Κοινωνία

30/09/2011 - 17:48

Ανοιχτή Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Πλωμαρίου

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται η κατάργηση πλείστων δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν στο Πλωμάρι Λέσβου, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Λέσβου, τέως Καποδιστριακό Δήμο, από τον οποίο εξυπηρετούνται επτά χωριά : Ακράσι, Αμπελικό, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγαλοχώρι, Πλαγιά και Τρύγονας.

Το Πλωμάρι διαθέτει σημαντικότατη πολιτισμική και εμπορική ιστορία, αλλά ακόμη διαθέτει ενεργό, δραστήριο πληθυσμό, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει περίπτωση «καλοκαιρινών» τουριστικών πόλων και μόνο. Άλλωστε, εδώ έχουν την έδρα τους και δραστηριοποιούνται οι πιο γνωστές εταιρίες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα, καθώς και πλείστοι παραγωγοί και έμποροι ελαιολάδου.

Τις τελευταίες ημέρες εστάλη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας της ΔΟΥ Πλωμαρίου – μεταξύ άλλων ΔΟΥ – από την 1η Νοεμβρίου 2011 και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη ΔΟΥ Μυτιλήνης. Η εφαρμογή όμως της απόφασης αυτής θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στην οικονομική ζωή του τόπου. Ακόμη και αν ορισμένες υπηρεσίες εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους του ΚΕΠ, το τμήμα του Κεφαλαίου και το Δημόσιο Ταμείο θα εξυπηρετείται μόνο από τη Μυτιλήνη, οπότε θα εκμηδενιστούν οι ήδη μειωμένες αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Πλωμάρι, τα τελευταία έτη έχουν γίνει σημαντικότατες επενδύσεις σε ακίνητα από αλλοδαπούς, κατοίκων χωρών – μελών της ΕΕ, επενδύσεις που οπωσδήποτε θα παύσουν, αφού για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου η ταλαιπωρία των εμπλεκόμενων μερών θα είναι δυσανάλογα μεγάλη, λαμβανομένης υπόψη της ανυπαρξίας οδικού δικτύου σύνδεσης με τη Μυτιλήνη.

Στο Πλωμάρι επίσης λειτουργεί Ειρηνοδικείο, το οποίο εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια του τέως Δήμου. Μάλιστα, στο Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου διενεργούνται πλέον των 800 πράξεων ετησίως. Όμως και η υπηρεσία αυτή δρομολογήθηκε να καταργηθεί με μεταφορά της αρμοδιότητάς της στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη, καθώς τα στοιχεία που έλαβαν υπόψη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αυτά των τελευταίων τριών ετών, περίοδο κατά την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης βρισκόταν σε μακροχρόνιες και διαρκείς αποχές από τα καθήκοντά τους προκειμένου να επιτύχουν την ίδρυση Εφετείου Αιγαίου. Αυτή άλλωστε την χρονική περίοδο σε όλα τα δικαστήρια ανεξαιρέτως της Λέσβου, ακόμη δηλαδή και της Μυτιλήνης, οι πράξεις που διενεργήθηκαν ήταν ελάχιστες. Αυτή όμως η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής, υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου, όμως αυτή στάθηκε ο λόγος που εντός Οκτωβρίου αναμένεται η έκδοση απόφασης παύσης της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου μας.

Στο Πλωμάρι ακόμη λειτουργεί υποκατάστημα του ΙΚΑ, το οποίο εξυπηρετεί ασφαλισμένους κατοίκους της πόλης αλλά και των γύρω επτά χωριών. Στο ΙΚΑ Πλωμαρίου απασχολούνται αυτή τη στιγμή δύο υπάλληλοι, καθώς μία υπάλληλος έχει αποσπασθεί σε υποκατάστημα του Πειραιά. Ακόμα και αν και στην περίπτωση αυτή ορισθεί στο μέλλον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω του ΚΕΠ, η απλή καταβολή των ασφαλίστρων θα αναγκάζει τους πολίτες να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη, σε μία απόσταση 42 χλμ από το Πλωμάρι (πολύ περισσότερων από τα γύρω χωριά) διανύοντας έναν επαρχιακό δρόμο σε άθλια κατάσταση! Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης των δημοσίων δαπανών εν προκειμένω, καθώς οι δύο εναπομείναντες υπάλληλοι θα κοστίσουν στο ελληνικό κράτος πολλά περισσότερα μεταφερόμενοι στο κεντρικό κατάστημα της Μυτιλήνης. Η απόφαση δε για το κλείσιμο του υποκ/τος του ΙΚΑ Πλωμαρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Επιπλέον, προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται η κατάργηση του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Πλωμάρι είτε δια της πλήρους κατάργησης είτε δια της δημιουργίας γραφείου συναλλαγών που θα λειτουργεί ορισμένες ώρες και ημέρες εβδομαδιαίως. Εκτός του ότι το κατάστημα Πλωμαρίου είναι από τα παλαιότερα στο νησί μας, εξυπηρετεί περί τους 7.000 πελάτες το χειμώνα και υπερδιπλάσιο αριθμό πελατών το καλοκαίρι! Όπως δε ήδη αναφέραμε, στο Πλωμάρι δραστηριοποιούνται τέσσερις υγιέστατες και πανελλαδικά γνωστές ποτοποιίες, εταιρίες εμπορίας ελαιολάδου, πολλές ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθιστώντας το Πλωμάρι ένα σημαντικό οικονομικό και παραγωγικό κέντρο της επαρχίας, που όμως με μια τέτοιου είδους ενέργεια θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα και ίσως ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία!

Περαιτέρω, στην πόλη του Πλωμαρίου, που φιλοξενεί πλέον των 17.000 ανθρώπους το καλοκαίρι, που ακόμη και το χειμώνα σφύζει από ζωή, υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο δυστυχώς υπολειτουργεί. Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν σε αυτό περί τους 16 αστυνομικούς, ενώ σήμερα υπηρετούν το πολύ 6! Η μη ενίσχυση του ΑΤ Πλωμαρίου εγκυμονεί πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και τη διατήρηση της τάξης στην περιφέρειά μας, καθώς όπως προαναφέραμε δεν πρόκειται για ένα χωριό, αλλά για μία πόλη με ζωή όλο το χρόνο, και με σημαντικότατη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.

Εκτός των ανωτέρω όμως, έχει ήδη εφαρμοσθεί το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, που κάποτε απασχολούσαν 4 – 5 υπαλλήλους η κάθε υπηρεσία. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και θα εφαρμοστούν εντός δύο μηνών από σήμερα! Μία, χωρίς υπερβολή και άνευ προηγουμένου, «λαίλαπα» που θα καταστρέψει την οικονομική, πολιτισμική και επαγγελματική ζωή του τόπου μας. Ήδη, λόγω της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και προσπαθούμε να κρατηθούμε στον τόπο μας. Δεν είναι δυνατόν η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Δημοσίου να εφαρμοσθεί με μία οριζόντια πολιτική παραγνωρίζοντας κάθε άλλο παράγοντα. Η επαρχία, και δη η νησιωτική επαρχία, πρέπει να παραμείνει ενεργή, δραστήρια, ζωντανή, άλλως οι συνέπειες θα είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις επιδιωκόμενες. Στο Πλωμάρι ιδίως, οι όποιες επενδύσεις θα συναντήσουν τόσα εμπόδια και δυσκολίες που θα εκμηδενιστούν. Κάθε εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα θα καταστεί τόσο δυσχερής, που τελικά θα παύσει. Το αποτέλεσμα θα είναι η πόλη του Πλωμαρίου να μετατραπεί σε ένα χωριό που ούτε και το καλοκαίρι θα αποτελεί πλέον πόλο έλξης για επισκέπτες, τα δε χωριά του θα ερημώσουν παντελώς. Όταν ξαφνικά, όλες οι υπηρεσίες που αποτελούν την έκφραση της παρουσίας του κράτους στην περιφέρειά μας, καταργηθούν, σε συνδυασμό με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, η ερήμωση και η εγκατάλειψη είναι δεδομένη. Να σας ενημερώσουμε δε, ότι συμπαριστάμενος στην προσπάθειά μας ο Δήμος Λέσβου, δια του Δημοτικού Συμβουλίου συνυπέγραψε σχετικό με τα θέματα αυτά ψήφισμα και ο Δήμαρχος Λέσβου, δεσμεύτηκε να ενισχύσει εμπράκτως τον αγώνα μας, με την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων του Δήμου που βρίσκονται στο Πλωμάρι για τη στέγαση των υπηρεσιών που πρόκειται να καταργηθούν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ

Το κείμενο εστάλη στου παρακάτω Παραλήπτες: Προς Αξιότιμους Κυρίους : 1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη 2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο 3. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή 4. Αναπληρωτή Υπουργό Π.Ε.&Κ.Α. και Βουλευτή Λέσβου, κ. Νίκο Σηφουνάκη 5. Βουλευτή Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό 6. Βουλευτή Λέσβου, κ. Σταύρο Σκοπελίτη 7. Γενικό Γραμματέα Φορολογικών &Τελωνειακών Θεμάτων, κ. Γιάννη Καπελέρη 8. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Χαλκιώτη 9. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειάρχη κ. Νάσο Γιακαλή 10.Πρόεδρο κ. Σταύρο Δημηρούδη και Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου 11. Δήμαρχο Λέσβου, κ. Δημήτρη Βουνάτσο 12. Πρόεδρο κ. Χρήστο Κορδώνη και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου 13. Επικεφαλής Συνδυασμών Αντιπολίτευσης Περιφ. Συμβουλίου Β. Αιγαίου 14. Επικεφαλής Συνδυασμών Αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου 16. ΜΜΕ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!