Γράφουν για την υγεία

01/05/2019 - 07:26

Πως επαναφέρουμε το σωματικό βάρος που είχαμε προ εορτών….

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Μετά από όλες τις γιορτές φυσικό είναι να παρατηρούμε αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αυτό γίνεται διότι τα γιορτινά τραπέζια περιέχουν συνήθως τροφές πλούσιες σε λιπαρά, αλάτι, αλκοόλ, τα οποία οδηγούν σε  κατακράτηση υγρών και αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας σε γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. Επομένως αυτό το επιπλέον βάρος που παρατηρούμε στη ζυγαριά τις πρώτες ημέρες δεν είναι ακόμη λίπος.

Για  να αποτρέψουμε την αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας σε λίπος και να αποβάλουμε την κατακράτηση υγρών που έχει συσσωρεύει στο σώμα μας θα πρέπει να δράσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται.

Δηλαδή, τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουμε αρχικά με μια διατροφή που θα περιέχει όσο γίνεται λιγότερο άμυλο (ψωμί, ρύζι, πατάτα, κουλουράκια, τσουρέκι) και να συνεχίσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο πολύ εύκολα θα μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητα  μας και να το κάνουμε τρόπο ζωής.  

Προτεινόμενη ημερήσια διατροφή  με λιγότερο άμυλο για την επόμενη ημέρα των γιορτών:

Προτεινόμενα πρωινά:

·         1 αυγό βραστό και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό

·         1 γιαούρτι 2% λιπαρά με 1 φρούτο και 3-4 φουντούκια

·         1 λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί του τοστ

Ενδιάμεσα γεύματα:

·         φρούτα ή χυμό

Μεσημεριανό :

·         Κρέας ψητό (κοτόπουλο, μπιφτέκι, φιλέτο μοσχαρίσιο) και  σαλάτα

·         Ψάρι ψητό και σαλάτα

Προτεινόμενα βραδινά:

·         Σαλάτα με (τυρί, γαλοπούλα ή τόνο)

·         1 ποτήρι γάλα 1.5% λιπαρά με δημητριακά και 1 φρούτο

·         1 γιαούρτι με διάφορα φρούτα και 1-2κ.σ δημητριακά

Σε συνδυασμό με την κατανάλωση 2  λίτρων νερού και αποφυγή της κατανάλωσης αλατιού.

Προτείνουμε  το παραπάνω διαιτολόγιο να ακολουθηθεί ακριβώς την επόμενη ημέρα των γιορτών και για μια μόνο φορά, διότι ο στόχος του είναι να αποτρέψει την αποθήκευση ενέργειας σε λίπος  η οποία θα γίνει σε 48 ώρες εάν δεν αναγκαστεί ο οργανισμός να την χρησιμοποιήσει (λόγω μειωμένης πρόσληψης  υδατανθράκων). 

Συνεχίστε με μια ισορροπημένη διατροφή των πέντε γευμάτων την ημέρα η οποία θα περιέχει στα τρία κυρίως γεύματα και τις τρεις κατηγορίες τροφίμων {ζωικό τρόφιμο ή παράγωγο του, αμυλούχο και φρέσκο (φρούτα ή λαχανικά)} και στα ενδιάμεσα γεύματα φρούτα και σνακ (ξηρούς καρπούς, παστέλι, κριτσίνια, μπάρα δημητριακών κ.α). Μ ε αυτόν τον τρόπο θα επαναφέρουμε  το σωματικό μας βάρος στο επιθυμητό  και στη συνέχεια θα το διατηρήσουμε χωρίς να στερούμε από τον οργανισμό μας κανένα θρεπτικό συστατικό. 

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά! 


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί    στο Lesvosnews.net

 

Η νέα στήλη του Lesvosnews.net "Γράφουν για την υγεία μας" είναι ανοιχτή για τους επιστήμονες εντός και εκτός Λέσβου. Επικοινωνήστε μαζί μας στο ygeia@lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!