Κοινωνία

14/05/2022 - 11:00

80 χρόνια από την εκτέλεση του Μυτιληνιού Προσκόπου Πέτρου Γκιργέτσου -Σαββάτο 14 Μαΐου στα Τσαμάκια

Εκδηλώσεις για τους Προσκόπους στα χρόνια της Αντίστασης

Το ερχόμενο Σαββάτο 14 Μαΐου, επιμνημόσυνη δέηση στα Τσαμάκια και προβολή ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 80 χρόνια από την εκτέλεση του Μυτιληνιού Προσκόπου Πέτρου Γκιργέτσου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στον τόπο εκτελέσεων, στα Τσαμάκια της Μυτιλήνης, οργανώνει η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου.

 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββάτο 14 Μαΐου και περιλαμβάνουν:

- στις 11.00 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Προσκόπων που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό στο δέντρο όπου στις 4 Μαΐου 1942 εκτελέσθηκε ο Πέτρος Γκιργκέτσος στα Τσαμάκια.

Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων.

Ας σημειωθεί ότι στα Τσαμάκια εκτελέστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 και ο Πρόσκοπος Γιώργος Ζλατόγλου. Ενώ ο βαθμοφόρος των Ελλήνων Προσκόπων Μιχάλης Καραφύλης ή Καραφύλας πέθανε από τα βασανιστήρια στο κτήριο του Διδασκαλείου. Στο μέτωπο δε του πολέμου με τους Ιταλούς φασίστες το 1940 – 1941, έπεσαν άλλοι δυο Πρόσκοποι. Ο Τσόλας Θεόδωρος και ο Νικολαϊδης Δημήτριος.

- στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Μαΐου στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Με καρδιά από τόλμη γεμάτη – Πρόσκοποι στην Κατοχή» που επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Μια ταινία αφιερωμένη στους Προσκόπους που έκαναν πράξη την Υπόσχεσή τους στην περίοδο της Κατοχής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου, Χρήστο Σταθόπουλο και τον Νίκο Χατζόπουλο που επιμελήθηκε ιστορικά το ντοκιμαντέρ.

 

Απαραίτητη για όλους είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας

ψ

 

Μοιράσου το άρθρο!