Κοινωνία

18/09/2017 - 10:11

Ανάσα για μικροέμπορο της Μυτιλήνης, με διαγραφή του 80% των χρεών και προστασία της κύριας κατοικίας

Ό

λα ξεκίνησαν το 2007, όταν και αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους οικογενειακή στέγη, αναλαμβάνοντας στεγαστικό δάνειο ύψους 210.000, ενώ στα επόμενα έτη ο σύζυγος ανέλαβε και κεφάλαιο κίνησης ύψους 50.000 ευρώ, για τις ανάγκες της ατομικής επιχείρησής του.

Η οικονομική κρίση, η μείωση των εισοδημάτων του συζύγου και η ανεργία της συζύγου, κατέστησαν εν τέλει αδύνατη το έτος 2012 την κανονική καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων ύψους 800 ευρώ. Αναζήτησαν πλείστες μορφές ρύθμισης των δανειακών οφειλών τους, ωστόσο η τράπεζα δεν αποδέχθηκε καμία εκ των βιώσιμων προτάσεων, οπότε και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, δεδομένου ότι οι οφειλές τους, και παρά τις καταβολές όλα αυτά τα χρόνια, ανέρχονταν στα 217.698,03 ευρώ.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, εξαιρεί από την εκποίηση τόσο την κύρια και μοναδική κατοικίας τους, όσο και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μία φουσκωτή λέμβο, ενώ παράλληλα υποχρεώνει τους συζύγους όπως καταβάλλουν για χρονικό διάστημα -20- ετών το ποσόν των 174,84 ευρώ μηνιαίως (εκ μηνιαίων εισοδημάτων 1.250 ευρώ), κρίνοντας ότι το ζεύγος έχει περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Τελικώς, το μέχρι πρότινος, υπερχρεωμένο ζεύγος, υποχρεούται όπως καταβάλλει, σε χρονικό διάστημα -20- ετών, το συνολικό ποσό των 41.961,60 ευρώ, εκ των συνολικών οφειλών τους ύψους 217.698,03 ευρώ, με αποτέλεσμα να  διαγραφεί μετά το πέρας των καταβολών, το 80% των συνολικών οφειλών τους.

Μιλώντας στο  lesvosnews.net, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Χ. Καπτανής, έκανε λόγο για μία δικαστική απόφαση στη βάση του νόμου Κατσέλη, η οποία παρέχει «ασπίδα» προστασίας, μέσω των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και στους χαρακτηρισθέντες μικροεμπόρους, δηλαδή εμπόρους οι οποίοι διεξάγουν μικρού βεληνεκούς και χαμηλού τζίρου εμπορική δραστηριότητα, μη υφιστάμενοι τις αρνητικές συνέπειες της εμπορικής ιδιότητας, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ζευγάρι να μπορεί να συνεχίσει την ζωή του δίχως τα δυσθεώρητα δανειακά βάρη, τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν αδύνατον όπως αποπληρωθούν.

 

Μοιράσου το άρθρο!