ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Προβλήματα στη λειτουργία με επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών
Χρόνος ανάγνωσης :
3'Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο
Σε θύματα της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται και οι καρκινοπαθείς της Λέσβου - όπως και όλοι οι ασθενείς - στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Τη δραματική αυτή εξέλιξη έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Σοφία Καλαντίδου και Βέρα Νικολαΐδου με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο.Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για τις «τραγικές συνέπειες από τη μείωση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης» έχει ως εξής:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων υπονομεύει την υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα αυτών με βαριές χρόνιες παθήσεις εκθέτοντάς τους σε μεγάλους κινδύνους. Η μείωση της επιχορήγησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από 6.622.507 ευρώ σε 4,615 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει τραγικές συνέπειες, μιας και ήδη στο νοσοκομείο παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις υλικών με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμη και χειρουργεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αναγκάζονται μια σειρά υλικά να τα αγοράζουν από μόνοι τους.
Μία τέτοια μείωση, ενώ μάλιστα από πέρυσι λειτουργεί ογκολογική κλινική που αντικειμενικά έχει ανάγκη από αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη για τη λειτουργία της, θα έχει τραγικές συνέπειες στους καρκινοπαθείς του νησιού. Ασθενείς που είτε θα παραμένουν για μεγάλο χρόνο σε λίστες για να κάνουν άμεσα αναγκαίες θεραπείες ή θα αναγκάζονται να μετακομίζουν στην Αθήνα με τεράστια οικονομική και όχι μόνο επιβάρυνση γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Οι παραπάνω περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων, που γίνονται με πρόσχημα το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος, είναι προσχηματικές γιατί την ίδια στιγμή χαρίζονται δισ. ευρώ στις τράπεζες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα και την κυβέρνηση της ΝΔ χτες.
Πάνω από δεκάδες δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια, ενώ άλλα δεκάδες δισ. ευρώ από διάφορους δρόμους πηγαίνουν χάρισμα απευθείας στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εφοπλιστών, γι' αυτό οι τελευταίοι έχουν φτάσει να έχουν καταθέσεις πάνω από 600 δισ. ευρώ μόνο στις ελβετικές τράπεζες. Αλλωστε, αυτές οι περικοπές γίνονται ήδη στο έδαφος των πολύ περιορισμένων δημόσιων δαπανών που δίνονται για την Υγεία, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στις δημόσιες δαπάνες Υγείας και η κρατική επιχορήγηση στα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων να έχει φτάσει τον προηγούμενο χρόνο στο 7% με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο».
Και η Ερώτηση καταλήγει: «Επειδή με βάση τα παραπάνω αυτές οι περικοπές θα έχουν τραγικές συνέπειες και μάλιστα ανεπανόρθωτες πολλές φορές στους ασθενείς, όπως είναι οι καρκινοπαθείς στην περίπτωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα:
- Να χρηματοδοτηθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του. Οχι μόνο να μην υπάρχει μείωση στην κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τα 6.622.507 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, αλλά γενναία αύξηση.
- Να μονιμοποιηθεί άμεσα όλο το προσωπικό που υπηρετεί με διάφορες σχέσεις εργασίας, όπως είναι οι επικουρικοί γιατροί, συμβασιούχοι, και οι εργαζόμενοι των συνεργείων.
- Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, κ.ά., μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα που σήμερα υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστά. Προσωπικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες νοσηλείας των κατοίκων του νησιού.
- Να σταματήσουν να πληρώνουν οι ασθενείς για την εξέτασή τους στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία για εργαστηριακές εξετάσεις ή και για να εξεταστούν στα επείγοντα του νοσοκομείου, ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες»