Κοινωνία

12/02/2012 - 15:27

To "Μνημόνιο 2" ψηφίστηκε ... Η Αθήνα κάηκε και...η ζωή μας!

mg class="aligncenter size-full wp-image-36573" title="mnimonio_athnina-lesvosnews" src="/lesvosnews.net/sites/default/files/2012/02/mnimonio_athnina-lesvosnews.jpg" alt="" width="540" height="232" />


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Ναι» στο Μνημόνιο από 199 βουλευτές και «όχι» από 74.

Με απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ ψηφίστηκε το νέο Μνημόνιο και το PSI. Το κόμμα του ΛΑΟΣ απουσίαζε εκτός από τους
Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη που ψήφισαν «ναι». Το νέο Μνημόνιο και η νεα δανειακή σύμβαση υπερψήφιστηκε με 199 βουλευτές. Όχι ψηφισαν 74 βουλευτές. Παρών 5 βουλευτές.  «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών».

Διεγράφησαν συνολικά 22 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, 21 από τη ΝΔ και 2 από το κόμμα του ΛΑΟΣ.

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους τέθηκαν μετά το πέρας της κρίσιμης ψηφοφορίας επί της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν και διαφοροποιήθηκαν επί του Μνημονίου κόντρα στην γραμμή πειθαρχίας που έθεσαν οιΓιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τίθενται οι βουλευτές: Σπ.Κουβέλης, Α.Βαγενά, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Λ.Κατσέλη, Β.Παπανδρέου, Λ.Μίχος, Μ.Κυριακοπούλου, Α.Τριανταφυλλόπουλος, Β.Τόγιας, Γ.Κασάς, Χ.Καστανίδης, Κ.Τεκτονίδου, Χρ.Κατσούρας, Γ.Μιχελογιαννάκης, Θ.Παραστατίδης, Αλ.Αθανασιάδης, Γ.Παπαμανώλης. Οδ.Βουδούρης, Τσ.Μαντατζή, Ηλ.Θεοδωρίδης, Γ.Αμοιρίδης και Χρ.Μαγκούφης.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ οι 22 βουλευτές αλλά και όσοι δεν ψηφισαν «ναι» σε όλα τα αρθρα αναμεσα στους οποίους και οι Αράπογλου, Καρύδης και Μίχου δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές.

Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους διαγραφέντες είναι και οι επτά του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν, με έγγραφή δήλωσή τους αναφέρει ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή. Πρόκειται για τους: Μίχο Λάμπρο, Τριανταφυλλόπουλο Ανδρέα, Χάρη Καστανίδη, Τεκτονίδου Κυριακή, Θεοδωρίδη Ηλία,  Λαφαζάνη Αργύρη και Κυριακοπούλου Μαρία. 

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές Α΄Αθηνών κ. Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Ά Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΛΑΟΣ διαγράφονται οι βουλευτές Μ.Βορίδης και Αδ.Γεωργιάδης

----------------------------------------------------------------------

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ:

Νομός Λέσβου ψηφοφορία για το Μνημόνιο 2:

Σηφουνάκης ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

 Γαληνός ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ

 Σκοπελίτης  ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ 

----------------------

H ομιλία του Πρωθυπουργού

Τη λύπη του για τα επεισόδια που «δυστυχώς αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Λουκάς Παπαδήμος κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία και καταλαγή. «Eκφράζω τη λύπη μου για τα επεισόδια. Η βία και καταστροφή δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατία» τόνισε.

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορικής σημασίας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν τη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε και συνέχισε «έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα που αποτρέπει μία καταστροφική χρεοκοπία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σκληρό, το οποίο όμως θα διασφαλίσει τη θέση της χώρας στο ευρώ».

«Άκουσα με προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές. Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα», δήλωσε.

«Έχω την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι «Απο τη δική σας ψήφο εξαρτάται εάν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία».

«Η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI είναι αναγκαία», τόνισε και συμπλήρωσε «κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν αποτυχία του νέου Μνημονίου».   Ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε ότι η αβεβαιότητα θα περιοριστεί με την εφαρμογή του PSI

«Δυστυχώς η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία», τόνισε εξηγώντας ότι «μία άτακτη χρεοκοπία θα έφερνε οικονομικό χάος και κοινωνική έκρηξη».

«Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να αλλάξουμε όσα κάναμε λάθος», ανέφερε  και πρόσθεσε «Γνωρίζουμε όλοι ότι κρινόμαστε από την ιστορία. Και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει».

Ενημέρωση 11

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 61 διαδηλωτές, 49 εκ των οποίων έχουν διακομιστεί στο Γεννηματά ενώ 12 στο Σωτηρία.

Πλιάτσικο σε κατάστημα με όπλα στην Ομόνοια - Πήραν αεροβόλα, μαχαίρια, τόξα

Φωτιά σε τράπεζα στη Διονυσίου Αεροπαγείτου - Καίγεται και το υποκατάστημα της Marfin στην Αθηνάς

Συνεχίζονται τα επεισόδια και οι εμπρησμοί καταστημάτων:

Πλιάτσικο στο Alex Pak στην Αθηνάς. Για προσπάθεια κατάληψης του δημαρχιακού μεγάρου που αποτράπηκε  έκανε λόγο νωρίτερα στο Σκαι ο Γ. Καμίνης.

Εμπρησμός στην Εμπορική

(φώτο : Δημήτρης Κυριαζής)

Στις φλόγες δεκάδες καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο και πλιάτσικο , επίθεση με πέτρες στο ΑΤ Ακροπόλεως, χρήση χημικών από τους αστυνομικούς. Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, σύμφωνα με τον Σκάι.

Γιώργος Παπανδρέου ομιλία στη Βουλή

«Η συνταγή του πρώτου ή του δεύτερου μνημονίου δεν ήταν σωστή ή λάθος, ήταν η μόνη διαθέσιμη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή και συνέχισε «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια».

«Το ΠΑΣΟΚ αναμετρήθηκε με τα συμφέροντα. Δύο χρόνια κάναμε πόλεμ για να σώσουμε την Ελλάδα. Συγκρουστήκαμε και το πληρώσαμε. Το πλήρωσα και εγώ προσωπικά», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο άλλος δρόμος είναι απλά εφιαλτικός, για τους αδύναμους, όχι για τους πλούσιους», τόνισε.

«Αν θέλουμε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε, βρισκόμαστε σε μια μετάβαση», είπε. «Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταφέρει η κυβέρνηση, αυτό υπάρχει στο τραπέζι».

«Ο εχθρός δεν είναι έξω. Είναι μέσα μας, κι αν είναι έξω, εκμεταλλεύεται τις δικές μας αδυναμίες» είπε εξαπολύοντας δριμεία επίθεση  στο «πελατειακό» κράτος, όπως το χαρακτήρισε κράτος και συνέχισε με τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα ΜΜΕ»,  συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά τα τελευταία δύο χρόνια, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αρχή της λύσης».

Τωρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείχουμε την προσπάθεια, αν το καταρρεύσουμε εγκαταλείπουμε κάθε ελπίδα να ορθοποδήσει η χώρα, να διορθώσουμε αδικίες, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αντώνης Σαμαράς ομιλία στη Βουλή:

Η ψήφιση του Mνημονίου είναι η μοναδική λύσηλόγω των δραματικών συνθηκών που έχουν πλέον διαμορφωθεί για τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ξεκαθάρισε ότι με όποιον το καταψηφίσει «οι δρομοι μας χωρίζουν». Ωστόσο μέσω δριμείας επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ και επανάληψης των αρχών της ΝΔ έκανε νέα προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματός του τονίζοντας ότι «δεν αλλάξαμε στάση ή άποψη για το μνημόνιο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί λανθασμένη συνταγή. Και τώρα μάλιστα δικαιωθήκαμε».

Αυτό που άλλαξε και αναγκαζόμαστε να  ψηφίσουμε είναι οι συνθήκες. Αν αποφύγουμε τώρα τα χειρότερα η χώρα μπορεί να τα καταφέρει τόνισε ακόμη και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

«Μόνο εμείς προειδοποιούσαμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στη χρεοκοπία, ότι δεν την αποτρέπει», τόνισε ο κ. Σαμαράς εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας «Το Μνημόνιο αποδείχτηκε αυτό που λέγαμε πάντα. Λάθος συνταγή». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι  «παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος και το έκανε πρόβλημα δανεισμού»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει το νέο μνημόνιο, τη στιγμή που δεν στήριζε το πρώτο. «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα», τόνισε «τωρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, τωρα το χρεος είναι μη βιώσιμο, τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην ευρωζώνη», τόνισε.

«Σας ζητώ να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού, είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε το καθήκον σας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ενημέρωση 10

Πήρε τους βουλευτές του και έφυγε ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την αίθουσα της ολομέλειας της βουλής. Αυτή την ώρα στην αίθουσα, από το ΛΑΟΣ, έχουν μείνει ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

Με κατηγορούν πολλοί ότι κάνω κωλοτούμπες. 'Οταν έχεις να κάνεις με θηρία πρέπει να κάνεις κινήσεις για να ελιχθείς. Ελεύθεροι σκοπευτές και εκβιαστές δεν άφησαν να συνεργαστούμε κ.Πρωθυπουργέ, είπε πριν λίγο ο Γ.Καρατζαφέρης

Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απόψε είναι η τελευταία ευκαιρία να εναρμονιστεί το πολιτικό σύστημα με τον λαό.

 'Εστειλε επιστολή  ανεξαρτητοποίησης πριν λίγα λεπτά στον Γιώργο Παπανδρέου ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Σπύρος Κουβέλης

-----------

To μετέδωσε πριν λίγο ο Νίκος Χατζηνικολάου: Στο καφενείο της βουλής συνεχίζουν, στη μία τηλεόραση να βλέπουν ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τον άνθρωπό μας στο διπλανό τραπέζι, μπήκε η Εύα Καιλή και τους καταχέριασε λέγοντας "Είναι δυνατόν τέτοια ημέρα να βλέπετε αγώνα;" Η "οργισμένη" απάντηση ήρθε από τους βουλευτές Τσώνη και Αηδόνη "Φύγε από τη μέση δε βλέπουμε".

------------------------

ενημέρωση 9

photo από χρήστες twitter

Την ώρα που πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, έξω από αυτήν κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις τωνσυνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και απλώνπολιτών ενάντια στα μέτρα που θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο. Eπεισόδια στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή.

Διάσπαστες εστίες έντασης αυτή την ώρα περιφερειακά της πλατείας Συντάγματος, με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, ρήψη δακρυγόνων και πετροπόλεμο.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 25 αστυνομικοί, όπως επίσης και οι προσαγωγές, ενώ για ακόμα μία φορά βιτρίνες καταστημάτων και τράπεζες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Φθορές προκλήθηκαν και στην είσοδο του Νομισματικού Μουσείου επί της Πανεπιστημίου και Αμερικής.

Ομάδα, που συμμετέχει στη διαδήλωση, σύμφωνα με την αστυνομία στις 5:40 έκαναν αρχικά επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες στη συνέχεια, πέντε λεπτά αργότερα, άλλοι ομάδα επιτέθηκε με βροχή από βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έκαναν επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην γωνία Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότους λάμψης. Αυτή την ώρα τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη με πετροπόλεμο και επιθέσεις εκατέρωθεν.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές, προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αστυνομικός των ΜΑΤ, έχει τραυματιστεί στο πρόσωπο από φωτοβολίδα κρότου-λάμψης,  ο οποίος μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο της Βουλής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

Ακόμη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχουν κι άλλοι δύο τραυματίες. Ένας από αυτούς είναι ακινητοποιημένος στο δρόμο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες. Ελαφρά τραυματίας είναι και ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος φέρει τραύματα από μολότοδ νέου τύπου.

Σύμφωνα με την αστυνομία έχει ξεσπάσει φωτιά σε κατάστημα της Eurobank και σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Κοραή, ενώ έχουν βάλει φωτιές και σε αντικείμενα έξω από τον κινηματογράφο Άττικόν. 

Ολοσχερώς καίγεται κατάστημα στη Σταδίου, με τη φωτιά να έχει επεκταθεί και στον διπλανό κινηματογράφο, ενώ καίγεται ένα βιβλιοπωλείο και άλλες δύο τράπεζες.

Η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθούν οι πυρκαγιές και σε διπλανά κτίρια.

Νωρίτερα, στη Νομική σημειώθηκαν επεισόδια όταν άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Ίδρυμα πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά.

Kλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη. Στους άλλους σταθμούς η κίνηση του μετρό γίνεται κανονικά.

ενημέρωση 8 «Η ΕΕ περιμένει από εμάς να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα βουλή αλλά η επόμενη βουλή μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια του προγράμματος με τρόπο αξιόπιστο, γιατί όπως είπε αυτοί συναλλάσσονται με την Ελλάδα και όχι με την κυβέρνηση Παπαδήμου» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος. Ο κ Βενιζέλος περιέγραψε τι θα σημάνει το ναι και το όχι στο μνημόνιο. « Το «ναι» στο πρόγραμμα» είπε, «σημαίνει διαγραφή χρέους 100δισ.  και χρέος βιώσιμο, σημαίνει νέο δάνειο 130δισ. για τις ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015, μείωση του επιτοκίου και των ετήσιων τόκων κατά τουλάχιστον 3,5 δισ. κάθε έτος, διάσωση τραπεζών, περιορισμό των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων, εστίαση κοινοτικών κονδυλίων στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, διαρθρωτικές αλλαγές, μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεσης των τιμών, πρόσθετα μέτρα για το 12 ύψους 3 δισ. μείωση του κατώτερου μισθού με διάσωση του θεσμού της συλλογικής σύμβασης 13ου 14ου μισθού, περικοπές στις επικουρικές και στις κύριες μόνο στους πολύ υψηλούς μέσους όρους και παραμονή στο ευρώ». Στη συνέχεια περιέγραψε το τι σημαίνει το όχι. «Το «όχι» δεν σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση, οι εταίροι μας δεν μπλοφάρουν, θα είναι αδύνατη η παραμονή στο ευρώ και δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε μία βολική συντεταγμένη χρεωκοπία. Το όχι σημαίνει ασύντακτη χρεωκοπία με κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών μείωση ρευστότητας επιχειρήσεων, αύξηση ανεργία, αδυναμία διεξαγωγής του εμπορίου, με πρόβλημα στις εισαγωγές, αναγκαστική έξοδο από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή με υψηλό πληθωρισμό, δραματική μείωση των ασφαλιστικών εσόδων και κρατικών δαπανών και άμεση δραματική απαξίωση των τιμών των ακινήτων».

--------------

«Όλοι εδώ βρισκόμαστε μπροστά από μεγάλα διλήμματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βομβαρδισμός ενός κόσμου που βρίσκεται σε απόγνωση, ζητούν από όλους μας να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας»  δήλωσε πριν από λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη.«Αντιλαμβάνομαι την πίεση για το όχι», είπε και πρόσθεσε «ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα έδρανα της ΝΔ είναι σήμερα άδεια. Κατηγόρησε τη ΝΔ για παλινωδίες και όπως είπε «το αποτέλεσμα είναι ότι ένας κόσμος ολόκληρος πίστευε ότι υπήρχε μαγικός τρόπος να μείνουν τα πράγματα ως είχαν και να υπάρχουν και λεφτά».Χαρακτήρισε κακή τη δανειακή σύμβαση, γιατί όπως είπε η Ελλάδα δεν είχε αντιπρόταση. Όμως όπως πρόσθεσε αν η σύμβαση δεν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο αύριο το πρωί δεν θα υπάρχουν χρήματα και τόνισε ότι μπορεί  επέλθει το μοιραίο για τη χώρα.

ενημέρωση 7 «Αν ήταν να σώσετε την Ελλάδα γιατί χρειάζεστε τέτοια τρομοκρατία» είπε στην ομιλία της η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι κίνδυνοι που απειλούν το λαό είπε, είναι ότι κάποια μορφή άγριας χρεωκοπίας έρχεται και η ΕΕ δεν μπορεί να χειριστεί την κρίση. Το μνημόνιο ήρθε είπε, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πάμφθηνης εργατικής δύναμης.Θα δυναμώσει η αστάθεια στην Ευρώπη και αλίμονο στους λαούς που δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν αυτή την πολιτική αστάθεια υπέρ της εργατικής τάξης.«Δεν ξέρω αν ο προγενέστερός σας ο Άνταμ Σμιθ έλεγε τέτοιες κοτσάνες, ότι η φιλελεύθερη Ευρώπη έχει υποταχθεί στις αγορές» και η σοσιαλιστική Ευρώπη το ίδιο θα κάνει, πρόσθεσε.

Ή ευθύνη βρίσκεται είπε στα χέρια του λαού και χρειάζονται αγώνες για να αποτραπεί το χειρότερο. Επανέλαβε τη θέση του κόμματός της για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία.

-----------------

«Περιμένει ο κόσμος από εμάς να αποφασίσουμε για το σήμερα και το αύριο της χώρας, οι επιλογές είναι δύο, η πρώτη είναι να ψηφίσουμε τα επώδυνα και σκληρά μέτρα, διατηρώντας όμως έτσι ακέραιη την ελπίδα για τη σωτηρία της χώρας» είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

O NIKO ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΕ: Αυτή την ώρα στο καφενείο της βουλής, αντί να παρακολουθούν τι γίνεται έξω στο δρόμο, από τη μία τηλεόραση παρακολουθούν την συνεδρίαση και από τη δεύτερη τηλεόραση παρακολουθούν τον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού Παναθηναικού!

ενημέρωση 6  «Χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, για να φωνάξουν ένα δυνατό όχι στην πολιτική του μνημονίου και της κοινωνικής χρεωκοπίας που φέρνει με βεβαιότητα και την ασύντακτη χρεωκοπία με όρους που βολεύουν τους δανειστές και τις τράπεζες», είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

---------------

Ο κ Μαρκάκης διαμαρτυρήθηκε για τον ελάχιστο χρόνο που είχαν οι βουλευτές προκειμένου να διαβάσουν το μνημόνιο και απαντώντας στην ομιλία Ευ. Βενιζέλου ότι τα θέματα είναι γνωστά, αναρωτήθηκε εάν οι βουλευτές θα έπρεπε να μαθαίνουν αυτά τα θέματα από την τηλεόραση και ειρωνικά πρόσθεσε απευθυνόμενους στους υπουργούς της κυβέρνησης  ότι «Αν παρακολουθούσατε τον Αυτιά και τον Παπαδάκη ούτε εσείς θα το ψηφίζατε το μνημόνιο».

-----------------------

Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρίψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε πριν από λίγο στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.
Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας "δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος".  Τρομερά πλάνα με το Μίκη Θεοδωράκηνα κάθεται στο οδόστρωμα της Λ. Αμαλίας με μάσκα για τα δακρυγόνα που του φόρεσαν διαδηλωτές και αγανακτισμένοι που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν.

ενημέρωση 5 Ως την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος  τις τελευταίες δεκαετίες, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπαδήμου ο Νίκος Καραθανασόπουλος.  Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε  απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι: «Υποτάσσεστε στα συμφέροντα των αγορών και των κερδοσκόπων». «Τώρα είναι η ώρα ευθύνης» είπε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και να μειώνει τους μισθούς». «Είναι ψεύτες ολκής» είπε «όσοι ισχυρίζονται ότι έσωσαν τον 13ο και 14ο μισθό γιατί η μείωση κατά 22% στον κατώτατο σημαίνει απώλειες κατά 3,5 μισθούς».

«Αυτοί που απαντούν «όχι» στη σημερινή ψηφοφορία  είναι σε πολύ καλύτερη θέση από εμάς, ο κόσμος ακούει πιο εύκολα τη δική τους στάση» είπε  ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. «Θέλω να ξέρουν όλοι ότι η δική μας στάση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό αλλά από αίσθηση πατριωτικής ευθύνης και εθνικού καθήκοντος» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η κρίση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία όχι όταν θα λήξει το ομόλογο στις 20 Μαρτίου αλλά πολύ νωρίτερα, την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρώην υπουργός  μίλησε για τις επιπτώσεις της χρεωκοπίας και τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να γίνει δεύτερη Αργεντινή γιατί η χρεοκοπία θα οδηγήσει στην κατάρρευση της χώρας σε τρεις ημέρες».

ενημέρωση 4 Στην κυνική παραδοχή ότι οι αγορές έχουν καθυποτάξει τα κράτη προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. «Η ερμηνεία συντάγματος είναι ερμηνεία της ιστορίας, το Σύνταγμα συμπυκνώνει συσχετισμό δυνάμεων και κωδικοποιεί το σύνολο των εξελίξεων που ζει μία χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά  και τόνισε ότι: "Δυστυχώς στον ασύμμετρο πόλεμο ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές κατισχύουν οι αγορές."

Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός πλούτος από τη νέα δανειακή σύμβαση και «Μην τολμήσει κανείς να πει το ψέμα για την Ακρόπολη ή τη Δήλο ή τον ορυκτό πλούτο που θα αξιοποιήσουμε στο Αιγαίο το Ιόνιο ή το Κρητικό πέλαγος» είπε ο Ευ. Βενιζέλος και χαρακτήρισε μύθο ότι θα ισχύει το αγγλικό δίκαιο. Ισχύει είπε κατηγορηματικά, το ελληνικό δίκαιο.

Από το «όχι» στο «ναι» ο Πρωτόπαπας Άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε ότι θα ψήφιζε «όχι» στην μείωση του κατώτατου μισθού, τελικά θα ψηφίσει «ναι». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωση του ο κ Πρωτόπαπας : «Σαφώς προβληματίστηκα. Επειδή όμως ως βουλευτής οφείλω να θέσω το Εθνικό Συμφέρον, το συμφέρον του ελληνικού λαού υπεράνω ΟΛΩΝ μπροστά στο μοναδικό ερώτημα της σημερινής ψηφοφορίας, δηλαδή «Ευρώ ή Δραχμή και χρεοκοπία» θα ψηφίσω ΝΑΙ στη σύμβαση».

«Όχι» θα ψηφίσει η Άννα Βαγενά «Όχι» στο νέο μνημόνιο αναμένεται να ψηφίσει η κυρία Άννα Βαγενά. Η ηθοποιός, που αντικατέστησε την κυρία Πέμη Ζούνη μετά την παραίτηση της, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να ψηφίσει «όχι» στην πρώτη ψηφοφορία που θα μετάσχει ως βουλευτής.

 Νέα παρέμβαση του Γιώργου Καρατζαφέρη: «Δεν μπορώ να συνδιαλέγομαι με τις μαριονέτες της κυρίας Μέρκελ».

Απορρίφθηκε από τη Βουλή (με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών) το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δ. Παπαδημούλη και την υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

ενημέρωση 3  «Ήρθε η ώρα για τον καθένα από εμάς να αντιμετωπίσει τη συνείδησή του και το εθνικό χρέος έτσι όπως το αντιλαμβάνεται» είπε στην ομιλία της η Σοφία Γιαννακά. Το κράτος της μεταπολίτευσης απέδειξε ότι απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να πάρουμε επώδυνες πρωτοβουλίες, Λύση για την κα Γιαννακά αν και επώδυνη είναι να ψηφίσουμε τα νέα μέτρα που θα διασφαλίσουν την επιβίωση του κράτους και την προοπτική. Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης διέκοψε την Σοφία Γιαννακά την ώρα που δικαιολογούσε το νέο μνημόνιο και τη ρώτησε εάν μπορεί εκείνη να ζήσει με 400 ευρώ

ενημέρωση 2  Ορκωμοσίες νέων Βουλευτών. Ορκίστηκαν  βουλευτές που αντικαθιστούν όσους παραιτήθηκαν. Συγκεκριμένα ορκίστηκαν ο  Χρ. Γκέκας (Άρτα – αντικαθιστά Παύλο Στασινό), Μαρία Κλαυδιανού (Ζακύνθου – αντί Δ. Βαρβαρίγος) και Άννα Βαγενά (αντί Π. Ζούνη).Λίγο μετά τις 15:30 έγινε τελικά και η ορκωμοσία του Θοδ. Σκρέκα  που αντικαθιστά των βουλ. Τρικάλων της Ν.Δ. Νίκο Λέγκα.

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, που «είδε» σήμερα πρωτοφανείς σκηνές και έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ η κίνηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου να πετάξει προς τα υπουργικά έδρανα της Ολομέλειας το κείμενο του νομοσχεδίου πυροδότησε το κλίμα.

Αφορμή, ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς στη διαδικασία του κατεπείγοντος που συζητείται το νομοσχέδιο.

«Θα κάνει το γύρο του κόσμου η εικόνα του κ. Μαυρίκου και η πράξη του αυτή. Εξευτελίζετε τη χώρα. Την εκθέτετε σε κίνδυνο την οδηγείτε στην καταστροφή», τόνισε έντονα ενοχλημένος ο κ. Βενιζέλος.

Όση ώρα ο κ. Βενιζέλος προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί είναι ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια για τη χώρα και πρέπει να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, οι βουλευτές όχι μόνο από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλοί ανεξάρτητοι αντιδρούσαν έντονα.

Για αρκετή ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα προς όλες τις κατευθύνσεις καλώντας όλους να επιδείξουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

«Ασκείτε βία και τραμπουκίζετε. Είναι απαράδεκτη η στάση σας. Δεν θα περάσει η αντίληψη του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στη καταστροφή στο όνομα του πιο ακραίου λαϊκισμού», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος.

ενημέρωση 1 Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για τη νέα δανειακή σύμβαση επικρίνοντας την κυβέρνηση που το έφερε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, έκαναν λόγο για απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και για παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικής τάξης.

----------------

πηγές ενημέρωσης:

Το ΒΗΜΑ

newpost.gr

newsit.gr

real.gr

skai.gr

mega

ert

zougla

Μοιράσου το άρθρο!