Εργασία

07/08/2023 - 17:25

Μυτιλήνη: Μαύρη νύχτα η "λευκή νύχτα" για τους εργαζόμενους

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Προκοπης Τζιμής

Τι αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου:

Δεν φτάνουν οι ελάχιστες μέρες άδειας των εργαζομένων στο εμπόριο μέσα στο χρόνο...

Δεν φτάνει το σπαστό ωράριο που αφήνει ελάχιστες ώρες ξεκούρασης στους εργαζόμενους...

Δεν φτάνουν οι ολοένα και περισσότερες Κυριακές με ανοιχτά τα μαγαζιά...

Δεν φτάνει το ήδη διευρυμένο δήθεν "πιλοτικό" θερινό ωράριο όπου πολλά μαγαζιά κλείνουν μετά τις 21:30...

Δε φτάνει που οι διακοπές και η καλοκαιρινή άδεια είναι "όνειρο θερινής νυκτός" για την πλειοψηφία των εργαζομένων της αγοράς...

Το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζονται, με τη διοργάνωση άλλης μιας "λευκής νύχτας" που στην πραγματικότητα θα είναι κατάμαυρη για τους εργαζόμενους.

Γιατί στα "παρασκήνια" πίσω από τα λαμπερά event, τις μουσικές και τους χορούς βρίσκονται οι υπάλληλοι των καταστημάτων, που πολλοί θα πιάσουμε δουλειά στις 08:30 της Πέμπτης και θα σχολάσουμε μετά τις 12:00 το βράδυ για να ξαναπιάσουμε δουλειά στις 08:30 της Παρασκευής!

Γίνεται συνήθεια η εξόντωση των εργαζομένων που καλούμαστε κάθε τρείς και λίγο (Black Friday, Cyber Monday, Αγίου Βαλεντίνου και άλλες φανταχτερές μέρες) να μείνουμε για μια ολόκληρη μέρα μέσα στα μαγαζιά με ατελείωτες ώρες ορθοστασίας, μακριά από τις οικογένειες μας και τις προσωπικές μας ασχολίες.

Εμείς δηλαδή δεν έχουμε δικαίωμα στη χαλάρωση; Δεν έχουμε δικαίωμα στο να απολαύσουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των άθλιων νόμων που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή και επιτρέπουν στους εμπορικούς συλλόγους, με απόφαση του εκάστοτε δημάρχου, να ανοίγουν τα μαγαζιά όσες μέρες θέλουν ακόμη και για 24ωρη λειτουργία! Θυμίζουμε επίσης ότι πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση εισήγαγε τη δουλειά μέχρι τα 74 έτη(!!!) και ο υπουργός εργασίας Γεωργιάδης προανήγγειλε τη νόμιμη 16ωρη εργασία! Φτάσαμε δηλαδή στο 2023 και ο χρόνος εργασίας αντί να μειώνεται, αυξάνεται!

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αδιαφορούν για τις ζωές μας! Μας θέλουν να δουλεύουμε όλη μέρα και όλη νύχτα για όσο αντέχουμε! Ο εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης άλλωστε, δεν έκανε ούτε μισή αναφορά στους υπαλλήλους, στο αν θα φροντίσει ώστε να δηλωθούν και να πληρωθούν υπερωρίες και στο αν θα τους δοθεί επιπλέον χρόνος ξεκούρασης.

Επιχειρούν να κάνουν το "μαύρο άσπρο" μιλώντας για την ανάγκη  "τόνωσης της αγοράς"...

Λες και δεν ξέρουν ότι το πρόβλημα των μικρών μαγαζιών δεν είναι ότι δε φτάνει ο χρόνος του κόσμου για ψώνια...

Λες και δεν ξέρουν ότι οι οι τσέπες του Λεσβιακού λαού και των επισκεπτών του νησιού είναι άδειες από την ακρίβεια, από την πανάκριβη ενέργεια και τα καύσιμα, από τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό που εξαφανίζουν τους ήδη πολύ χαμηλούς μισθούς...

Αλήθεια, αφού θέλουν να τονώσουν την αγορά, για όλα αυτά γιατί δεν είδαμε καμιά πρωτοβουλία από τον δήθεν ευαίσθητο εμπορικό σύλλογο;

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, δεν πρέπει να αποδεχθούμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας παρουσιάζουν σαν κανονικότητα.

Μπορούμε ενωμένοι και συλλογικά να πετύχουμε αυτά που έχουμε ανάγκη.

Εδώ και τώρα να δυναμώσουμε το σωματείο μας διεκδικώντας:

●       Αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας

●       Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

●       Απαγόρευση του σπαστού ωραρίου και των ελαστικών μορφών απασχόλησης

●       Σταθερές βάρδιες και ρεπό

●       Άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια

Μοιράσου το άρθρο!