Κοινωνία

06/04/2022 - 15:56

7 χρόνια που σταμάτησε να τρέχει αίμα στη Λέσβο...

Απρίλιος 2015-Απρίλιος 2022: Επτά χρόνια αγώνων αλλά «το σκοτάδι δεν μπορεί να εμποδίσει το φως να ανατείλει εν τέλει»

Ήταν Απρίλιος 2015 όταν η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης κατήγγειλε για πρώτη φορά τις παράνομες (και σαδιστικές) δημόσιες σφαγές ζώων στο προαύλιο της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο Λέσβου στα πλαίσια του τοπικού πανηγυριού. Τι βιώσαμε και ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια από τους αμύντορες των «παραδόσεων» που απαιτούν οι εκκλησιές μας να γίνονται σφαγεία, από ρασοφόρους που επέμεναν να σφάζεται ο ταύρος δημόσια για παίρνουν-χρήματα δωρεές για το πανηγύρι, από εισαγγελείς που έβαζαν τις καταγγελίες μας στο αρχείο λόγω «ερμηνείας του νόμου» (και γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις απαγορεύσεις ΟΛΩΝ των διοικητικών αρχών της χώρας -από τον Υπουργό Ανάπτυξης μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην Λέσβο), μπορεί να τα αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης στο διαδίκτυο…

Τίποτα από αυτά δεν μας πτόησε. Συνεχίσαμε τον αγώνα, και επτά χρόνια αργότερα, το 2022 είναι η πρώτη χρονιά που η Ελληνική νομοθεσία βάζει ρητά και ξεκάθαρα ΤΕΛΟΣ στις δημόσιες σφαγές ζώων, με τον Ν.4380/2021, Άρθρο 23:

«Εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων επιτρέπονται αποκλειστικά, εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και µε υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απαγορεύεται αυστηρά η κακοποίηση και η σφαγή ζώων στο πλαίσιο αυτό» (Ποινές: ,Φυλάκιση μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, και Διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ)

Επτά χρόνια μετά, αντιγράφουμε τι υποστηρίζαμε το… μακρινό 2015. Για να θυμόμαστε όλοι ότι το σκοτάδι δεν μπορεί να εμποδίσει το φως να ανατείλει εν τέλει. Κάποιες φορές η ανατολή να αργεί, αλλά πάντοτε έρχεται!

**********************************

ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνη (Απρίλιος 2017): Για τα πανηγύρια του ταύρου: όταν η κακοποίηση βαφτίζεται «παράδοση»….

Τις περασμένες μέρες γράφτηκαν διάφορα εναντίον των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να απαντήσουμε σε όλα τα «επιχειρήματα» που διατύπωσαν διάφοροι.

Το «επιχείρημα» ότι η σφαγή των ζώων γίνεται χωρίς αυτά να υποφέρουν είναι ψευδές, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά video

To «επιχείρημα» ότι το να θανατώνεις τα ζώα στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού είναι το ίδιο με το να τα θανατώνεις στους ειδικούς χώρους είναι προσβλητικό προς την ιερότητα του χώρου –καθώς εξισώνει το χώρο ενός χριστιανικού ναού με ένα σφαγείο.

Το «επιχείρημα» ότι είναι υποκριτικές οι αντιδράσεις στην εν λόγω σφαγή από εκείνους που καταναλώνουν κρέας, είναι άσχετο. Δεν σχετίζεται το να τρως (ή μη) κρέας με το να ανέχεσαι να βασανίζεται ένα ζώο μέχρι να πεθάνει ώστε να το καταναλώσεις. Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει στην αποφυγή αναίτιου πόνου κατά την θανάτωση των ζώων.

Το «επιχείρημα» ότι όσοι διαφωνούμε με την κακομεταχείριση των ζώων πρέπει … να μην πάνε στο Μανταμάδο κατά τη διάρκεια του πανηγυριού (!) καθώς η διαφωνία μας είναι «θέμα αισθητικής» είναι, επιεικώς, γελοίο –καθώς μας καλεί απλώς να ξεχάσουμε και να αποστρέψουμε το βλέμμα από μια παράνομη και απάνθρωπη πρακτική. Δεν αντιδρούμε για λόγους αισθητικής αλλά για λόγους βασικής νομιμότητας και στοιχειώδους ανθρωπιάς.

Το «επιχείρημα» ότι όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στο προαύλιο του ναού είναι οι «παραδόσεις» και οι «ρίζες μας» είναι προσβλητικό για τη Λέσβο και για τους κατοίκους της. Δεν είναι η παράδοσή μας να επιβάλουμε στα ζώα έναν αργό και βασανιστικό θάνατο- και θα ήμασταν οι αθλιότεροι των ανθρώπων αν είχαμε τέτοιες παραδόσεις.

Το «επιχείρημα» ότι με τις κινητοποιήσεις των φιλοζωικών σωματείων και την απόφαση της Εισαγγελίας, «καταργείται η παράδοσή μας» είναι μια ξεκάθαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας η οποία αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η παράδοση θα συνεχιστεί κανονικότατα, με όλα τα τάματα των πιστών, τις ευλογίες των ιερέων και το παραδοσιακό «κισκέκ». Αυτό που ΔΕΝ θα συνεχιστεί είναι η σφαγή ζώων που μέσα σε ένα ποτάμι αίματος, σφαδάζοντας από τον πόνο ξεψυχάνε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, στο προαύλιο του Ταξιάρχη. ΑΥΤΟ ακριβώς ζητούσαμε να καταργηθεί, και ΑΥΤΟ ακριβώς απαγορεύτηκε: τη ΔΗΜΟΣΙΑ σφαγή των ζώων και την τυχόν κακοποίησή τους κατά τη θανάτωση.

[..]

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης σήμερα χαίρεται, όπως χαίρεται και κάθε καλοπροαίρετος πολίτης της Λέσβου και της Ελλάδας ο οποίος υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρία μας.

Όχι γιατί «κέρδισαν οι φιλόζωοι», όπως κακοπροαίρετα γράφουν ορισμένοι επιδιώκοντας να μας διχάσουν

. Με τη σημερινή απόφαση, δεν κέρδισαν κάποιοι ούτε έχασαν κάποιοι άλλοι.

Σήμερα χαιρόμαστε επειδή κερδίσαμε όλοι μας, κέρδισε η ανθρωπιά μας, κέρδισε ο πολιτισμός μας, κέρδισε η χριστιανική μας πίστη, κέρδισε η Λέσβος.

Μοιράσου το άρθρο!