Κοινωνία

07/04/2011 - 18:00

Debtocracy: Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση -Αφιερώστε 73' λεπτά για να ακούσετε αλήθειες!

Το DEBTOCRACY (όπως είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα) είναι το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης. Αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που θεωρεί πως αποκρύπτονται από πολιτικούς και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης...

Οι αιτίες για την κρίση χρέους στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας είναι πολλές. Το Debtocracy ίσως αποτελεί την πρώτη δημόσια δηλωμένη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση, που προσπαθεί να πείσει για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας  επιτροπής λογιστικού ελέγχου. Μια επιτροπή που θα κληθεί να εξακριβώσει τα αίτα του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων, εξετάζοντας παράληλα αν υπάρχει ποσοστό του χρέους (και πόσο είναι αυτο) που μπορεί να αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει, είναι να αναζήτα την έξοδο από την δύσκολη θέση στην οποία έχουμε περιέλθει σαν χώρα, αρκετά βήματα "πίσω" (ή "μπροστά";). Το ερώτημα γύρω από το οποίο επειχειρηματολογεί είναι αν και κατά πόσον "χρωστάει στ' αλήθεια ο Ελληνικός λαός, όλα όσα του ζητούν;" ενώ θέτει και σε ηθική βάση το πρόβλημα μιας και, όπως θεωρούν οι παραγωγοί του Debtocracy, οι θυσίες που καλείται να κάνει ο Ελληνικός λαός προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας, το θέτουν σε κοινωνική βάση ως μη διατηρήσιμο.

Μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει ως προς την επιχειρηματολογία του ντοκιμαντέρ, μπορεί να ταυτιστεί ή όχι με την ρητορική και το φρασεολόγιο που χρησιμοποιεί, κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν αξίζουν 73 λεπτά(τόσο διαρκεί το ντοκιμαντέρ) για να ακουστεί μία ακόμα άποψη.

[vimeo http://www.vimeo.com/22036773]

Μοιράσου το άρθρο!