Κοινωνία

29/04/2011 - 13:59

Ερώτηση Σ. Γαληνού για τον Προϋπολογισμό του Προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι.

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννη Ραγκούση

ΘΕΜΑ: Προϋπολογισμός προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Νιώθω  την ανάγκη να εκφράσω την βαθύτατη  ανησυχία μου για την διαδικασία και τους  όρους μετεξέλιξης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Μία ανησυχία που αγγίζει τα όρια της αγωνίας και εκφράζει την κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου που αντιλαμβάνεται την ζωτικότητα του προγράμματος για την στήριξη των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.  Ο επαπειλούμενος αποκλεισμός μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων, για τους οποίους οι υπηρεσίες του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα νέα κριτήρια και να παραμείνουν δικαιούχοι του προγράμματος, αποτελεί πράξη ακραίας κοινωνικής αναλγησίας. Αναλγησία που δεν μπορούν να την καταστήσουν παραδεκτή ούτε η οικονομική κρίση ούτε οι μνημονιακές πολιτικές.

Παράλληλα πρέπει να αποσοβηθεί ο άμεσος κίνδυνος  απόρριψης των προτάσεων που υπεβλήθησαν από τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου εξαιτίας του περιορισμένου προϋπολογισμού του προγράμματος. Το ύψος του προϋπολογισμού που αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. είναι μόλις 2.700.000 Ευρώ και για τα 9 νησιά του Βορείου Αιγαίου όταν μόνο για τον δήμο Λέσβου χρειάζονται 2.192.000 ευρώ για να διατηρηθούν τα προγράμματα που εφαρμόζονται σήμερα και να μην εγκαταλειφθούν οι ηλικιωμένοι.

Κατόπιν τούτων, ενώνω την φωνή μου με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ζητούν για να μην περικοπούν τα Προγράμματα των εννέα Δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να υπερδιπλασιασθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος  έτσι ώστε να  μην περικοπούν τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι»  των εννέα δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

 

Μοιράσου το άρθρο!