Γράφουν για την υγεία

04/01/2022 - 13:30

Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο οι δύο πρώτες στην Ελλάδα διακαθετηριακές εμφυτεύσεις μιτροειδούς βαλβίδας

ΔΕΗ

Οι δύο πρώτες στην Ελλάδα διακαθετηριακές εμφυτεύσεις μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς με σημαντικές συννοσηρότητες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 17 Δεκεμβρίου 2021, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η πορεία της υγείας των ασθενών ήταν ομαλή και έλαβαν εξιτήριο την 7η ημέρα νοσηλείας τους.

Οι βαλβίδες νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκαν, εμφυτεύονται μέσω μικρής τομής στο προσθιοπλάγιο θωρακικό τοίχωμα και διαμέσου της κορυφής της πάλλουσας καρδιάς χωρίς διάνοιξη στέρνου και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία, όπως συμβαίνει στις συμβατικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί στενή συνεργασία καρδιοχειρουργών, καρδιολόγων -επεμβατικών και εξειδικευμένων στην υπερηχοκαρδιογραφία-, αναισθησιολόγων και εντατικολόγων. Στις συγκεκριμένες επεμβάσεις συνεργάστηκαν οι καρδιοχειρουργοί του Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Κωνσταντίνος Περρέας, διευθυντής, Αντώνιος Ρουσσάκης, επιμελητής Β΄, Χαράλαμπος Γεωργίου, μετεκπαιδευόμενος καρδιοχειρουργός, οι επεμβατικοί καρδιολόγοι του Τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών & Επεμβατικής Καρδιολογίας, Βασίλειος Βούδρης, συντονιστής διευθυντής, Ιωάννης Ιακώβου, αναπληρωτής διευθυντής, Ευάγγελος Λεοντιάδης, επιμελητής Α΄, ο διευθυντής της Μονάδας Αναίμακτων Διαγνωστικών Μελετών Γεώργιος Αθανασόπουλος, οι καρδιοαναισθησιολόγοι Θεοφανή Αντωνίου, συντονίστρια διευθύντρια, Απόστολος Θανόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Κύριλλος Παπαδόπουλος.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο της κοινωφελούς του λειτουργίας, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση και την έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση της πολιτείας, βρίσκεται στην αιχμή της πρωτοποριακής τεχνολογίας για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών. Η Ομάδα Δομικών Καρδιοπαθειών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου προσφέρει σφαιρική αντιμετώπιση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων που περιλαμβάνει καρδιοχειρουργική ελάχιστα επεμβατική επιδιόρθωση ή αντικατάσταση (αναλόγως της πάθησης), διακαθετηριακή εμφύτευση ή συμπλησίαση (clip) πτυχών (σε ανεπάρκεια) σε ανεγχείρητους ή/και ηλικιωμένους ασθενείς.

Μοιράσου το άρθρο!