Εκπαίδευση

18/12/2013 - 16:52

Συνεδρίασε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην σημερινή του (17-12-2013) συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Ομότ. Καθηγητή Σταύρου Θωμαδάκη, συζήτησε σημαντικά θέματα λειτουργίας, οικονομικών και στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Πρύτανη Π. Τσάρτα, των Αντιπρυτάνεων Ν. Σουλακέλλη και Ι. Κάλλα καθώς και των προισταμένων των διοικητικών υπηρεσιών και του ΕΛΕ.

Ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις τρέχουσες εξελίξεις  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση των Πανεπιστημίων και τις πρόσφατες συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας.

Το Συμβούλιο επίσης ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της Εξωτερικής αξιολόγησης Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και όπως διαπιστώθηκε τα αποτελέσματα τους υπήρξαν θετικά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Θεσμικά

Οργανισμός Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Αντιπρύτανη κ. Ν. Σουλακέλλη για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής και τις γενικές αρχές για την σύνταξη του Νέου Οργανισμού και του Οργανογράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτησε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την έγκριση του Οργανισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Συμβούλιο συμφώνησε με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με τον νέο Οργανισμό καθώς θεωρεί ότι ταχύτερη δυνατή θέσπιση του θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

Εκλογή Πρύτανη: Το Συμβούλιο επίσης συζήτησε και ψήφισε την διαδικασία καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Πρύτανη.

Ίδρυση ΝΠΙΔ: Το Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της ίδρυσης Ν.Π.Ι.Δ. και αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής για την διερεύνηση των θετικών και τυχόν αρνητικών επιπτώσεων από την πιθανή ένταξη του ΕΛΕ στο ΝΠΙΔ.

 

Βραβεία Αριστείας Φοιτητών: Το Συμβούλιο συζήτησε την πρόταση Κανονισμού των Βραβείων Αριστείας για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που καθιερώθηκαν πρόσφατα από το Συμβούλιο και τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο των επιστημονικών πεδίων που θεραπεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιδιώκει να ενθαρρύνει ερευνητικές προσπάθειες, τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, οι οποίες οδηγούν είτε σε ανακοινώσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή συνέδρια, είτε σε δημοσιεύσεις σε έγκριτα ερευνητικά περιοδικά και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του ερευνητικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε για λόγους ακαδημαϊκής τάξης να ζητήσει την γνώμη του Πρύτανη και της Συγκλήτου επί του κανονισμού προκειμένου να καταλήξει στην οριστική έγκριση στην προσεχή του συνεδρίαση.

 

Οικονομικά

Κύριο θέμα της Συνεδρίασης του Συμβουλίου υπήρξε η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2014 του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Συμβούλιο συζήτησε αναλυτικά την εμπεριστατωμένη εισήγηση του αρμόδιου Αντιπρύτανη κ. Ι. Κάλλα και της Δ/νσης Οικονομικών Υποθέσεων για την διάρθρωση των μεγεθών του Προϋπολογισμού, η οποία υποβλήθηκε σε εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου για την διαδικασία έγκρισης του Προϋπολογισμού. 

Το συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το 2014 αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2013 λόγω οριζόντιων περικοπών που επέβαλε το Υπουργείο σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Έτσι ο προϋπολογισμός μειώνεται από 6.125.000 σε 5.225.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης καλύπτεται από το κόστος του ενοικίου του ξενοδοχείου Κάμειρος στη Ρόδο, το οποίο στέγαζε κυρίως γραφεία διδασκόντων και εργαστήρια, λόγω της μετακόμισής του σε ιδιόκτητο κτήριο  του Ιδρύματος που επισκευάστηκε με χρηματοδότηση  από το ΕΣΠΑ. Λόγω αυτού το κόστος των μισθωμάτων του Ιδρύματος εμφανίζεται μειωμένο κατά 54%. Σημαντική επίσης μείωση έχουμε στις διπλές αποδοχές. Τέλος ιδιαιτέρως σημαντική είναι η μείωση της μισθοδοσίας διδασκόντων 407.

Η Πρυτανική Αρχή εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος οριακά επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ομαλής λειτουργίας  του Ιδρύματος, ενώ δεν αφήνει σχεδόν καθόλου περιθώρια για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.  Για να γίνουν κατορθωτές  αναπτυξιακές παρεμβάσεις, είναι απαραίτητο να εξευρεθούν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης. Τέτοιες πηγές αποτελούν τα ιδρυματικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καθώς και η διασφάλιση χρηματοδότησης από το κράτος, την αυτοδιοίκηση ή τον ιδιωτικό τομέα (χορηγίες, δωρεές).

Το Συμβούλιο μετά από εκτεταμένη συζήτηση ενέκρινε την εισήγηση του Πρύτανη για τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ενέκρινε επίσης την πρώτη τροποποίηση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του 2014.

Το Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση του Πρύτανη για την συγκρότηση επιτροπής με έργο το σχεδιασμό εφαρμογής του ενιαίου Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, όπου θα απεικονίζονται έσοδα, δαπάνες και ταμειακά υπόλοιπα από όλες τις πηγές. Ζητήθηκε η επεξεργασία χρονοδιαγράμματος για την περάτωση του έργου αυτής της επιτροπής.

 

 

Μυτιλήνη, 18.12.2013

Συμβούλιο Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!