Κοινωνία

25/09/2020 - 12:59

Αναχωρούν από τη Λέσβο 700 πρόσφυγες τη Δευτέρα

700 πρόσφυγες και μετανάστες θα μετακινηθούν σε δομές στην ενδοχώρα από τη Λέσβο τη Δευτέρα με ειδικά ναυλωμένο πλοίο το οποίο ήδη βρίσκεται εδώ και 15 μέρες αγκυροβολημένο στο Σίγρι .

Να θυμίσουμε ότι είχε προσφερθεί δωρεάν για τη φιλοξενία προσφύγων μετά την πρώτη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Η επόμενη μεγάλη μετακίνηση θα γίνει την Πέμπτη. Στόχος μέσα στις επόμενες μέρες να μετακινηθούν 2,5 χιλιάδες άνθρωποι από την προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ για τη μετακίνηση των οποίων ήδη εργάζονται οι υπηρεσίες ασύλου του ΚΥΤ.

Εν τω μεταξύ έργα ενίσχυσης της νέας προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νότης Μηταρακης.

Την διαδικασία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο προκειμένου να ενισχυθεί η δομή εν όψει του χειμώνα. Τον επόμενο μήνα ο κύριος Μηταρακης ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα κλειστή δομή μετά την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης που θα υποδείξει χώρο για τη δημιουργία της. Ήδη το Υπουργείο συνεργάζεται με το δήμο για την εξεύρεσή της κατάλληλης δυνατής θέσης.

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση για τη βελτίωση των συνθηκών και τη διασφάλιση ανθρώπινων λύσεων για τους αιτούντες άσυλο στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της νέας δομής έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο.  Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις θέσεις στέγασης στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τα 250 περίπου κρούσματα κορονοιου στη νέα δομή η ύπατη σημειώνει ότι   είναι ακόμα πιο σημαντική η παροχή διαρκούς και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας, καθώς και η επαρκής πρόσβαση σε νερό και σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης και υγιεινής.    Εν όψει των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών, ως ενδιάμεσο μέτρο, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να παρέχει πακέτα με μονωτικά υλικά και ξύλινες παλέτες για τις οικογένειες που βρίσκονται σε σκηνές.

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ / Μυρσίνη Τζινέλλη

Μοιράσου το άρθρο!