Γεύσεις

26/03/2022 - 08:54

“Γεμάτα” Λέσβου, αμυγδαλωτά για χαρές και γιορτές

Στη Μυτιλήνη, τα αμυγδαλωτά ή ” Γεμάτα” όπως τα λένε, είναι το γλυκό κέρασμα του γάμου και της κάθε χαράς. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν με την αμυγδαλόπαστα μικρά χειροτεχνήματα όμοια με κοσμήματα, που προσφέρουν σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις αλλά και σε γιορτές.

Υλικά για τη συνταγή

1 ¾ φλιτζανιού (200 γραμμάρια) αμυγδαλόψιχα (χρησιμοποιήστε ασπρισμένο, ψιλοαλεσμένο αμύγδαλο)

1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη κρυσταλλική

¼ φλιτζανιού (60ml) μέλι

2 κουταλιές της σούπας (30ml) νερό

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) εκχύλισμα αμυγδάλου ή ανθόνερο

Λίγη ζάχαρη άχνη για το άνοιγμα της αμυγδαλόπαστας

Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα αλεσμένα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι). Παράλληλα αναμείξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια πλήρη βράση και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Ρίξτε το σιρόπι αυτό στον επεξεργαστή τροφίμων ενώ είναι σε λειτουργία. Στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί η αμυγδαλόπαστα. Όσο είναι ακόμα ζεστό το μίγμα, τυλίξτε το καλά σε πλαστική μεμβράνη, αφού του δώσετε ένα κυλινδρικό σχήμα κορμού. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και αποθηκεύστε το καλά τυλιγμένο μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

Για να ανοίξετε τη ζύμη, πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας σας με λίγη ζάχαρη άχνη, ζυμώστε απαλά με τα χέρια σας για να μαλακώσει η αμυγδαλόπαστα και με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίξτε φύλλα (πάχους 6mm) για να κόψετε σχήματα με κουπ πατ. Μπορείτε βέβαια αφού πλάσετε τη ζύμη να μαλακώσει, να την χρωματίσετε ελαφρά και να πλάσετε με τα χέρια σας μικρά αχλαδάκια, λουλούδια, πέταλα, φύλλα και άλλα χειροτεχνήματα όπως έκαναν οι γυναίκες τα παλαιότερα χρόνια. Πασπαλίστε με επιπλέον ζάχαρη άχνη και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Η αμυγδαλόπαστα διατηρείται στο ντουλάπι της κουζίνας, καλά τυλιγμένη, έως και ένα μήνα ή μπορεί να τοποθετηθεί στην κατάψυξη και να αντέξει έως και 3 μήνες.

 

Από Βάσω Κατσανικάκη/  topontiki.gr/

Μοιράσου το άρθρο!