Εκπαίδευση

12/09/2022 - 08:31

Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά - Μηνύματα Διευθυντή Π.Ε. Λέσβου, Κ. Μουτζούρη, Π. Κουφέλου

Τι αλλάζει, τι δήλωσε η Υπουργός

ΔΕΗ

ΠΑΑ

Ξεκινάει σήμερα με τον καθιερωμένο αγιασμό η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Από αύριο, Τρίτη, αρχίζει κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Φέτος, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι  προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και  για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, συνεχίζουν να υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου και η λήξη των εξετάσεων του Γυμνασίου στις 15 Ιουνίου, ενώ στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου.

Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ' Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α' και Β' Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου.

-------------

 

Με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους, σήμερα  Δευτέρα 12.9.2022 η  Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου βρέθηκε  κοντά στους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Εκπαιδευτικούς. Τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη εκπροσώπησε στον καθιερωμένο Αγιασμό στο 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης ο Αντιπεριφερειάρχης  Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Παναγιώτης Χριστόφας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης με αφορμή τη σημερινή ημέρα έναρξης του νέου κύκλου μάθησης και γνώσης  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ημέρα της έναρξης του νέου σχολικού έτους κάθε χρόνο σηματοδοτεί για τον κάθε μαθητή και μαθήτρια , για κάθε εκπαιδευτικό , ένα νέο ταξίδι στην εμπειρία της μάθησης, «γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις»,  μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μαθημάτων στο τέλος του έτους.  Τότε η εκλεκτή συγκίνηση στο πνεύμα και το σώμα, οι προκλήσεις, οι προσπάθειες και μικρές νίκες , θα σας φέρουν  στον προορισμό, την Ιθάκη του καθενός εξ υμών. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε ως ύψιστο καθήκον να υποστηρίξουμε και να διασφαλίσουμε το ταξίδι σας μέχρι να φθάσετε στο προορισμό σας , δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική Εκπαίδευση, Παιδεία και  Μόρφωση, όπως πράττουμε άλλωστε  εξ αρχής της θητείας μας. Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.»

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Νομού Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο  Αιγαίο Πανάγος Κουφέλος, για τη νέα σχολική χρονιά  που ξεκινάει για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στέλνει τις ευχές του με την ακόλουθη δήλωση :

«Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε και μια χρονιά γεμάτη όνειρα και προσδοκίες ξεκινάει! 

Η μελέτη είναι εκείνη που διαμορφώνει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μας . Εσείς, η αυριανή γενιά, είστε εσείς που χτίζετε το μέλλον του τόπου μας, συμβάλλετε  στη  γνώση, μας  κάνετε περήφανους! Να επιδιώκετε την αριστεία και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο δρόμος για την πρόοδο ξεκινάει .

Απολαύστε το ταξίδι με σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς για τις  θυσίες που υφίστανται.Τα δικά σας «θέλω» και τα δικά σας όνειρα καθοδηγούν όλους μας και είναι η κινητήριος δύναμη ! Μέχρι τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα και οι προσπάθειες σας να λάβουν σάρκα και οστά μέσα από την καταξίωση σας στην κοινωνία , είμαστε  εδώ και θα είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας και με αγάπη, φροντίδα και κατανόηση να προσφέρουμε λύσεις.

Η επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, μαθητών και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αμφίδρομη. Εσείς διδάσκεστε και μαθαίνετε και όλοι εμείς μαθαίνουμε από σας. Είσθε μια γενιά που έχει άπειρη πληροφορία. Μην μείνετε σ ‘αυτήν. Μετατρέψτε αυτή την πληροφορία σε γνώση. Κάνετε την γνώση σοφία, πνεύμα! Βασιζόμαστε σε σας είστε η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας ! 

 

Καλή σχολική χρονιά με αισιοδοξία, προκοπή  και ανοιχτούς ορίζοντες.

Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και γονείς».

--------

Μήνυμα του Διευθυντή Π.Ε. Λέσβου για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023

Αγαπητές μας μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και γονείς,

Η σημερινή μέρα, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές, πολύτιμες, συγκινητικές και αξεπέραστες τελετές της μαθησιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής προαγωγής της οργανωμένης κοινωνίας μας,  μέσα από την οποία στο παρελθόν ή τώρα έχουμε  όλοι διαβεί, ζήσει και βιώσει, μέχρι και στην τελευταία ικμάδα του μυαλού μας, της προσωπικής μας διαδρομής και της ψυχής μας, και που όλοι χωρίς αμφιβολία θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και νοσταλγία: Την έναρξη μιας νέας σχολικής χρόνιας.

Κι όσο κι αν κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι μια συνεχής, αδιάλειπτη, καθιερωμένη και αναγκαία διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά στις αρχές του φθινοπώρου μετά από την ραστώνη και την ανεμελιά του καλοκαιριού, έχοντας τόσα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση και στα σχολεία,  μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως για όλους μας είναι πάντα κάτι διαφορετικό και θα έλεγα ψυχικά και διανοητικά πολύπλοκο και βέβαια εξόχως συγκινητικό, απ’ όποια οπτική γωνία αυτής της σύμπνοιας και συστράτευσης κι αν στέκεται κάποιος, ως μαθητής, ως εκπαιδευτικός, ως γονιός κι ακόμα ως παππούς ή γιαγιά.

Οι εκπαιδευτικοί, οπλισμένοι με τις γνώσεις και την επαγγελματική τους εμπειρία και ευαισθησία θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο κατά κοινή ομολογία έργο, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών και τις πολλές εκπαιδευτικές αλλαγές, να μεταλαμπαδεύουν γνώσεις και θετικές κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές, να κοινωνικοποιήσουν τα παιδιά και, πάνω από όλα, να τα μάθουν να αγαπούν το σχολείο, να πειθαρχούν συλλογικά και ατομικά και να σέβονται τους δασκάλους, τους γονείς, τους άλλους, να σέβονται και να αγαπούν τον τόπο τους, να αγαπούν τη δημοκρατία και το δίκιο, και τέλος να μπορούν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν έναν ολοένα πιο σύνθετο, δύσκολο, δαιδαλώδη, απαιτητικό κι ενίοτε επιθετικό κόσμο.

Ταυτόχρονα οι γονείς, με την όποια αγωνία για την προσαρμογή και την πρόοδο των παιδιών τους, λίγο αγχωμένοι, συναισθηματικά φορτισμένοι και βέβαια γεμάτοι ελπίδες και προσδοκίες από το σχολείο, βλέπουν και αισθάνονται τα παιδιά τους να μεγαλώνουν καμαρώνοντας. Δίνουν και αυτοί τον αγώνα τους σε μια σύγχρονη κοινωνία που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη.

Και τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια καλούνται μετά από την καλοκαιρινή ξεκούραση να οργανώσουν τις δυνάμεις τους,  αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο τους στη μάθηση, στη μελέτη και στη σχολική ζωή, αναπτύσσοντας σχέσεις μέσα στη τάξη και στο παιχνίδι της αυλής κι, εν τέλει, στην οργάνωση  του εαυτού και της ζωής τους.

Εδώ βέβαια χρειάζεται μια ιδιαίτερη εμφατική αναφορά στα παιδιά μας που έρχονται να φοιτήσουν για πρώτη φορά στα σχολεία μας. Τα παιδιά με το μικρό κορμί και τις μεγάλες τσάντες, με τα καινούρια τετράδια, τα μολύβια και τις γόμες, που καλούνται σήμερα να ξεκινήσουν αυτή τη νευραλγική καμπή στη ζωή τους, ενίοτε χωρίς να το γνωρίζουν, ενίοτε λίγο φοβισμένα αλλά γεμάτα προσδοκία για όλα αυτά που έχουν να πάρουν και να δώσουν από την μαθησιακή και κοινωνική ζωή που προφέρει απλόχερα το σχολείο.

Ναι το σχολείο αλλάζει, αλλάζει συνεχώς και ραγδαία γιατί αλλάζει και η κοινωνία μας, αλλάζουν και οι απαιτήσεις και οι ρυθμοί της κοινωνίας μας. Αλλάζουν οι γνωστικές και κοινωνικές απαιτήσεις, αλλάζουν τα μέσα επικοινωνίας, της μάθησης και της εκπαιδευτικής κουλτούρας, αλλάζουν οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλάζει αυτό καθαυτό το σχολείο, επιδιώκοντας το καλύτερο. Και πέρα από όσα λέγονται το σχολείο, ο γονικός και εκπαιδευτικός ρόλος ποτέ και σε καμία εποχή δεν ήταν εύκολος ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους εκπαιδευτικούς, ούτε για τους γονείς. Πάντα υπήρχαν προβλήματα, διαφορετικά μεν ανά εποχή, αλλά προβλήματα.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μου, από τη δική μας πλευρά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διοίκηση και τα στελέχη της εκπαίδευσης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα σχολεία μας να ανοίξουν έτοιμα και προετοιμασμένα για να δεχτούν τους μαθητές μας και τους γονείς αλλά και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τη συνεργασία όλων μας όποιο πρόβλημα προκύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και νομίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει για να είναι το σχολείο όχι μόνο ο γνωστικός και κοινωνικός θύλακας κάθε μικρής ή μεγάλης κοινωνίας αλλά και για να αποτελέσει για όλους μας ένα θερμό, υγιή και δελεαστικό τόπο ανέλιξης και προόδου, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλη της κοινότητα της εκπαίδευσης.

Δεχτείτε λοιπόν από την πλευρά μου κι εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής διοίκησης του νομού μας, τις θερμότερές ευχές μας  για την νέα σχολική χρονιά ευελπιστώντας ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες, συνεργάτες και αρωγούς στην προσπάθεια αυτή για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας.

Καλό ξεκίνημα, καλή σχολική χρονιά!

 

 

 

Ν. Κεραμέως: Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο» τονίζει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε μήνυμά της στους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι φέτος το σχολείο «θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους».

Απευθυνόμενη στους μαθητές, περιγράφει ότι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα, «όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι με αντικείμενα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής, που θα εγκατασταθούν σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Η κ. Κεραμέως αναφέρεται, επίσης, «στον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα, που θα υποστηρίζει και θα ενθαρρύνει κάθε νέο εκπαιδευτικό, και τον Ενδοσχολικό Συντονιστή, που θα συντονίζει το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας και θα συνεπικουρεί το έργο του διευθυντή, με την καλύτερη δυνατή στελέχωση».

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως η φετινή χρονιά είναι οργανωμένη νωρίτερα από ποτέ, «αφού ήδη είναι γνωστές οι ημερομηνίες-ορόσημα, όπως η λήξη των τριμήνων/τετραμήνων και του διδακτικού έτους και το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, για τον καλύτερο προγραμματισμό όλων».

 

Ένωση Συλλόγων Γονέων Και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης

 Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει την Δευτέρα με όνειρα, φιλοδοξίες και αγωνίες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .

     Το Δ.Σ. της Ένωσης εύχεται σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς μία καλή εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία . 

   Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήσαμε τις εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους Διευθυντές της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου . 

Μας ενημέρωσαν ότι η χρονιά ξεκινάει με ελάχιστα κενά τα οποία θα καλυφθούν άμεσα στο επόμενο διάστημα . Υπήρξε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος και δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα μας σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στα κτιριακά όσο και σε θέματα λειτουργίας τον σχολείων .   

 Συμφωνήσαμε ότι μέσα από την καλή και αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, θα προσπαθήσουμε να επιλυθούν όποια προβλήματα υπάρξουν για το καλό των μαθητών και της σχολικής κοινότητας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας .

Μοιράσου το άρθρο!