Κοινωνία

28/09/2011 - 12:40

Οικολόγοι Πράσινοι:ΟΧΙ στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης

Συνάντηση με το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης είχε σήμερα ο συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας. Το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, το μοναδικό κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων στα  νησιά του Αιγαίου, έχοντας μόνο μία υπάλληλο για επιστημονική και μία για γραμματειακή υποστήριξη, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από το 2008, υποστηρίζοντας εκατοντάδες εξαρτημένα άτομα αλλά και τις οικογένειες τους στο δύσκολο καθημερινό αγώνα που δίνουν. Κατά τη συνάντηση που είχαμε συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εξαρτημένα στα νησιά μας και την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ για την υποστήριξη τους. Δυστυχώς όμως η περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ κατά

50% που ακολουθείται από τα σχέδια της κυβέρνησης για την περικοπή του προσωπικού στα πλαίσια του σχεδίου εργασιακής εφεδρείας πάνε να τινάξουν στον αέρα τα προγράμματα αυτά και να οδηγήσουν σε κλείσιμο και το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης. Για εμάς τους Οικολόγου Πράσινους, οι πολιτικές συρρίκνωσης των θεραπευτικών δομών απεξάρτησης που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, οξύνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και οδηγώντας στο περιθώριο και την απόγνωση χιλιάδες νέους ανθρώπους και τις οικογένειες τους.

Η μείωση του προσωπικού και της επιχορήγησης στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης, και περιορίζουν ακόμα περισσότερο τον πλουραλισμό των κρατικά παρεχόμενων θεραπευτικών μεθόδων. Οι ανθρωποθυσίες που ζητά επίμονα η τρόικα συνεχίζονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η  κοινωνική διάσταση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και η ανάπτυξη των υπηρεσιών του σε ολόκληρη τη χώρα που προϋποθέτει την επαρκή στελέχωση του οργανισμού. Η έλλειψη υποδομών αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονη με τις σχεδιαζόμενη συγχώνευση του φορέα με τον ΟΚΑΝΑ. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να επιδιώκει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δομών απεξάρτησης, επιλέγει το δρόμο της συνολικής απαξίωσης των οργανισμών και του προσωπικού τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουμε τη φωνή μας με τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, τους φίλους και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ και τις οικογένειες τους, στηρίζοντας τον πλουραλισμό των θεραπευτικών μεθόδων απεξάρτησης, την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών πρόληψης και περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα και την κοινωνική αλληλεγγύη, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

 

Μοιράσου το άρθρο!