Κοινωνία

18/05/2021 - 16:57

565 στρέμματα (το 30% της Μυτιλήνης) και 97 εκατομμύρια για μια δομή

Από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα, την συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μηταράκης σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Εκεί ο κύριος υπουργός, έχοντας προφανώς πάρει την υπόσχεση ότι οι ερωτήσεις θα είναι χαλαρές  και μη αιχμηρές, ξετύλιξε την επικοινωνιακή προπαγάνδα του και είπε μισές αλήθειές χωρίς να αναφερθεί στις «σημαντικές» λεπτομέρειες της  πολιτικής που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Δεν ζήτησε συγνώμη για το ότι, μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη, προσπάθησαν να ξυλοφορτώσουν, ευτυχώς ανεπιτυχώς για τους περήφανους Αιολείς, χιλιάδες συμπατριώτες μας στην Καράβα και το Διαβολόρεμα στέλνοντας ένα στρατό από ΜΑΤ τα οποία νόμιζαν ότι είχαν φτάσει στην Τουρκία, αφού εξύβριζαν τους Μυτιληνιούς αποκαλώντας τους «Τουρκόσπορους». Τότε δεν μας αγαπούσαν και τώρα ξαφνικά μας αγάπησαν και θέλουν να λύσουν το πρόβλημά μας; Δεν είπε ότι το αίσχος της Μόριας όχι μόνο δεν θα έκλεινε ποτέ αν δεν καιγόταν ολοσχερώς, αλλά η φαραωνικού τύπου επέκταση της είχε δρομολογηθεί με αγορά κτημάτων πέριξ αυτής. Δεν είπε ότι έχουν προβεί σε μερική αποσυμφόρηση για να αποφύγουν την αναρχία στην Λέσβο η οποία ήταν προ των πυλών πριν μερικούς μήνες. Είπε ότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση της εκκένωσης της Λέσβου μέχρι το Πάσχα, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που προέκυψαν από τον κορωνοϊό. Δεν είπε όμως ότι, σύμφωνα με έκθεση της Frontex, και οι μεταναστευτικές ροές έχουν εκμηδενιστεί λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που προέκυψαν από τον κορωνοϊό. Είπε ότι η Βάστρια (ναι την ονοματίζει πλέον) θα έχει χωρητικότητα 3,000 για τον γενικό πληθυσμό. Δεν μίλησε όμως για το πόσοι θα ζούνε στο ΠΡΟΚΕΚΑ και τους άλλους χώρους. Μάλιστα, στην πιο «αιχμηρή» από τις ερωτήσεις, άφησε να εννοηθεί ότι και το όριο των 3000 δεν μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί έτσι θα έστελνε σινιάλο στους λαθροδιακινητές. Δεν είπε τίποτα για το μέγεθος της Βάστριας που θα είναι δεκαπλάσιά από το ΚΥΤ της Μόριας. Μίλησε για απελάσεις γενικόλογα, αλλά δεν μας είπε πως θα τις κάνει.

Θα σας πούμε εμείς κ. Μηταράκη τι πάτε να φτιάξετε.

Θέλετε λοιπόν να φτιάξετε μια δομή 565 στρεμμάτων με 97 εκατομμύρια, στην καρδιά της Λέσβου, ανάμεσα στο Μανταμάδο, την Αγ. Παρασκευή, την Πηγή, την Κώμη και τις Νέες Κυδωνίες, στα όρια των δύο δήμων και στην αρχή του μεγάλου πευκοδάσους. Μια δομή που ενώ λέτε ότι θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό και νομίζουν κάποιοι ότι θα είναι «κρυμμένη» και δεν θα τους ενοχλεί, στην πραγματικότητα θα αποτελεί η ίδια αστικό ιστό. Μια δομή που δεν θα προορίζεται να στεγάσει τους ελάχιστους που θα έρχονται στο νησί μας διερχόμενοι παράνομα από τα καλά φυλασσόμενα σύνορα μας. Σε μια έκταση όσο το 30% της έκτασης της πόλης της Μυτιλήνης, σε μια έκταση όσο το Μαυροβούνι, ο παλιός Καρά τεπές, ο βιολογικός, ο λόφος του Καρά τεπέ, τα παρακείμενα χωράφια και η εμπορική ζώνη της περιοχής μαζί, θέλετε να χτίσετε μια οργανωμένη πόλη στην καρδιά της Λέσβου. Αντί να δώσετε τα λεφτά αυτά για να επουλώσουν τις πληγές τους η Μόρια, η Μυτιλήνη, οι τουριστικές περιοχές της Λέσβου και γενικότερα όλο το νησί φτιάχνετε στον τόπο μας αποικίες.

Την Παρασκευή 14/05 στην Μυτιλήνη έφτασε η πρώτη πτήση τσάρτερ με 20 μόνο επιβάτες. Οι μισοί ήταν εργαζόμενοι ΜΚΟ, μερικοί ήταν Αφγανοί υπήκοοι, κάποιοι άλλοι λάτρεις του «θεματικού τουρισμού» οι οποίοι πήγαν με τα πόδια στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ λίγοι άλλοι βρήκαν τον φτηνότερο τρόπο να φτάσουν στην Μύκονο με ενδιάμεσο σταθμό. Την ίδια μέρα στην Ρόδο έφτασαν 14 πτήσεις τσάρτερ με πάνω από 1000 επιβάτες. Αυτή είναι η καταστροφή στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας την οποία το μεταναστευτικό έχει επιβάλει κ. Μηταράκη. Και παρόλα αυτά, αντί να απαλλάξετε την Λέσβο από τον εφιάλτη άπαξ και δια παντός, όπως έγινε στην Ρόδο πολύ νωρίς από το 2014, αποφασίσατε, μαζί με τους Ευρωπαίους φίλους σας, να λύσετε το Πανευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα καταστρέφοντας το νησί μας μαζί με άλλα 4 Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Μας κοροϊδεύετε και το ξέρουμε. Για την τεχνοκρατική αντίληψη των καρεκλοκένταυρων γραφειοκρατών των Βρυξελλών και της Αθήνας, είναι προτιμότερο να καταστρέψεις μια περιοχή που καταλαμβάνει το 0,077% της έκτασης της ΕΕ παρά να αντιμετωπίσεις αυτό το σοβαρό πρόβλημα συντονισμένα μοιράζοντας την όποια επιβάρυνση με δίκαιο τρόπο. Είναι προτιμότερο να υποβαθμιστούν μόνιμα οι ζωές του 0.05% του πληθυσμού της Ευρώπης αρκεί να υπάρχουν επί ευρωπαϊκού εδάφους χώροι διαλογής εργατικού δυναμικού. Απλή, στυγνή, τεχνοκρατική λογική. Έτσι και αλλιώς η περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Δεν τους ενδιαφέρει αν οι πολίτες της, όσοι από αυτούς μείνουν τελικά στα νησιά, θα μπουν και αυτοί στην διαδικασία διαλογής φτηνού εργατικού δυναμικού σε λίγα χρόνια.

 Αυτοί οι τεχνοκράτες δεν άκουσαν τον Ερντογάν που σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση στις 12/05 δήλωσε ότι «η Ευρώπη μετατρέπεται για τα αδέλφια μας τους μουσουλμάνους ανοιχτή φυλακή»; Την απειλή για τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν την βλέπουν η δεν τους νοιάζει. Η Καθημερινή της Κυριακής 16/05 στο πρωτοσέλιδο άρθρο της περιγράφει πως η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει το δόγμα του παντουρκισμού σε συνδυασμό με τον νέο-οθωμανισμό και την εκπροσώπηση του Ισλάμ από την ίδια. Αυτά κ. Μηταράκη εσείς και οι συνοδοιπόροι σας δεν τα γνωρίζετε;

Κ. Μηταράκη, η εκτίμηση μας είναι ότι, σε περίπτωση που επιχειρήσετε την κατασκευή της εν λόγω δομής, η αντίδραση της Λεσβιακής κοινωνίας θα είναι εκ νέου παλλαϊκή και δυναμική ενώ η κλεψύδρα της ανοχής για την οριστική επίλυση του προβλήματος έχει στερέψει. Γι’ αυτό, το κλείσιμο και του Μαυροβουνίου είναι μονόδρομος. Η ύπαρξη ενός μικρού χώρου για καταγραφή και ταυτοποίηση, ανάλογου με τις δυνατότητες του νησιού μας είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Βρείτε τον τρόπο να το πετύχετε. Είναι ευθύνη σας. Μη λέτε σε εμάς για απελάσεις αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο, κουνώντας το δάχτυλο. Κάντε τις. Κ. Μηταράκη, σε μια κοινωνία μπορεί να επιβληθεί μόνο ότι αυτή είναι σε θέση να ανεχθεί. Οι Λέσβιοι το γνωρίζουν καλά πλέον αυτό και όταν χρειαστεί θα δράσουν ανάλογα.

Μοιράσου το άρθρο!