Κοινωνία

14/10/2010 - 11:17

Από Δευτέρα 18/10 το πετρέλαιο θέρμανσης στη Μυτιλήνη- Στα 75 λεπτά το λίτρο

Εκτός απροόπτου αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 18 τρέχοντος η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης για τη Λέσβο να υπολογίζεται στα 75 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 16 λεπτά ακριβότερα από την περσινή τιμή εκκίνησης, που ήταν 59 λεπτά. Στο στρατόπεδο των πρατηριούχων επικρατεί έντονος προβληματισμός, αφού μέχρι χθες το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία ήταν αποφασισμένη να μην ανοίξει την αγορά θέρμανσης, αν δεν λυθεί το θέμα του ειδικού φόρου από το αρμόδιο Υπουργείο.

Διανομή μετ εμποδίων; Οι βενζινοπώλες ζητούν κατάργηση της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι οι επιστροφές φόρων θα γίνονται εντός δύο ημερών, χωρίς προαπαιτούμενο έλεγχο παραστατικών. Σκεπτικισμός επικρατεί στο Σύλλογο Πρατηριούχων της Λέσβου, και όπως δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Τάκης Τυροπώλης, η στάση που θα τηρήσουν εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας με τον Υφυπουργό. «Θέλω να πιστεύω ότι η διανομή πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει κανονικά και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Φυσικά αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας που θα συνεδριάσει το επόμενο διήμερο». Ο Τ. Τυροπώλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο σύλλογος της Λέσβου να διαφοροποιήσει τη στάση του από τους συλλόγους της υπόλοιπης Ελλάδας και να διανείμει κανονικά πετρέλαιο από τη Δευτέρα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ «Το κύριο αίτημά μας, είναι να μην προκαταβάλουμε τον ειδικό φόρο, που για μας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένας βενζινοπώλης πρέπει να έχει ένα σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για να στηριχθεί, αφού αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης προκαταβάλλοντας τον ειδικό φόρο και αφού πουλήσουμε ολόκληρη την ποσότητα, τότε μόνο καταθέτουμε τα δικαιολογητικά μας για να πάρουμε την επιστροφή. Η επιστροφή γίνεται μετά από μια εβδομάδα στην καλύτερη περίπτωση. Πολλές φορές αν υπάρξουν γραφειοκρατικά λάθη ή προβλήματα μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αν εντοπιστούν χρέη του πρατηρίου προς το δημόσιο τότε τα χρήματα παρακρατούνται». Σύμφωνα με τον Τ. Τυροπώλη, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και οι πρώτες παραγγελίες. «Πιστεύουμε ότι φέτος η οικονομική κρίση θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ήδη τα πρώτα σημάδια είχαν κάνει την εμφάνισή τους από πέρυσι. Οι παραγγελίες ήταν περιορισμένες σε ποσότητα και η αποπληρωμή των χρεών καθυστερούσε αρκετά. Μάλιστα στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών που προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες, η αποπληρωμή καθυστερεί ακόμη περισσότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τον ένα ή τους δύο μήνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά πρατήρια οφείλονται χρήματα από την περσινή σεζόν».

Μαρία Χατζηγεωργίου/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!