Κοινωνία

18/04/2011 - 13:24

Σ. Γαληνός: "Αιδώς κύριε Υπουργέ! Δεν είναι όλη η Ελλάδα Κολωνάκι!! "

Ανακοίνωση του Βουλευτή Λέσβου Σ.Γαληνού για το χαράτσι των 5 Ευρώ

Επιδεικτικά αγνοεί την συνταγματική αξίωση της νησιωτικότητας το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσον αφορά τον καθορισμό της καταβολής εξέταστρων, το γνωστό χαράτσι των 5 ευρώ, που πληρώνει όποιος διαβαίνει την πόρτα των νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας.

Με κοινοβουλευτική ερώτηση του προς το Υπουργείο Υγείας  ο κ. Σπύρος Γαληνός απαίτησε την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής των 5 ευρώ για εξέταση στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, ώστε να μην περιοριστεί  η προσβασιμότητα των νησιωτών σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Στην απάντηση του ο Υπουργός κ. Λοβέρδος αναφέρεται στην ύπαρξη εξαιρέσεων με βάση το εισόδημα. Εξαιρούνται οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας καθώς και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας για περιοδική συνταγογράφηση εξαιτίας χρόνιου νοσήματος.

 Το ερώτημα είναι: Το εισοδηματικό αυτό κριτήριο, που τίθεται από τον νόμο, είναι επαρκές; Καλύπτει όλους όσους δεν μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν, σε μία οικονομία που βρίσκεται σε συνεχή ύφεση ;

Επίσης, μιας και που ο κ. Λοβέρδος θέτει την εξοικονόμηση πόρων, αφαίμαξη εν προκειμένω, ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής υγείας, μπορεί να μας πει στο χρονικό διάστημα που ισχύει το μέτρο ποια είναι η αποτελεσματικότητα του; Πόσα χρήματα εισέπραξε από τα κέντρα υγείας του νομού Λέσβου; Πόσα χρήματα πήρε από την τσέπη του φτωχού μεροκαματιάρη νησιώτη που με κόπο προσπαθεί να τα βγάλει πέρα για να του προσφέρει την αυτονόητη ελάχιστη ιατρική κάλυψη;

Αιδώς κύριε Υπουργέ! Δεν είναι όλη η Ελλάδα Κολωνάκι!!

Μοιράσου το άρθρο!