Εργασία

15/07/2020 - 12:45

Τρομοκράτηση και εργασιακός μεσαίωνας στο Κ.Υ. Μυτιλήνης - Σοβαρές καταγγελίες

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο 

Πρακτικές τρομοκράτησης και επιβολής εργασιακού μεσαίωνα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ Μυτιλήνης, όπου κάτω από τον ψυχολογικό και εργοδοτικό “εκβιασμό” της συντονίστριας του ΚΥ, καλούνται να υπογράψουν ένα έγγραφο, το οποίο, μόνο σε δήλωση μετάνοιας, βγαλμένο από άλλη εποχή, μπορεί να παραπέμψει.

Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από την απαράδεκτη, προκλητική και προσβλητική συμπεριφοράς της συντονίστριας του Κ.Υ Μυτιλήνης απέναντι στα εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της αντιπροσωπείας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησαν, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του Κ.Υ και να καταγγείλουν το απαράδεκτο έγγραφο που τους επιβάλλει να υπογράψουν.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο που καλέστηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι κάτω από την «προτροπή» της συντονίστριας του Κ.Υ Μυτιλήνης αναφέρει: «Σας παρακαλούμε πολύ, με αφορμή την ανώνυμη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και κατόπιν συζητήσεως με την 2η ΥΠΕ ότι δεν υπάρχουν παράπονα νοσηλευτριών για τα οφειλόμενα ρεπό και συνεχιζόμενες βάρδιες, να υπογράψετε ονομαστικά τη σύμφωνη γνώμη σας». Και στη συνέχεια τους καλεί να υπογράψουν την ονομαστική κατάσταση.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές δεν μπορούν, αλλά ούτε και θα καταφέρουν να κάμψουν τόσο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη δράση του, όσο και τους εργαζομένους.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Κ.Υ Μυτιλήνης, να μην υπογράψουν αυτό το “χαρτί”, το οποίο δεν έχει καμία νομική ισχύ και υπόσταση.

Ζητάμε από την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, να ζητήσει την άμεση ανάκληση αυτού του εγγράφου.

Σε εργασιακούς χώρους Υγείας όπως το Κ.Υ. Μυτιλήνης, το νοσηλευτικό προσωπικό εκτός των άλλων έρχεται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση η οποία οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας και επιδείνωσης των συνθηκών. Είναι υποχρεωμένοι δηλαδή σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της συντονίστριας, αλλά και την πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της Υγείας εν μέσω πανδημίας, να ανταπεξέλθουν στα «βεβαρυμμένα» καθήκοντα τους, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία, φτάνοντας πολλές φορές σε όρια εξάντλησης λόγω των συνεχιζόμενων υπηρεσιών.

Απαιτούμε να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό, να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια από τις συνεχιζόμενες βάρδιες στους εργαζόμενους, που όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας με την έξαρση της πανδημίας βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή .

 

 

Ανακοίνωση από την ΑΔΕΔΥ Λέσβου

 

Με έκπληξή μας είδαμε έγγραφο που υπογράφει η συντονίστρια του ΚΥ Μυτιλήνης και αναφέρει: «Σας παρακαλούμε πολύ, με αφορμή την ανώνυμη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και κατόπιν συζητήσεως με την 2η ΥΠΕ ότι δεν υπάρχουν παράπονα νοσηλευτριών για τα οφειλόμενα ρεπό και συνεχιζόμενες βάρδιες, να υπογράψετε ονομαστικά τη σύμφωνη γνώμη σας». (και ακολουθεί ονομαστικός κατάλογος των υπαλλήλων)!!!

Κατόπιν του παραπάνω εγγράφου, σε συνεργασία με το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο επιδιώξαμε συνάντηση με την συντονίστρια, ώστε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας, αφού το παραπάνω έγγραφο δεν υπόκειται σε καμιά από τις κατά νόμο ενέργειες της δημόσιας διοίκησης ούτε φυσικά τέτοια έγγραφα συνάδουν με μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, πολύ δε περισσότερο στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας. 

Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί η απαράδεκτη, μειωτική και προσβλητική συμπεριφορά της συντονίστριας, απέναντι στην αντιπροσωπεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Λέσβου και στους εκπροσώπους του εργατικού κέντρου, όπου επίμονα και εκβιαστικά ζητούσε να μάθει το ονοματεπώνυμο και το φορέα εργασίας τους (σημειώνοντας σε ένα χαρτί τα στοιχεία του) παρά του ότι κατά την είσοδό τους στο γραφείο συστήθηκαν ως είθισται. Οφείλουμε να κάνουμε γνωστό στην συντονίστρια ότι τέτοιες συμπεριφορές στην δημόσια διοίκηση προφανώς και είναι ξένες και όφειλε να το γνωρίζει. Ακόμη τα συνδικαλιστικά στελέχη έχουν αποδείξει ότι δεν εκφοβίζονται και δεν εκβιάζονται κατά την άσκηση των θεσμικών καθηκόντων τους που είναι η βελτίωση, ο εκδημοκρατισμός, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος του λαού και του τόπου. Καθώς και η προστασία και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και γενικότερων συμφερόντων των Εργαζομένων στο Δημόσιο και την υπεράσπισή τους απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας. 

Καλούμε την διοίκηση της 2ηςΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου να ζητήσει άμεσα την ανάκληση του εγγράφου που λειτουργεί εκβιαστικά απέναντι σε κάθε εργαζόμενο πολύ δε περισσότερο όταν ορισμένοι εξ αυτών δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου.  Οι πρακτικές που θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους και υπό εκβιασμό ελπίζουμε να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.  Η δημόσια διοίκηση έχει τα εργαλεία και τις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για να διαπιστώσει την οφειλή ή μη ρεπό και δεδουλευμένων και σε κάθε περίπτωση δεν είναι έγγραφα όπως το προαναφερθέν. 

Μοιράσου το άρθρο!