Γράφουν για την υγεία

15/09/2020 - 06:45

Η 1η αδειοδοτημένη τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων στην Ελλάδα

Η OMNIGEN Α.Ε ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες είναι η πρώτη τράπεζα ομφαλικού αίματος στην Ελλάδα αδειοδοτημένη από το
Υπουργείο Yγείας με την υπ’ αριθμ. Γ2γ/31238 (ΦΕΚ Β’ 2339/15.06.2020) απόφαση.

Σήμερα όλο και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να φυλάξουν  τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους κατά τη γέννηση επειδή τα κύτταρα αυτά αποτελούν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο βιολογικό θεραπευτικό υλικό που κάποτε θα σώσει, θα βελτιώσει ή θα παρατείνει την ζωή  του παιδιού.

Τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα, δηλαδή του ίδιου του ασθενούς, δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της απόρριψης του μοσχεύματος ούτε αυξάνουν την πιθανότητα ογκογέννεσης.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η στιγμή της γέννησης είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συλλέξουμε με ασφαλή τρόπο βλαστοκύτταρα για το μέλλον του παιδιού και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο πλακούντας περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βλαστοκυττάρων και πλεονεκτούν έναντι όλων των υπολοίπων πηγών, επειδή κατά τη γέννηση έχουν μηδενική ηλικία. Η θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα  των βλαστοκυττάρων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ατόμου και είναι  τόσο μεγαλύτερη όσο νεώτερο είναι το άτομο

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OMNIGEN Α.Ε  Νίκος Νοταράς δήλωσε «Η Δραστηριότητά μας είναι ο έλεγχος, η επεξεργασία, η αποθήκευση και η διανομή Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Η Omnigen είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας για αυτή τη δραστηριότητα».

Αυτή είναι η πρακτική σημασία για τους γονείς

«Η ίδια η διαδικασία της αδειοδότησης είναι πολυεπίπεδη. Εκτός από τα πρότυπα ποιότητας εμπεριέχει πολλές παραμέτρους, όπως τη διασφάλιση των δειγμάτων, την πολιτική απορρήτου, το εξειδικευμένο προσωπικό και πολλά άλλα. Έτσι οι γονείς είναι σίγουροι ότι τα μοσχεύματα της οικογενείας τους ελέγχονται, επεξεργάζονται και κρυοσυντηρούνται με πρότυπα ποιότητας που έχουν καθοριστεί από την Ελληνική νομοθεσία και είναι ίσως τα πιο αυστηρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Νίκος Νοταράς.

Και συνέχισε επισημαίνοντας πως «Ακολουθούμε αυστηρά μέτρα αδειοδότησης και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την αδειοδότηση. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διεξοδικά ελεγμένο μόσχευμα από μια εταιρεία, που με τη σειρά της ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας και άλλους ελεγκτικούς φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το καθιστά ένα μόσχευμα ασφαλές και αποδεκτό από όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της δουλειάς μας».

Επίσης συμπλήρωσε ότι «Η προσήλωση που είχαμε σαν οργανισμός στον συγκεκριμένο στόχο και το πάθος για τη δουλειά μας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Ακολουθήσαμε όλες τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις έχοντας ένα άκρως καταρτισμένο προσωπικό στο δυναμικό της εταιρείας μας. Έτσι καταφέραμε να είμαστε οι πρώτοι».

Για το προφίλ της εταιρείας ο κ. Νοταράς αναφέρει: « Είμαστε μια αμιγώς Ελληνική Εταιρεία, ελεγχόμενη από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς. Η δυναμική μας, μας καθιστά πλέον, έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης στον τομέα της βιοτεχνολογίας για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε».

 

Μοιράσου το άρθρο!