20 Απριλίου 2013: Το μεγαλύτερο τσουρέκι του κόσμου στη Λέσβο!
Ένα τσουρέκι μήκους 70 περίπου μέτρων πρόκειται να φτιάξει και να παρουσιάσει στην οδό Ερμού, από το Μπας Φανάρ έως το Πηγαδάκι, ο ζαχαροπλάστης κ. Βασίλης Πανταζής. Στόχος του, να καταρρίψει προηγούμενο δικό του ρεκόρ και να καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες.
Εν όψει Πάσχα, λοιπόν, τσουρέκια θα τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο και θα δημιουργήσουν ένα… ατέλειωτο τσουρέκι βάρους 125 κιλών. Όπως είπε ο κ. Πανταζής, το βάρος του γλυκού αυτού είναι σχετικά μικρό σε σχέση με το μήκος του. Αυτό οφείλεται στη συνταγή, αλλά και στον τρόπο παρασκευής του τσουρεκιού.
Υπενθυμίζεται ότι και το 2005 ο κ. Πανταζής είχε μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο πασχαλινό τσουρέκι μήκους 50,4 μέτρων, το οποίο είχε φιλοξενηθεί και αυτό στην οδό Ερμού. Ο κ. Πανταζής θυμάται ότι τότε είχε απαιτηθεί αλεύρι βάρους 70 κιλών περίπου, 20 κιλά αυγά, 10 κιλά γάλα, 1,5 κιλό μαχλέπι, αλλά και ζύμωμα για πολλές ώρες, από πολλούς ανθρώπους.
Χαρούμενη νότα…
Μιλώντας για τη νέα αυτή προσπάθεια, ο κ. Πανταζής είπε: «Θέλουμε να δώσουμε μία πιο χαρούμενη νότα στην αγορά εν όψει Πάσχα, με τους δρόμους της πόλης μας να πλημμυρίζουν από την αναδυόμενη γλυκιά μυρωδιά και γεύση του τσουρεκιού.» Σημειώνεται ότι μέρος του γλυκού θα μοιραστεί σε απόρους, καθώς και σε άλλους δημότες που έχουν ανάγκη, ενώ θα το γευτούν και όλοι όσοι βρεθούν στις 20 Απριλίου, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι, στο σημείο εκείνο της αγοράς.
Στην προσπάθειά του, όπως είπε ο κ. Πανταζής, αρωγοί θα είναι τα μέλη των προσκοπικών συστημάτων της Μυτιλήνης, αλλά και ο Δήμος Λέσβου και τα σχολεία που στεγάζονται στο ιστορικό «Παρθεναγωγείο».
Η ιστορία
Ο Βασίλειος Πανταζής ασχολούνταν από μικρός μαζί με τον αδελφό του Γιάννη με το εμπόριο κρέατος, διατηρώντας κατάστημα στα Λαδάδικα.
Το 1927 ιδρύει το γαλακτοπωλείο «Κυψέλη» στην Ερμού 172, κοντά στη Μητρόπολη. Μεγαλώνοντας, ο γιος του Σίμος μαθαίνει την τέχνη κοντά του και το 1962 παίρνει τα ηνία της επιχείρησης, πρωτοπορώντας στην παραγωγή γιαουρτιού και τυριών. Σταδιακά αναπτύσσεται και η παραγωγή γλυκών με τη βοήθεια γνωστών ζαχαροπλαστών της πόλης, οι οποίοι απέκτησαν στη συνέχεια δικά τους καταστήματα.
Το 1976 η επιχείρηση μετακομίζει σε ιδιόκτητο χώρο στην Ασκληπιού 55 και σταδιακά διακόπτεται η παραγωγή γαλακτοκομικών.
20 χρόνια αργότερα, το 1996, θα αναλάβει την επιχείρηση ο εγγονός Βασίλειος Πανταζής, ο οποίος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να παράγει προϊόντα επώνυμα, από τα οποία μάλιστα πολλά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
πηγή: Ανδρονίκη Κουτσαβλή / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ