Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΝΟ
Την αναστολή της απεργίας που τυπικά ολοκληρώνεται στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι. Νωρίτερα, σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντησή των ναυτεργατών με την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου.
«Στη συνάντηση με την ΠΝΟ παρουσιάσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα θέματα, μετά από συνεργασία τεσσάρων συναρμοδίων υπουργείων», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι υπήρξε συνεργασία προκειμένου να προκύψει μια πολύ μεγάλη συμφωνία σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία.
«Δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις στα αιτήματα των ναυτικών και των συνταξιούχων και νομίζω ότι η ΠΝΟ θα επανεκτιμήσει τη στάση της σε σχέση με την απεργία, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία αυτή την περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.
«Η πρότασή μας αφορά το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου, που θα είναι και τα δύο αυτόνομα, το μόνο που αλλάζει είναι η εποπτεία τους», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο καλύτερος έλεγχος των δύο φορέων, αλλά και να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάς έδωσε γραπτώς κάποιες απαντήσεις στα αιτήματα που είχαμε θέσει και θα τα συζητήσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία θα αποφασίσει για το αν θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και τόνισε ότι σημασία έχει ότι υπάρχει κάποια πρόταση.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΠΝΟ ζητούσε να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).
Επιπλέον, ζητούσε να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.
Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκηςπροειοδποιούσε ότι «οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ' επέκταση του εισοδήματός τους.
«Πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια» τόνιζε ο κ. Αρναουτάκης.