Κοινωνία

09/04/2014 - 17:51

37χρονος από το Κάτω Τρίτος: έχασε την ταυτότητά του και ...έγινε μεγαλοεισοδηματίας με χρέη!

yle="text-align: justify;">Γράφει η Λίτσα Βλάχου / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

37ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΡΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΛΑΒΕ

Μεγαλοεισοδηματίας με επίδομα πρόνοιας!

 

Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Κινδυνεύει να μπει φυλακή για χρέη στο Δημόσιο ένας 37χρονος από το Κάτω Τρίτος Λέσβου, ο οποίος εμφανίζεται ως μεγαλοεισοδηματίας και μεγαλοοφειλέτης, αλλά στην πραγματικότητα είναι επαίτης και αλκοολικός. Πρόκειται για μια περίεργη ιστορία, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας (δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών), αλλά και για μια καλοστημένη κομπίνα που στήθηκε σε βάρος του 37χρονου και μάλιστα εν αγνοία του, καθώς έκανε το λάθος να αφήσει πριν από χρόνια σε μπαρ την ταυτότητά του ως "ενέχυρο" γιατί δεν είχε να πληρώσει και έκτοτε, να μην την αναζητήσει…

Ειδικότερα:

Ας άρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Ο 37χρονος Θόδωρος Κουρασαντζής (φωτογραφία με αλλοίωση χαρακτηριστικών για ευνοητους λόγους), γνωστός στο Κάτω Τρίτος με το παρατσούκλι "Ο Χοιμενής" ζει με την ανήμπορη μητέρα του (χήρα) στο χωριό, η οποία είναι πάμφτωχη και συντηρεί τον ίδιο και τον εαυτό της από ένα μικρό επίδομα της Πρόνοιας. Ο ίδιος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα τα οποία και τον οδήγησαν στο ποτό, με αποτέλεσμα να καταντήσει αλκοολικός.

Έχει νοσηλευτεί και σε ψυχιατρείο, πράγμα που συντέλεσε στο να καταντήσει φυγόπονος, επαίτης, συντηρούμενος από τη μάνα του και τις φιλανθρωπίες γνωστών και φίλων του χωριού. Ο Θόδωρος περιφέρεται κάθε μέρα στους δρόμους και με οτο-στόπ κατεβαίνει από το χωριό στη Μυτιλήνη, ζητιανεύοντας. Όπως μας εξιστορεί η μάνα του, η κ. Στρατούλα, όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν πήγε σε ένα κέντρο διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, με γυναίκες. Αφού ήπιε την μπίρα του δεν είχε να πληρώσει, οπότε ο ιδιοκτήτης κράτησε την αστυνομική του ταυτότητα, ως εγγύηση, την οποία θα επέστρεφε, όταν θα πλήρωνε το λογαριασμό του. Ο λογαριασμός δεν πληρώθηκε ποτέ, αφού ποτέ δεν είχε χρήματα… «Πρέπει να σας πω - υπογραμμίζει η κ. Στρατούλα - ότι ο Θόδωρος δεν είναι κλέφτης, δεν κάνει χρήση ουσιών, δεν είναι ψεύτης και απατεώνας, σέβεται και εκτιμά τους δωρητές του ενός, δύο ή και πέντε ευρώ, για να πάρει δήθεν τσιγάρα και φάρμακα…».

Μετά την πάροδο αρκετών ετών από το 2005, άρχισαν… τα όργανα! Το χαμόσπιτο της κ. Στρατούλας άρχισαν να το επισκέπτονται δικαστικοί επιμελητές, αστυνομικοί, κλπ., να κοινοποιούν, να θυροκολλούν διάφορα χαρτιά, τα οποία η ίδια τα μάζεψε και τα πήγε σε κάποια υπάλληλο της Εισαγγελίας Μυτιλήνης, σε μια συμβολαιογράφο και σε κάποιο γνωστό δικηγόρο της, οι οποίοι όταν τα διάβασαν έμειναν άφωνοι. Ο Θόδωρος εμφανιζόταν σε τράπεζες και στο Δημόσιο να οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά (καταγγελία σύμβασης δανείου), τα οποία και έπρεπε να καταβάλει.

Κατόπιν αυτών και με μήνυση που υπέβαλε η κ. Στρατούλα στην Εισαγγελία Μυτιλήνης "κατ’ Αγνώστων και με νύξη περί κλοπής της ταυτότητάς του, περί συνεργείας υπαλλήλων της τράπεζας και ενδεχομένως της ΔΟΥ Αθηνών", απαγγέλλεται κατηγορία μόνο κατά του ιδιοκτήτη του κέντρου, ο οποίος και καταδικάστηκε (17-6-2011) από το Τριμελές Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 2 ετών. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ιδιοκτήτης του κέντρου ο οποίος καταδικάστηκε μόνο για πλαστογραφία σε 2 χρόνια φυλάκισης, έχει καταδικαστεί και σε 19 χρόνια φυλάκισης για κάποια άλλη σοβαρή υπόθεση και εκτίει ποινή 7 χρόνων μετά από έφεση.

 

Το "θρίλερ"

Η κ. Στρατούλα ησύχασε με αυτό και σκέφτηκε ότι θα ήταν και το τέλος της υπόθεσης. Πού να το φανταστεί όμως ότι το… θρίλερ θα είχε και συνέχεια, καθότι "απεδείχθη" ότι ο γιος της Θόδωρος ήταν κάτοικος Αθηνών και δη στα Πατήσια, προέκυψε ότι υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος στη ΔΟΥ Αθηνών, δηλώνοντας ετήσιο καθαρό εισόδημα 30.000 ευρώ, ενώ ελάμβανε ταυτόχρονα από την τράπεζα "ALPHA ΒΑΝΚ" (και τώρα Εμπορική) στεγαστικό δάνειο 350.000 ευρώ! Και η ιστορία δεν σταματά εδώ. Ο Θόδωρος, ο ρακένδυτος και ζητιάνος εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του κι άλλα ακίνητα, αφού το 2008 κοινοποιείται διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Αθηνών, ποσού 350.654.42 ευρώ, εν συνεχεία διαταγή πληρωμής της ίδιας τράπεζας για ποσό κεφαλαίου 7.649,87 ευρώ και το 2013 "έκθεση ανακοπής κατάσχεσης του Ελληνικού Δημοσίου" επιβάλλει κατάσχεση σε ακίνητο του Θόδωρου, που βρίσκεται στην Αίγινα για οφειλή 2.127,24 ευρώ, το οποίο δήθεν ο ίδιος αγόρασε με συμβόλαιο συμβολαιογράφου Πειραιώς (σ.σ. όλα τα ονόματα και στοιχεία τα έχουμε στη διάθεσή μας), αξίας 250.000 ευρώ και πρώτη προσφορά 120.000 ευρώ, πάλι με πληρεξούσιο δικηγόρο που τον εκπροσώπησε στην αγορά! Τον Οκτώβριο του 2013 εγγράφεται προσημείωση υποθήκης από ALPHA ΒΑΝΚ επί κάθετων ιδιοκτησιών του Θόδωρου για ποσό 356.000 ευρώ που βρίσκεται στην Ερμούπολη Σύρου, τις οποίες δήθεν αγόρασε πάλι με συμβόλαιο, συμβολαιογράφου της Σύρου, στο οποίο παρέστη με ειδικό πληρεξούσιο και μάλιστα συμβολαιογράφο Αθηνών.

 

Κατασχέσεις και φυλάκιση…

Όπως μας είπε δικηγόρος, γνωστός της οικογένειας, πρόκειται για υπόθεση απάτης τόσο σε βάρος του Δημοσίου και της τράπεζας όσο και σε βάρος του 37χρονου Θόδωρου, ο οποίος εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του 2 ακίνητα στη Σύρο και άλλα 2 στην Αίγινα, για τα οποία λόγω υποτιθέμενου χρέους 350.000 ευρώ στο Δημόσιο γίνεται η κατάσχεσή τους. Να σημειωθεί ότι ο Θόδωρος, το 2012 είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών για χρέη στο Δημόσιο (άραγε ποια χρέη;), καταδικάστηκε ερήμην και άσκησε έφεση που συζητήθηκε στο Τριμελές Αθηνών το 2013 (δεν προσήλθε). Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει ενημερώσει σχετικά τον διοικητή της ALPHA ΒΑΝΚ, προκειμένου να βρεθεί ποιος έδωσε δάνεια χωρίς στοιχεία, έχει προβεί με καταγγελία στον Άρειο Πάγο, στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ για την υπόθεση είναι ενήμερος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Τα ερωτήματα πάντως που προκύπτουν από την απίστευτη αυτή υπόθεση, είναι πολλά και ο μόνος τρόπος για να διαλευκανθεί και να απεμπλακεί ο Θόδωρος, που ουδεμία σχέση έχει, είναι να αποφανθεί η δικαιοσύνη βρίσκοντας τους πραγματικούς υπαίτιους. Καταρχάς, ποιος είναι εκείνος που παρέστη και υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς για την αγορά ακινήτου στην Αίγινα και ποιος στη Σύρο; Ποιος υπέβαλε δήλωση εισοδήματος εκ μέρους του Θόδωρου 30.000 ευρώ; Πώς η τράπεζα χορήγησε ένα τόσο μεγάλο ποσό (350.000€) χωρίς καμιά εγγύηση και διασφάλιση (υποθήκη κλπ.) και έρχεται τώρα να εγγράψει προσημείωση;

Τα παραπάνω, ενδεικτικά ερωτήματα (γιατί είναι πάρα πολλά) βασανίζουν και έχουν φέρει σε απόγνωση την μητέρα του Θόδωρου, την κ. Στρατούλα, η οποία απευθύνει έκκληση για βοήθεια στους αρμόδιους οικονομικούς Εισαγγελείς προκειμένου ο γιος της να εισαχθεί σε κάποιο ίδρυμα για αποτοξίνωση και όχι να κινδυνεύει να μπει φυλακή για δήθεν χρέη στο Δημόσιο.

Η έκκληση της μάνας

«Θέλω να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι κομπιναδόροι, οι απατεώνες και οι πλαστογράφοι, γιατί εξακολουθεί να κινδυνεύει ο Θόδωρος να μπει φυλακή για δήθεν χρέη στο Δημόσιο», λέει η κ. Στρατούλα, με την θερμή παράκληση… «να με βοηθήσετε να βάλετε το γιο μου σε κάποιο ίδρυμα για αποτοξίνωση, γιατί κινδυνεύει να πεθάνει. Κάντε το, να σωθώ κι εγώ από την καθημερινή αγωνία, πόνο και δυστυχία».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Τρίτους Παναγιώτης Ορφανός, είπε στην εφημερίδα μας σχετικά για το θέμα: «Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, καθώς η μητέρα του Θόδωρου είναι ανάπηρη, και με μια σύνταξη Πρόνοιας που παίρνει δεν μπορεί να βάλει δικηγόρο κι έτσι ο γιος της δικάζεται συνεχώς. Εμείς, ό,τι μπορούμε κάνουμε και βοηθάμε απ’ την πλευρά μας, αλλά αυτό που χρειάζεται και είναι βασικό, είναι η απεξάρτησή του από το αλκοόλ».

 

Μοιράσου το άρθρο!