Γεύσεις

21/05/2019 - 07:29

Γεμιστά κρεμμύδια , πατάτες και μελιτζάνες

Τα γεμιστά είναι ένα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο. Σήμερα ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης μας δίνει τη δική του πρόταση για γεμιστά που είναι λίγο διαφορετική από την κλασική. Διαβάστε, εκτελέστε, απολαύστε! Το καλοκαίρι στο τραπέζι μας!

Υλικά:

500 γρ. πατάτες

30γρ ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Για τα λαχανικά

3 τμχ κρεμμύδια

6 τμχ  μελιτζάνες

3 τμχ  πατάτες

 

Για τη γέμιση

60γρ ελαιόλαδο

350 γρ. ρύζι γλασέ

600 ml νερό ή ζωμό λαχανικών

10γρ . σκόρδο

200γρ κολοκύθι

200 γρ καρότο

150γρ κρεμμύδι ξερό

150γρ κρεμμύδι φρέσκο

120γρ πράσο

20γρ ζάχαρη

αλάτι αρκετό

πιπέρι αρκετό

30γρ μαϊντανό

30γρ δυόσμο

10γρ άνηθο

20γρ πελτέ

400γρ ντομάτες τριμμενες

 

Γεμιστα

Εκτελεση :

Για τις πατάτες

Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφήνοντας τη φλούδα για να γίνουν πιο νόστιμες. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Θέλουμε μόνο να δώσουμε ωραίο χρώμα στις πατάτες και όχι να τις ψήσουμε. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου οπού θα βάλουμε σε λίγο και τα λαχανικά μας .

 

Για τα λαχανικά

Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ταψί. Πρώτα κόβουμε ένα «καπάκι» κατά μήκος από τις μελιτζάνες και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Βάζουμε ψίχα, «καπάκια» και μελιτζάνες, όλα μαζί, σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε για να  ξεπικρίσουν.. Κόβουμε και από τις πατάτες κατά μήκος ένα «καπάκι», τα αδειάζουμε κι εκείνα. Κόβουμε το καπάκι στα κρεμμύδια από πάνω. Αδειάζουμε όλη τη σάρκα, αφήνοντας 4-5 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί.

 

Για τη γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τη ψιλοκομμένη γέμιση από το κρεμμύδι μας. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο,το πράσο , τρίβουμε το κολοκύθι, το καρότο και κόβουμε φέτες το φρέσκο κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι.

Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και σοτάρουμε. Βάζουμε 200 ml ζωμό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα.

Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας και τα προσθέτουμε . Πασπαλίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ . Προσθέτουμε 400 ml ζωμό στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας, και σερβίρουμε!

 

Καλή επιτυχία !!

*O Στράτος Ιωσηφέλλης μεγάλωσε στο Μεσότοπο της  Λέσβου. Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Le Monde στο Τμήμα Μαγειρικής, και μπήκε στο επάγγελμα το 2004. Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως  το Bistro tier “Quartier d’Athènes” ως υπεύθυνος κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant « Διόσκουροι » στο με τον Chef Δημήτρη Πολίτη ως sous-chef, Υπεύθυνος Κουζίνας στο « Άνω Κάτω » στη Γλυφάδα, Διετέλεσε chef στη Μπυραρία “Beer on us” ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), διοχετεύοντας στη μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία και έχει διδάξει μαγειρική ως Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δείτε το εδώ το  βιογραφικό του σεφ .

Μοιράσου το άρθρο!