Εκπαίδευση

15/11/2019 - 17:16

Τότε ήταν φοιτητής... σήμερα πήγε στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής! Εδώ Πολυτεχνείο!

Μέρες Πολυτεχνείου

Ο Γιάννης Παυλής μοιράστηκε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λ. Θερμής  τις στιγμές της ηρωϊκής εξέξερσης που έζησε τότε σαν φοιτητής της Φαρμακευτικής

Την ευκαιρία να ακούσουν αφηγήσεις από πρώτο χέρι για το κλίμα των ημερών του Πολυτεχνείου είχαν φέτος οι μαθητές των δυο μεγαλύτερων  τάξεων του Σχολείου.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη το μεσημέρι ο Γιάννης Παυλής - συνταξιούχος φαρμακοποιός σήμερα – τους διηγήθηκε τις προσωπικές του αναμνήσεις από τις ημέρες εκείνες, αφού σαν φοιτητής της Φαρμακευτικής είχε πάρει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Χωρίς ίχνος μεγαλοστομίας υπογράμμισε στους μαθητές, ότι "κανένας δεν γεννιέται ήρωας, όλοι έχουν το φόβο μέσα τους, αλλά κάποια στιγμή, όταν σε πνίγει το δίκιο σου..."


Η αφήγησή του καθήλωσε τους μαθητές γιατί προτίμησε να τους εξηγήσει το κοινωνικό περιβάλλον και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους μεγάλωναν τότε οι νέοι (απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, έφοδοι των καθηγητών στα σινεμά, που πήγαιναν κ.λ.π.) και φυσικά τους περιορισμούς, που είχε επιβάλει η Χούντα στους φοιτητές.

Το ενδιαφέρον των μαθητών τράβηξαν και οι αφηγήσεις για το πως οι φοιτητές δραπέτευσαν από το Πολυτεχνείο και βρέθηκαν στα κυκλωμένα από αστυνομικούς Εξάρχεια, που βάραγαν στο ψαχνό.

«Χτυπάγαμε στην τύχη τα κουδούνια των πολυκατοικιών μήπως μας ανοίξει κάποιος και σωθούμε. Θυμάμαι πως αυτή τη νύχτα την πέρασα σε ένα διαμέρισμα μαζί με την γυναίκα μου (και άλλα 45 άτομα) όρθιοι χωρίς να μιλάμε μεσβηστά τα φώτα ενώ απέξω ακούγαμε πυροβολισμούς και κραυγές από το ξύλο που έπεφτε. Δεν θυμάμαι να φοβήθηκα, άλλη φορά τόσο στη ζωή μου».

Σήμερα Παρασκευή έγινε η πολλή όμορφη επετειακή εκδήλωση από της Ε΄και ΣΤ΄ τάξη με απαγελλίες ποιημάτων, τραγούδια και προβολή αποσπασμάτων βίντεο από τα γεγονότα της εποχής. Ο εορτασμός της επετείου-του οποίου την επιμέλεια είχαν οι εκπαιδευτικοί Χρύσα Βαλεντίνου και Βάσω Γιακμογλου- ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Μοιράσου το άρθρο!