Κοινωνία

30/01/2015 - 06:49

Αντίο Δήμαρχε...

style="text-align: justify;">Γράφει Μαρίνος Ορφανός / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 
 
Σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, η Μυτιλήνη αποχαιρέτησε χθες (Πέμπτη 29/01/2015)  το μεσημέρι, στο ναό του Αγίου Θεράποντα, το δήμαρχό της Θεόδωρο Χοχλάκα, που μετά από άνιση μάχη για περίπου οκτώ χρόνια με τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή το πρωί της περασμένης Τρίτης.
Εκατοντάδες φίλοι, συνάδελφοι από τον ιατρικό χώρο, από την αυτοδιοίκηση και την πολιτική ήταν εκεί, στο τελευταίο «αντίο» μιας ιδιαίτερα δυναμικής προσωπικότητας, που σημάδεψε τη λεσβιακή κοινωνία.
Αποτίνοντας φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο «αγωνιστή σε όλη τη διαδρομή της ζωής του», όπως τόνισαν και στους επικήδειους λόγους που εκφώνησαν τόσο ο σημερινός δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, όσο και η κόρη του, Βάσω, εκ μέρους της οικογένειάς του, διαπιστώνεται πως αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
 
Η βροχή που έπεφτε από το πρωί χθες στη Μυτιλήνη, δεν εμπόδισε τους εκατοντάδες φίλους του αείμνηστου δημάρχου να του πουν το τελευταίο «αντίο» και να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του.
 
Προσωπικότητες από τον ιατρικό χώρο που διακρίνονται σήμερα και είχαν «μέντορα» το Θεόδωρο, αλλά και από την πολιτική και την αυτοδιοίκηση, γέμισαν ασφυκτικά το ναό του Αγίου Θεράποντα για τη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε από το μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο.
 
Στο πλάι του εκλιπόντος δημάρχου στεκόταν η σύζυγός του, Μαργαρίτα, μαζί με τα παιδιά τους, Βάσω και Ιερώνυμο, αλλά και τα εγγόνια τους, ακούγοντας όλοι τους δακρυσμένοι τα ειλικρινά λόγια αγάπης και εκτίμησης για έναν άνθρωπο που ήρθε ξένος από τη Θεσσαλονίκη και σημάδεψε τη Λέσβο, που για εκείνον έγινε νέα του «πατρίδα».
 
Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, ολοκληρώνοντας το τυπικό της λειτουργίας, αναφέρθηκε σε έναν άνθρωπο που προσέφερε πραγματικά στην κοινωνία και που κατά γενική ομολογία αγαπήθηκε όσο λίγοι στη Μυτιλήνη. Ακολούθως, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, διάβασε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το Θεόδωρο Χοχλάκα αναδεικνύοντας την προσφορά του ακόμα και στο τέλος της ζωής του, όταν ζήτησε μέσω της οικογένειάς του να ενισχυθεί με χρήματα το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου.
 
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δακρυσμένος, μιλώντας για τον άλλοτε πολιτικό του αντίπαλο, στάθηκε στον αδαμάντινο χαρακτήρα του και στο χάρισμά του να είναι πάντα πράος στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, ακόμα και όταν του ασκούνταν άδικη κριτική.
 
Εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο, αποχαιρέτησε το «μέντορά» του -όπως είπε χαρακτηριστικά- ο Παναγιώτης Προβέτζας, ο οποίος μίλησε για τον επιστήμονα Θεόδωρο Χοχλάκα, που ήταν πρότυπο για όλους τους νέους που ξεκινούσαν τα βήματά τους στον ιατρικό κλάδο.
 
«Του αλήτη η καρδιά…»
Η πιο συγκινητική στιγμή, ωστόσο, ήταν εκείνη του αποχαιρετισμού στον πατέρα της από τη Βάσω Χοχλάκα, που ράγισε καρδιές στο δικό της ιδιαίτερο «αντίο», μιλώντας για τον αγωνιστή της ζωής πατέρα της, από τα μόλις έξι χρόνια της ηλικίας του, όταν και έχασε το πόδι του από φορτηγό, μέχρι και την τελευταία ημέρα της πνοής του, όπου αντιμετώπισε ψύχραιμα και με χαμόγελο τον καρκίνο του.
 
Η Βάσω, απευθυνόμενη απ’ ευθείας στον πατέρα της, μίλησε για τους αγώνες του για τη δημοκρατία, για τις φυλακίσεις από τη χούντα, για τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στα χέρια του, μέχρι και για τα δεκάδες έργα στην πόλη που φέρουν την υπογραφή του.
 
Η Βάσω συγκίνησε και όταν στάθηκε ακόμα και σε εκείνους που τον πίκραναν με τη στάση τους στην πολιτική του σταδιοδρομία και στους οποίους δεν κράτησε στιγμή κακία, αλλά τούς «έβαζε» στο αγαπημένο του τραγούδι, που έλεγε πως «του αλήτη η καρδιά δεν κρατάει κακία», στα γλέντια και τους χορούς του.
 
Πολλές οι επώνυμες παρουσίες
Στο τελευταίο «αντίο» στο Θεόδωρο Χοχλάκα θα ήταν αδύνατο να καταγράψει κανείς όλες τις προσωπικότητες που στάθηκαν πλάι του. Μεταξύ πολλών, ωστόσο, βρέθηκαν ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός, Αναστασία Αντωνέλλη και Κώστας Αστυρακάκης και γενικότερα από το χώρο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, ο τέως περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο Παντελής Πατερέλλης, ο Γιάννης Βατός, ο Παναγιώτης Μυριτζής, ο Στρατής Δαγκλής, ο Αντώνης Γιαννάκης, ο Σταύρος Δημηρούδης, ο Στρατής Πόθας, ο Παναγιώτης Καπάρας, ο Γιάννης και η Λένα Πετρέλλη, ο Στρατής Πάλλης, ο Ηρακλής Βερβέρης, σύσσωμη η Νομαρχιακή Επιτροπή τού ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο και αρκετοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μοιράσου το άρθρο!