Κοινωνία

12/05/2020 - 11:25

Ανάστατοι οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το ΚΥΤ Μόριας - Τι θα γίνει με καραντίνα και... νέες δομές!

Τι αναφέρει ο Περιφερειάρχης

Ανάστατοι και πάλι οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το ΚΥΤ Μόριας. Αιτία η κατάργηση περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν κατά ομάδες στα γύρω χωριά χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Κάποιες ομάδες ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στις θάλασσες της περιοχής δημιουργώντας στους κατοίκους των χωριών αισθήματα απόγνωσης.

Ήδη συνεδρίασαν και πάλι τα τοπικά συμβούλια των χωριών οι δε πρόεδροι έχουν κλείσει ραντεβού για αύριο με τον Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας Νίκο Μπαμπάκο προκειμένου να του θέσουν τα θέματα αυτά. Άλλωστε στην πρόσφατη ανακοίνωση τους ζητούσαν μεταξύ των άλλων «Παράταση του ελέγχου κυκλοφορίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την αποφυγή της ανεξέλεγκτης μετακίνησης τους μέσα και γύρω από τα χωριά προς αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών λόγω κορονοιού».

Επίσης επικοινώνησαν και πάλι με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον ενημέρωσαν σχετικά με το θέμα. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης να ζητήσει παράταση περιορισμού των μεταναστών και πέρα της 21ης Μαΐου. Όπως είναι γνωστόν έχουν παραταθεί μέχρι τις 21 Μαΐου 2020 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και σε προσφυγικές δομές σε όλη την επικράτεια.

Επίσης ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των χωριών  με τις διαρρέουσες πληροφορίες πως οι μετανάστες που βρίσκονται τώρα στην Βόρεια Λέσβο θα μετακινηθούν μετά  την απαραίτητη καραντίνα στο ΚΥΤ Μόριας. Ήδη συζητούν μέτρα προκειμένου να μην πιαστούν και πάλι εξ απήνης όπως την προηγούμενη φορά ενώ θα ζητήσουν και τις παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου απαιτώντας την τήρηση των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο μεταξύ των δυο Δημάρχων. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών ζητούν να γίνονται οι όποιες ταυτοποιήσεις στο χώρο που ήδη βρίσκονται αυτοί οι μετανάστες και από εκεί να πηγαίνουν κατευθείαν στο λιμάνι Μυτιλήνης  για επιβίβαση.

Οπότε με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μετά την ύφεση της πανδημίας,  η Τουρκία να επιχειρήσει να στείλει μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση δεν καταφέρει ν΄ αναχαιτίσει τις όποιες εισβολές η κατάσταση στο νησί μας θα είναι δραματική.

 Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης σε ανάρτησή του τονίζει:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αποκλείσει ρητά την μεταφορά ακόμη και ενός επιπλέον παράνομου μετανάστη στα λειτουργούντα ΚΥΤ στη Λέσβο, Χίο και Σάμο. Προ ημερών δεν τηρήθηκε αυτή η απαίτηση στο ΚΥΤ Μόριας. Οι υφιστάμενες δομές πρέπει να εκκενωθούν και κλείσουν συντομότατα με μεταφορά των διαβιούντων εκτος των νήσων, αρκετά εχουν ταλαιπωρηθεί οι γηγενείς. Το που θα μεταφερθούν οι μετανάστες είναι καθήκον της πολιτείας να το εξευρει και επιτύχει. Η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ λύση για τους υπο καραντίνα ή αλλους νεοαφιχθησομενους μετανάστες είναι πλοία επ άγκυρα ή σε λιμένα αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες (οχι στους κυρίους λιμένες των νήσων). Τα πλοια οταν γεμίζουν, θα αναχωρούν. Οιαδηποτε αλλη επίγεια σταθερή «πρόσκαιρη» δομή θα οδηγήσει σε μονιμοποίηση της. Οι «χωραφες» θα μετατραπούν σε νέες δομές»

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Περιφερειάρχη και συγκεκριμένα σήμερα το πρωί  στη Μόρια ξεκίνησαν εργασίες από ΜΚΟ για δημιουργία νέων χώρων στην περιοχή του ελαιώνα.  Παραμένει άγνωστο αν έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. (φωτογραφίες)

Στην περιοχή της Μόριας έχει μεταβεί ο Περιφερειάρχης ώστε να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Μοιράσου το άρθρο!