Κοινωνία

02/12/2011 - 14:27

Σ.Γαληνός: άμεση ένταξη στη γ! ζώνη εφημεριών του «Βοστάνειου» και του Κ. Υγ. Πλωμαρίου

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: Κατάταξη του Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» και του Κ.Υ. Πλωμαρίου, στη Γ! ζώνη.

        Με τις διατάξεις του ν. 3918/2011 άρθρο 55, καθορίζεται ότι για την πραγματοποίηση εφημεριών τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιωτικών περιοχών κατατάσσονται στη Γ! ζώνη.

        Με την αριθμ. Υ10α/Γ.Π./7.6.2011 ΚΥΑ και σε ότι αφορά το νομό Λέσβου καθορίσθηκαν ορισμένα Κέντρα Υγείας της Λέσβου (τα οποία υπάγονται στο Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο»)  ότι ανήκουν στη Γ! Ζώνη. Ωστόσο το ίδιο το Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» καθώς και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, το οποίο υπάγεται σε αυτό δεν έχουν ενταχθεί στην Γ! ζώνη, μέχρι και σήμερα.        

Η μη υπαγωγή αυτών των μονάδων στη Γ! ζώνη εφημεριών, αντίκειται ακόμα και σε αυτή την ίδια την λογική της μείωσης δαπανών που επιβάλλουν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η μηδαμινή εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των εφημεριών, θα συμπαρασύρει σε πολλαπλάσια έξοδα τόσο τους πολίτες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούν να καταβάλλουν έξοδα μετακίνησης εκτός νησιού, αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε καν τα έκτακτα περιστατικά.

Οι  ακρίτες και νησιώτες της Λέσβου, προφανώς δεν ζουν στην ασφάλεια των μεγάλων αστικών κέντρων, με  τα πολλά νοσοκομεία, αλλά σε νησί με ένα νοσοκομείο το οποίο πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να τους παρέχει επιτοπίως αποτελεσματική περίθαλψη. Η εξασφάλιση αποτελεσματικής παροχής υγείας είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνταγματικής επιταγής της νησιωτικότητας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση ένταξη στη γ! ζώνη εφημεριών του Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» και του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!