Γεύσεις

11/09/2021 - 17:11

Η Γαλακτοκομική Λέσβου βγάζει τυριά που ξεχωρίζεις με κλειστά μάτια

Στο τυροκομείο της οικογένειας Ρόδου δοκιμάσαμε ξεχωριστά τυριά από ντόπιο, πλούσιο γάλα, με χαρακτήρα και βάθος γεύσης.

Ένα υπέροχο, μυρωδάτο κασέρι 6μηνης ωρίμανσης, έξοχη φέτα με τη δροσιά της, φανταστική γραβιέρα που θα τη ζήλευαν Κρήτες και Ναξιώτες, αλλά και το πιο παλιό τυρί της Λέσβου, το κεφαλάκι, γνωστό και ως λαδοτύρι, σε μια έκτακτη εκδοχή, με ή άνευ ελαιολάδου, με πικάντικη γλύκα και γινομένη γεύση. Τυριά που τα ξεχωρίζεις και με κλειστά μάτια.

 

δ

Όλα αυτά συμβαίνουν όχι σε ένα μικρό, οικοτεχνικό τυροκομείο, αλλά σε μια σύγχρονη, καλοκουρδισμένη μονάδα μεσαίου μεγέθους, που έχει να υπερηφανεύεται για ορισμένα από τα εκλεκτότερα τυροκομικά του νησιού. Το τυροκομείο της οικογένειας Ρόδου στα Χύδηρα πρωτολειτούργησε από τον παππού Θεοφάνη, το 1966. Έκτοτε το γάλα που τυροκομούν είναι αποκλειστικά και σταθερά από το νησί, περί τα 90% πρόβειο και 10% γίδινο.

Το πολύ πλούσιο σε λιπαρά και σε αρώματα γάλα -διαθέσιμο από τον Νοέμβρη μέχρι τον Αύγουστο- το προμηθεύονται από περίπου 500 κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς της Λέσβου, που εκτρέφουν ζώα ελευθέρας βοσκής. Χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές, οικογενειακές συνταγές, παράγουν εκτός των προαναφερθέντων, και βούτυρο, κεφαλοτύρια και μυζήθρες, κι από το σύνολο της παραγωγής τους, περί το 15% εξάγεται σε 16 χώρες.

 

Γαλακτοκομική Λέσβου, Χύδηρα, Λέσβος, Τ/22530-51.402

Τα τυριά τους τα βρίσκουμε στα καταστήματα Περί Λέσβου και στο ηλεκτρονικό μπακάλικο Ebloko

δ

πηγη: 

https://www.gastronomos.gr/

Νικολέτα Μακρυωνίτου

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Μοιράσου το άρθρο!