Εκπαίδευση

30/04/2014 - 18:26

Θα γίνει αξιολογήση και στους καθηγητές της Λέσβου με το «μαύρο χρήμα»

yle="text-align: justify;">Εύστοχο το σημερινό σχόλιο της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" από τη στήλη "Δηκτικά"

Τις ημέρες αυτές, οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων του νησιού μας ετοιμάζουν την περίφημη «Αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας», ή αλλιώς αξιολόγηση δομών, υποδομών, μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού, ή αλλιώς «Αυτοαξιολόγηση», για την οποία έγινε και γίνεται πολύς λόγος. Μια απορία: άραγε ανάμεσα στις χιλιάδες σελίδες που θα γραφούν και θα υπογραφούν, θα υπάρξουν μία-δύο σειρές και για τα ιδιαίτερα φροντιστήρια που οργιάζουν, για τους «ιδιαιτεράκηδες» που κάνουν 16 ώρες την εβδομάδα μάθημα στο σχολείο και 40 «ιδιαίτερο» στο σπίτι, για τους απίστευτους αυτούς καθηγηταράδες που κάθε δυο-τρία χρόνια αγοράζουν ένα τριάρι στο Χαλάνδρι με τα «μαύρα» της παραπαιδείας, την ίδια στιγμή που ακόμα και τις φωτοτυπίες των ιδιαιτέρων τις βγάζουν στο φωτοτυπικό του σχολείου, ή θα προτιμηθεί η σιωπή, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, ακόμα και την εποχή του μνημονίου, που η χώρα χρεωκόπησε, χιλιάδες άνθρωποι καταστράφηκαν, αλλά οι ιδιαιτεράκηδες ζουν και βασιλεύουν και υπουργούς, προϊσταμένους, νόμους και γονείς κοροϊδεύουν (και αρμέγουν);

 

Και μια απορία από το Lesvosnews : Το αριστέρο Δ.Σ. τη ΕΛΜΕ Λέσβου ούτε μια ανακοίνωση δεν έχει βγάλει για το όργιο της παραπαιδείας στη Λέσβο. Σχολιάζει τα πάντα εκτός από αυτό... Και η υποκρίσια έχει τα όρια της...


up date Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΜΕ Λέσβου απαντά:

 

Με αφορμή σχόλιό σας της 30/4 (πάνω σε άρθρο του ΕΜΠΡΟΣ) για την αυτοαξιολόγηση, τα ιδιαίτερα μαθήματα και τη στάση της Ε.Λ.Μ.Ε. θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
1.      Όχι «μια-δυο σειρές» αλλά καμία δεν πρόκειται να γραφτεί για τα ιδιαίτερα μαθήματα στην αυτοαξιολόγηση, αφού είναι μια διαδικασία-παρωδία που δεν πρόκειται να στοχεύσει σε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα του σχολείου. Ως τέτοιο πρόβλημα η Ε.Λ.Μ.Ε. και η ομοσπονδία μας αξιολογεί όχι απλώς τα ίδια τα «ιδιαίτερα» μαθήματα αλλά και την πηγή που τα προκαλεί: το εξεταστικοκεντρικό σύστημα, τον ανταγωνισμό των πανελλαδικών, τον τεράστιο όγκο της ύλης, την απουσία αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, τον ταξικό ρόλο του σχολείου. Γι’ αυτό και αναδεικνύει με κάθε τρόπο τα ζητήματα αυτά, όπως θα κάνει και με την ημερίδα για το Νέο Λύκειο και την ΤΕΕ η οποία έχει ανακοινωθεί (3 Μαΐου).
2.      Τα «ιδιαίτερα» μαθήματα είναι ο εκμαυλισμός του εκπαιδευτικού από μια πολιτική που θέλει το σχολείο στην υπηρεσία της αγοράς και του κεφαλαίου, που θέλει τον νέο ημιμαθή, εντατικοποιημένο, στενά καταρτισμένο, για να δουλεύει μεθαύριο για 300 ευρώ, που θέλει τους εκπαιδευτικούς φοβισμένους και υποταγμένους. Τα «ιδιαίτερα» μαθήματα διασπούν, στην πραγματικότητα, την ενότητα συμφερόντων των εκπαιδευτικών δημιουργώντας μια τομή ανάμεσά τους: ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τη βολέψουν με λίγες ώρες παραπάνω ιδιαίτερα μαθήματα και σε αυτούς που βλέπουν μόνο στον συλλογικό αγώνα ένα φωτεινό σημείο στον ορίζοντα για την εκπαίδευση και την κοινωνία.
3.      Σήμερα, με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενάντια στην οποία η Ε.Λ.Μ.Ε. έχει επιχειρηματολογήσει διεξοδικά, η παραπάνω τομή αναπαράγεται ως προς τη στάση του κλάδου προς αυτήν. Όσοι επέλεξαν τον ατομικό δρόμο, που οδηγεί συχνά και στο τριάρι στο Χαλάνδρι, κατά κανόνα ανέλαβαν αμέσως να κάνουν την αυτοαξιολόγηση, όσοι όμως με συνέπεια στέκονται συλλογικά απέναντι στην επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση επιμένουν και αρνούνται να γίνουν συνένοχοι στην αποδόμηση του δημόσιου σχολείου.
4.      Με άλλα λόγια και χωρίς υπεκφυγές, η φιγούρα του «ιδιαιτεράκια», που περιγράφεται στο σχόλιο, υπάρχει αναμφίβολα, προσωπικά μου είναι εντελώς απεχθής, είναι ωστόσο ξένη στην συλλογική ζωή του σωματείου. Όσο όμως κι αν αναγνωρίζουμε μια τέτοια κατάσταση, με ευχολόγια, αναθέματα ή ντετεκτιβίστικες μεθόδους το πρόβλημα δεν λύνεται. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του: να παλέψουμε για ένα άλλο σχολείο, της γνώσης και των κοινωνικών αναγκών, της χαράς και της δημιουργίας, από το οποίο θα λείπει ο ανταγωνισμός και οι εξετάσεις, με ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των μαθητών, με αντισταθμιστική εκπαίδευση ώστε να μένουν όλα τα παιδιά στο σχολείο ως τα 18 τους, με εκπαιδευτικούς που θα ζουν με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους.
5.      Το σχόλιό σας περί «υποκρισίας» θα το παραπέμψω στο χώρο της άδικης υπερβολής… Οι εκπρόσωποι της Ε.Λ.Μ.Ε. εξάλλου είναι πάντα διαθέσιμοι για να απαντήσουν σε ερωτήματα και προβληματισμούς τους Τύπου. Θα οφείλατε όμως να θυμάστε, εφόσον κατηγορείτε μόνο την Ε.Λ.Μ.Ε. για σιωπή σε αυτό το θέμα, τι στάση κράτησαν οι εκπαιδευτικές αλλά και οι εισαγγελικές αρχές του νησιού τις δύο φορές που ξεκίνησαν ανακρίσεις για το ζήτημα αυτό και τι απέγιναν οι έρευνες. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά, έχοντας πάει ως μάρτυρας σε μία από αυτές τις ανακρίσεις και έχοντας καταγγείλει, δημόσια και υπηρεσιακά, φαινόμενα «ιδιαιτέρων», έβγαλα το εξής συμπέρασμα: το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Ανδρέας Μπάλλας
γενικός γραμματέας Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!