Skip to main content
|

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Αντιδήμαρχοι απαντούν στις καταγγελίες Πατερέλλη για το νερό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

Σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει για τα προβλήματα με το πόσιμο νερό σε περιοχές του νησιού μας η ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων τονίζει ότι το νερό είναι ένας μοναδικός φυσικός πόρος, καθώς  είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και των άλλων οργανισμών. Το παραδοσιακό μοντέλο διαχείρισης του πόσιμου νερού όπως εφαρμοζόταν χρόνια τώρα στα χωριά μας εξασφάλιζε μεν την ποσότητα, πράγμα φυσικά αναγκαίο, αλλά η ποιότητα και ασφάλεια έρχονταν σε δεύτερη μοίρα και εμπεριέχει ανασφάλεια και ίσως πολλούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Πιστεύουμε ότι η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, κάτι που είναι εφικτό στο τόπο μας, αφού υπάρχουν τα ανάλογα διαπιστευμένα εργαστήρια, τόσο για τον χημικό όσο και τον μικροβιολογικό έλεγχο τους, αλλά και η λήψη μέτρων για την προστασία του καταναλωτικού κοινού είναι κομμάτια αναπόσπαστα μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Καλούμε το Δήμο Λέσβου αλλά και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν σε διάλογο για τη δημιουργία Τοπικού – Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, ώστε η πολιτική και τα διαχειριστικά σχέδια υδάτων για τις διάφορες υδρολογικές λεκάνες να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. Ζητάμε επίσης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο νησί της Λέσβου, στοχεύοντας σε ποιοτικό νερό για όλους.

------------------------

Το νερό είναι κατάλληλο λένε οι αντιδήμαρχοι

O  πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Σωτήρης Μαρινάτος δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ότι «Η ΔΕΥΑΛ αυτή τη στιγμή δεν έχει την ευθύνη για την υδροδότηση στο υπόλοιπο νησί παρά μόνο στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης. Την ευθύνη για το υπόλοιπο νησί την έχουν οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι. Αν ωστόσο η επιχείρηση ενημερωθεί ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα θα βοηθήσει», συμπλήρωσε ο κύριος Μαρινάτος πρόσθεσε «Την ευθύνη η υπηρεσία θα την αναλάβει αφού ολοκληρωθεί η επέκταση της ΔΕΥΑΛ θέμα που θα συζητηθεί και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».

Κατηγορηματικός στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιώργο Κυριαζής «από τις μετρήσεις που έχουν γίνει και έχω στα χέρια μου, το νερό της Αγίας Παρασκευής είναι πόσιμο. Το ίδιο συμβαίνει και για τον Μανταμάδο ενώ ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Κάπη αφορούσε τη μη έγκαιρη χλωρίωση του νερού για την οποία ευθύνη έχει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Πάντως οι υπηρεσίες προμηθεύτηκαν χλώριο και η χλωρίωση θα ξεκινήσει όπου χρειάζεται».Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Αγιάσου Γιώργου Βουνάτσου ο οποίος δήλωσε στο σταθμό μας ότι οι τελευταίες αναλύσεις που έχει στα χέρια του δείχνουν ότι το νερό της Αγιάσου είναι κατάλληλο για πόσιμο. Ο κύριος Βουνάτσος τονίζει ακόμα ότι «Η διαδικασία της χλωρίωσης πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία να το κάνουν και όχι από το νερουλά του κάθε χωριού». Ωστόσο το θέμα είναι πολύ σοβαρό για αυτό και είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η εξεύρεση λύσεων όπου χρειάζεται.

πηγη: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

----------------

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Π.Πατερέλλη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία