Γράφουν για την υγεία

08/03/2016 - 07:59

Πρόληψη καρκίνου οισοφάγου (βίντεο)

m>Γράφει ο Γεώργιος Μαυρογένης *

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος οισοφάγου στην Ελλάδα;

O καρκίνος οισοφάγου αποτελεί την 6η πιο συχνή κακοήθεια στην χώρα μας.

Αποτελείται από δύο υποτύπους: Tους όγκους εκ πλακωδών κυττάρων οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ και τα αδενοκαρκινώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με χρόνια γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Πoια αίτια προδιαθέτουν για καρκίνο οισοφάγου;

  • Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ.
  • Το κάπνισμα
  • Η χρόνια γαστρο-οισοφαγική παλιδρόμηση προδιαθέτει για ανάπτυξη καρκίνου στην συμβολή οισοφάγου και στομάχου. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια οισοφαγίτιδας (χρονίας φλεγμονής του κατωτέρου τμήματος του οισοφάγου) οδηγούν σε αλλαγή του επιθηλίου της συμβολής οισοφάγου-στομάχου σε μία προκαρκινική μορφή που ονομάζεται οισοφάγος Barrett. Οταν σε έναν ασθενή εντοπίζεται οισοφάγος Barrett, χορηγείται θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή οξέων από τον στόμαχο και οασθενής υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους με στοχευμένες βιοψίες για την έγκαιρη ανίχνευση δυσπλαστικών αλλοιώσεων.
  • Εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες και σε ηλικιωμένα άτομα (60-70 ετών)
  • Η παχυσαρκία
  • Σπάνια νοσήματα όπως η αχαλασία, η τύλωση, το σύνδρομο Plummer Vinson.

Πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος οισοφάγου;

O πρώιμος καρκίνος οισοφάγου είναι ασυμπτωματικός. Ο προχωρημένος καρκίνος εκδηλώνεται με απώλεια βάρους, αναιμία, δυσκολία στην κατάποση, εμέτους και αιμορραγίες, πόνο στον θώρακα, αδυναμία-κατάπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες πνευμονίες, βραγχος φωνής, επίμονος βήχας.

Με ποιο τρόπο γίνεται η πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου;

Η αναγνώριση των προαναφερθέντων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο οισοφάγου (αλκοόλ, κάπνισμα, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφάγος Barrett, αναιμία σε ηλικία >50) θα πρέπει να οδηγήσει σε προληπτική εξέταση του οισοφάγου με γαστροσκόπηση/3-5 έτη. Ο γαστρεντερολόγος καλείται να εντοπίσει πρώιμες αλλοιώσεις του οισοφαγικού βλεννογόνου με την μορφή μίας απλής εστιακής αλλαγής του χρώματος του βλεννογόνου και να πάρει βιοψίες. Αν αυτές επιβεβαιώσουν την παρουσία δυσπλασίας τότε  καλείται ο επεμβατικός γαστρεντερολόγος να αφαιρέσει τις βλάβες με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες επιτρέπουν την θεραπεία πρώιμου καρκίνου οισοφάγου ενδοσκοπικά χωρίς χειρουργική τομή με την βοήθεια μικρομαχαιριδίων και άλλων εργαλείων που εισάγονται στο γαστροσκόπιο. Η τεχνική αυτή ονομάζεται ESD/ΕΜR και πραγματοποιείται σε επιλεγμένα κέντρα με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό. 

Βίντεο με ενδοσκοπική αντιμετώπιση πρώιμου καρκίνου οισοφάγου από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του κ. Μαυρογένη:

 

 

 

-----------------

* Ο Γεώργιος Μαυρογένης είναι επεμβατικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος. Πραγματοποιεί ενδοσκοπήσεις με κάψουλα και ενδοσκοπικές επεμβάσεις στο ιατρείο του στην Μυτιλήνη (Καβέτσου 10) και  στα νοσοκομεία Ευρωκλινική Αθηνών, Metropolitan και Mediterraneo. 
Τηλ. επικοινωνίας: 6984121212, 2251055557. 
Ιστοσελίδα www.endoskopisi.com
Βίντεο ενδοσκοπικών πράξεων  YouTube-Endoscopy Channel /  Ερευνητικό έργο: Research Gate Pubmed 
Ο κ. Μαυρογένης αρθρογραφεί κάθε Τρίτη στο Lesvosnews.net . Διαβάστε όλα τα άρθρα του επιλέγοντας την αντίστοιχη λέξη κλειδί στο τέλος του άρθρου.

Μοιράσου το άρθρο!