηρετώντας τις ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας.

Περισσότερες πληροφορίες: mariatsakosfoundation.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!