Κοινωνία

31/10/2015 - 13:27

10+1 προτάσεις από το Δίκτυο Κοινοτήτων για το προσφυγικό

yle="text-align: justify;">Κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου πού έλαβε χώρε στην Καλλονή, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, αποφασίστηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

 
H Λέσβος, από μακρού χρονικού διαστήματος, αντιμετωπίζει μια κρίση χειρότερη της οικονομικής: Την κρίση του προσφυγικού ζητήματος λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή. Το Δίκτυο Κοινοτήτων από την πρώτη στιγμή συνεπικουρεί τις προσπάθειες του Δήμου Λέσβου κυρίως στον τομέα της συλλογής υλικών για τους πρόσφυγες (ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα ) και υποβοηθά τις ομάδες που προσφέρουν πρώτες βοήθειες ιδίως όταν υπάρχουν ναυάγια στις ακτές του νησιού.
 
Αναμφίβολα, η λύση του προβλήματος επιβάλλεται να δοθεί στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια, οπού έναντι αδράς αμοιβής οι  εγκληματίες σύγχρονοι δουλέμποροι στέλνουν, ως πρόβατα επί σφαγην, χιλιάδες συνανθρώπους μας καθημερινά να διέλθουν τα παγωμένα νερά του Αιγαίου.
 
Εμείς τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής, γονείς σχεδόν όλοι, δεν θα κλείσουμε τα μάτια και τα αφτιά στο έγκλημα που συντελείται καθημερινά στον τόπο μας.
 
Ούτε θα κάνουμε διαπιστώσεις.
 
Μέχρι όμως να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την μείωση των προσφυγικών ροών δια θαλάσσης, καταθέτουμε τις προτάσεις μας  οι οποίες και θα αποσταλούν αρμοδίως σε κάθε εμπλεκόμενο στο ζήτημα του προσφυγικού.
 
Προτείνουμε λοιπόν:
 
1.Τη διαφύλαξη , με κάθε θυσία, του θεμελιώδους δικαιώματος της ανθρώπινης ζωής, όπως ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης και καλούμε όλες τους Λέσβιους πολίτες να συμμετάσχουν σ’ αυτή την ανθρωπιστική προσπάθεια.
 
2.Την ενίσχυση και τη στήριξη με κάθε μέσο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που δέχονται προσφυγικές ροές.
 
3.Την ενίσχυση με προσωπικό και μέσα των Περιφερειακών και Επισκέψιμων Ιατρείων των ως άνω περιοχών, αλλά και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
 
4.Την επαρκή αστυνόμευση των περιοχών που δέχονται προσφυγικές ροές για αποφυγή φαινομένων εκμετάλλευσης από επιτήδειους.
 
5.Την αγαστή συνεργασία των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, με τα συμβούλια των κοινοτήτων.
 
6.Την εξασφάλιση προσωρινών καταλυμάτων για τον επερχόμενο χειμώνα σε συνεργασία με ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων.
 
7. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές αλλά και τους κατοίκους των παραθαλασσίων περιοχών για την έγκαιρη ενημέρωση και αντιμετώπιση φαινομένων μόλυνσης των θαλασσίων υδάτων από υποπροϊόντα πετρελαίου από  ναυάγια , εξωλέμβιες μηχανές, κτλ στην ακτογραμμή της Λέσβου σε συνεργασία με το τμήμα θαλασσίων σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 
8.Την υποστήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται όπως ξενοδόχοι , επιχειρηματίες, αλιείς και λοιπά  σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
 
9.Την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού στη Λέσβο και τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουριστικού κλάδου, για τη σύνταξη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό.
 
10.Την αναστολή του περιορισμού προσλήψεων ειδικά για τη Λέσβου, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερη προσφυγική ροή, στα σώματα ασφαλείας, την υγεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
11. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχει δεχθεί το νησί. 
 
Ήδη αποφασίστηκε η σύγκληση της ολομέλειας του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, σε κοινή συνεδρίαση με συναρμόδιους φορείς ,για τη λήψη αποφάσεων για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των κοινοτήτων εν όψει του χειμώνα. 
 
Τέλος για ακόμη μια φορά θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε δημοσίως τους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας για το δυσβάστακτο φορτίο που έχουν αναλάβει, καθώς και όλους τους ανώνυμους πολίτες που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 

Μοιράσου το άρθρο!