Κοινωνία

30/01/2011 - 14:25

Απαράδεκτη ταλαιπωρία εθελοντών αιμοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

30/01/2011 ώρα 14:25

Από αναγνώστη του Lesvosnews (στη διάθεσή μας τα πλήρη στοιχεία του) λάβαμε την παρακάτω καταγγελία για το Τμήμα Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Αγαπητό Lesvosnews,

Παρακαλώ να δημοσιευτεί η παρακάτω επιστολή μήπως και ευαισθητοποιηθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Είμαι εθελοντής αιμοδότης και πριν μερικές ημέρες είχα μεταβεί στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για να δώσω αίμα. Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι εθελοντές αιμοδότες δεν έχει προηγούμενο. Αιτία είναι ότι έχει χαλάσει το μηχάνημα που δείχνει αυτόματα τον αιματοκρίτη.

Για όσους δεν ξέρουν υπήρχε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης , όπως και σε κάθε Νοσοκομείο , ένα μηχάνημα που έδειχνε αμέσως τον αιματοκρίτη με ένα μικρό τρύπημα στο δάχτυλο. Ήταν μια διαδικασία που διαρκούσε 1 λεπτό.

Το μηχάνημα αυτό έχει πλέον χαλάσει. Και τώρα όταν είναι αναγκαίο να μετρηθεί ο αιματοκρίτης ακολουθείται η εξής διαδικασία: Γίνεται λήψη αίματος με σύριγγα από φλέβα (που πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που θα χρησιμοποιηθεί για την αιμοδοσία). Στη συνέχεια το αίμα στέλνεται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου και…υπομονή να έχεις!!! Διότι το Μικροβιολογικό έχεις τις πρωινές ώρες μεγάλο φόρτο εργασίας και έτσι χρειάζεται να περιμένεις….

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Το προσωπικό του Νοσοκομείου επιβαρύνεται με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας , η μικροβιολογική ανάλυση έχει πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με την αυτόματη ανάλυση και ο εθελοντής αιμοδότης ταλαιπωρείται!!!

Πρέπει να τονίσω την άψογη συμπεριφορά του προσωπικού. Η νοσηλεύτρια μάλιστα μου ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία μου!!! Και όπως με ενημέρωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου γνωρίζει  ότι το μηχάνημα δεν μπορεί πλέον να φτιαχτεί και ότι χρειάζεται η προμήθεια νέου μηχανήματος αυτόματης μέτρησης του αιματοκρίτη. Προφανώς ο Διοικητής του Νοσοκομείο όπως βλέπω  ασχολείται με φιέστες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης!!!

Ακόμη θα ήθελα να τονίσω ότι ως εθελοντής αιμοδότης θεωρώ την αιμοδοσία ως μια κίνηση αγάπης από άνθρωπο προς άνθρωπο. Η ταλαιπωρία του εθελοντή αιμοδότη που θέλει να προσφέρει είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ασφαλώς και ως άνθρωπος ανεξάρτητα από την ταλαιπωρία θα παραμείνω εθελοντής αιμοδότης. Πρέπει όμως, παρόλα την οικονομική κρίση και τις περικοπές, να μπορέσουμε να διακρίνουμε ποιες είναι οι δαπάνες που είναι αναγκαίες.

Τέλος ευχαριστώ το προσωπικό του Νοσοκομείου στο Τμήμα Αιμοδοσίας για την άριστη συμπεριφορά του.

Μοιράσου το άρθρο!