Εργασία

29/03/2021 - 15:59

Κάθε μήνα ζουν με την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης! Τι συμβαίνει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μετά τη συνάντηση, που έγινε την Πέμπτη 11/3 με τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α κ. Αντωνόπουλο και την Προϊσταμένη της ΓΔΑΠΚ κα Βελένη, σχετικά με το ζήτημα της μη ανανέωσης της σύμβασης συναδέλφου στην ΕΦΑ Λέσβου, και αφού πήραμε τις διαβεβαιώσεις ότι η συνάδελφος θα επαναπροσληφθεί, στις 12/3/2021 ενημερωθήκαμε από τη συνάδελφο ότι, πράγματι, η Εφορεία την κάλεσε να υπογράψει σύμβαση διάρκειας ενός (1) μήνα, όπως έχουν ήδη κάνει και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του συγκεκριμένου έργου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτήματα, με γνώμονα τις διαβεβαιώσεις των διοικητικών παραγόντων.

Γιατί οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξακολουθούν να έχουν διάρκεια ενός (1), μόνο, μήνα, εφόσον συμφωνήθηκε ότι κάτι τέτοιο επιδρά, τουλάχιστον, αρνητικά στην ψυχολογία του εργαζομένου και μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και μέθοδος χειρισμού από πλευράς της εργοδοσίας; Πέραν αυτού, είναι σίγουρα και εμπόδιο προγραμματισμού για την επαγγελματική και προσωπική ζωή των συναδέλφων μας, καθώς δεν έχουν, επί της ουσίας, άδεια αναψυχής, αλλά ούτε οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού, όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία, παραμένοντας σε αδιέξοδο. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ένας έγκριτος επιστήμονας και πρώην συνδικαλιστής συμμερίζεται και υποστηρίζει εμπράκτως αντεργατικές τακτικές και μεθόδους.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση ως σήμερα, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο εν λόγω ζήτημα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με το Υπουργείο.

Ας βρεθεί, λοιπόν, τρόπος για την προσωρινή χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, μέχρι να αντληθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Φυσικά, συζητάμε για χρήματα τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες μισθοδοσίας από τον Ιούλιο και μετά, καθώς στη συνάδελφο έχει ειπωθεί προφορικά πως «εάν δεν ήταν έγκυος θα εργαζόταν, τουλάχιστον, μέχρι τον Ιούλιο». Από αυτό εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η υπηρεσία διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τη μισθοδοσία όλου του προσωπικού του συγκεκριμένου έργου μέχρι και τον Ιούνιο. Θεωρήσαμε, δε, μετά τη συνάντηση και τις διαβεβαιώσεις από πλευράς ΥΠ.ΠΟ.Α, ότι στο μεσοδιάστημα Μαρτίου – Ιουνίου θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες, τόσο από την ΕΦΑ Λέσβου όσο και από τη Διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ.Α, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα και για περαιτέρω χρηματοδότηση, αφού κρίνεται σημαντικό το έργο να συνεχιστεί.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε, γιατί, ύστερα από όλα αυτά, η υπηρεσία ανανεώνει τις συμβάσεις του προσωπικού μόνο για έναν (1) μήνα, αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα για το εάν το έργο θα συνεχιστεί ή όχι; Μας λέει, λοιπόν, η υπηρεσία εμμέσως ότι τα χρήματα που έφταναν μέχρι τον Ιούνιο, τώρα δε φτάνουν παρά μόνο μέχρι τον Απρίλιο. Ακόμα κι αν είναι έτσι, πώς έχουν προεξοφλήσει την αρνητική απόφαση περί μη περαιτέρω χρηματοδότησης του έργου και από πού προκύπτει αυτό; Ή μήπως μας λένε ότι η υπηρεσία δε σκοπεύει να κάνει καμία κίνηση γι’ αυτό˙ ή μήπως ότι το έργο έπαψε να είναι σημαντικό;

Όλα αυτά δεν είναι φιλοσοφικά ερωτήματα. Ζητάμε γραπτή απάντηση σε όλα τα παραπάνω, καθώς και για το πού πήγαν τα χρήματα που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού, αν τώρα δεν υπάρχουν. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού ή κίνηση με στόχο να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις του Σωματείου και, βεβαίως, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα απολυθούν νωρίτερα εξαιτίας της νόμιμης διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εγκύου συναδέλφου μας. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για εκδικητικές συμπεριφορές και διάχυτο κλίμα επίδειξης εξουσίας με απειλές ότι «η συνάδελφος δεν πρόκειται να ξαναπροσληφθεί, ποτέ, σε έργο της Εφορείας»!

Τέλος, για να μη δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, μιλώντας για περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου, εννοούμε φυσικά να συμπεριληφθεί όλο το προσωπικό το οποίο θα ανανεωθεί τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που θα καλύπτει τη μητέρα συνάδελφο.

Περιμένουμε τις απαραίτητες και άμεσες ενέργειες από μέρους σας.

Μοιράσου το άρθρο!