Κοινωνία

17/11/2022 - 11:24

Αφιερωμένο στον Στράτο, τον βαρκάρη της Κουντουρουδιάς που έφυγε τόσο νωρίς...

Φτωχότερος από σήμερα ο Σύλλογος μας, μετά την αποδημία του μέλους μας του Στράτου Καραντώνη, του βαρκάρη της Κουντουρουδιάς, σε ηλικία μόλις 45 ετών και αφού πάλεψε με θάρρος εδώ και περίπου δύο χρόνια με την επάρατο νόσο.

Αγαπητέ μας Στρατή, με πόνο μάθαμε για το τέλος της περιπέτειας σου, αφήνοντας πίσω σου, την αγαπημένη σου σύζυγο, τα παιδιά σου, τους γονείς σου και τους φίλους σου. Όλοι σε γνώριζαν, για τον ήρεμο και καλοσυνάτο χαρακτήρα σου και ήσουν για πολλά χρόνια το έμβλημα του κόλπου Γέρας μαζί με την βάρκα σου.

Σαν μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», ήσουν παρών σχεδόν σε όλες τις δράσεις μας. Μαζί κάναμε τις δενδροφυτεύσεις στην περιοχή μας, με την βοήθεια σου οργανώναμε τον κολυμβητικό διάπλου του κόλπου Γέρας κάθε χρόνο, με την συμμετοχή σου και με την βάρκα σου κάθε χρόνο κάναμε την λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Σκάλα Λουτρών, μαζί βοηθούσαμε στον καθαρισμό και στην συντήρηση μαζί με τους αλιείς μας του παρεκκλησίου του Αγίου Ισιδώρου στο ομώνυμο νησάκι του κόλπου Γέρας, εσύ μας έφερνες τους Γεραγώτες με την βάρκα σου κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου στην Παναγιά την Αψηλή, στον Άγιο Ερμογένη κ.α. Ήσουν ο καπετάνιος και η ψυχή των κοινωνικών, πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων του κόλπου των ελαιώνων. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και ο Κύριος μας ας δίνει δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια σου που τόσο πρόωρα ορφάνεψε.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια σου και σου αφιερώνουμε μερικούς στίχους από ποιήματα του θαλασσινού Νίκου Καβαδία!

Βάρδια πλάι σε κάβο φαλακρὸ
κι ο Σταυρὸς του Νότου με τα στράλια.
Κομπολόι κρατάς από κοράλλια
κι άκοπο μασάς καφὲ πικρό.

Το Άλφα του Κενταύρου μία νυχτιὰ
με το παλλινώριο πήρα κάτου.
Μου ῾πες με φωνὴ ετοιμοθανάτου:
«Να φοβάσαι τ᾿ άστρα του Νοτιά».

Θα μεταλάβω με νερὸ θαλασσινὸ
στάλα τη στάλα συναγμένο απ᾿ το κορμί σου
σε τάσι αρχαίο, μπακιρένιο αλγερινό,
που κοινωνούσαν πειρατὲς πριν πολεμήσουν

Καλό σου ταξίδι…

Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 “1922 Refugee Memorial Museum”

Μοιράσου το άρθρο!