Γεύσεις

28/01/2024 - 12:01

Η "Λέσβος" στα καλύτερα τηγάνια της Αθήνας!

Δεν είναι εύκολο σπορ το τηγάνισμα. Τραγανοί κεφτέδες, χρυσαφένιες γαρίδες, κροκέτες, ψαράκια και κριτσανιστές πατάτες το αποδεικνύουν και με το παραπάνω. Να βγει τραγανός ο μεζές αλλά όχι λαδοπιωμένος. Να έχει κρούστα χρυσαφένια και αέρινη, να μην καλύπτει το λάδι τη γεύση του φαγητού, να μην το βαραίνει. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο σπορ το τηγάνισμα. Θέλει εμπειρία, μαστοριά, αντοχή – και λάδια που αλλάζουν ευλαβικά. Σε μερικές από τις καλές ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της Αθήνας έχουν αναγάγει το τηγάνι σε επιστήμη. Κεφτέδες με τραγανό περίβλημα, καλαμαράκια-αφρός, γαρίδες χρυσαφένιες, πατατοκεφτέδες ή ψαράκια που τρώγονται σαν ποπ κορν;

Στο αφιέρωμα του γαστρονόμου με τα "10 καλύτερα τηγάνια της Αθήνας" είναι και μια δική μας ταβέρνα! Η ταβέρνα "Λέσβος" στην Εμ. Μπενάκη. 

 

Η ιστοσελίδα https://www.gastronomos.gr/ στο αφιέρωμά της αναφέρει για τη "Λέσβο"

 

Λέσβος: Απ’ την Αγιάσο στην Αθήνα

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 – το ’68 ή το ’69– ο Χρήστος και ο Στρατής Γραμμέλης ήρθαν από την Αγιάσο στην Αθήνα και άνοιξαν το ουζερί τους στη γωνία Μπενάκη και Σόλωνος. Έναν χρόνο μετά, τη μετέφεραν στο ισόγειο της πολυκατοικίας του ’38, όπου είναι και τώρα. Έγινε σημείο συνάντησης της λεσβιακής διασποράς το μαγαζί, που μάζευε παράλληλα από δικηγόρους και πολιτικούς μέχρι ηθοποιούς και μουσικούς – στα τραπέζια του έχουν καθίσει από την Μπέλλου και τον Ζαμπέτα μέχρι τον Βέγγο και τον Κάρολο Παπούλια. Κι ο Μιχάλης Γιαννέλης, στα χέρια του οποίου πέρασε η Λέσβος το 2007, πελάτης ήταν.

ε
Ο Μιχάλης Γιαννέλης 

Όταν μια μέρα είδε το πωλητήριο, το αποφάσισε. Το πήρε, κράτησε τους παλιούς μεζέδες, πρόσθεσε και καινούργιους, χωρίς να αλλάξει το στιλ. Δίπλα σε κάποιο ούζο από το νησί, κάποιο τσίπουρο ή κρασί, βάζεις λακέρδα, φασόλια πιάζ, κεφτέδες, πατατοκεφτέδες, τηγανητές σουπιές ξιδάτες, μπακαλιάρο σκορδαλιά, κανένα τηγανητό ψαράκι. Κι έξω στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο είναι ωραία, κόβεις κίνηση, μέσα όμως, δίπλα στο παλιό πιάνο, που έχει συντροφεύσει πολλά τραγούδια, τη λατέρνα, το τζουκμπόξ, το γραμμόφωνο, το παλιό μωσαϊκό, παίρνεις μια γερή τζούρα ατμόσφαιρα. .

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Τ/210-38.14.525

δδ

Μοιράσου το άρθρο!