Κοινωνία

18/11/2013 - 19:53

Απόφαση-σταθμός του Πρωτοδικείου: «Όχι» σε κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Μυτιλήνη

yle="text-align: justify;">ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ "Όχι σε κεραία τηλεφωνίας στην Καλλιθέα"

Η Δικαιοσύνη έδωσε τη λύση δικαιώνοντας την προσφυγή των κατοίκων της Καλλιθέας, που δεν θέλουν κεραία κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά τους

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Ως απόφαση - σταθμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απαγόρευση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης να εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας στις εργατικές κατοικίες της Καλλιθέας, καθώς πρόκειται από τις ελάχιστες φορές στη χώρα μας που δικαστήριο δικαιώνει διαμαρτυρόμενους πολίτες πριν καν η κεραία εγκατασταθεί και εξεταστεί η νομιμότητα των ενεργειών της εταιρείας. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα κατά της εταιρείας αν προχωρήσει στην εγκατάσταση της κεραίας, πριν αποφανθεί το τακτικό δικαστήριο που θα ακολουθήσει (όχι άμεσα).

Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τους κατοίκους της περιοχής των Εργατικών κατοικιών της Καλλιθέας, που προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα στη Δικαιοσύνη και μάλιστα ακριβώς την περίοδο που η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δρομολογούσε τις διαδικασίες για να προβεί στην εγκατάσταση του ιστού, στην ταράτσα του συγκροτήματος των παλιών εργατικών κατοικιών.

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας είχαν αντιδράσει προ μηνών διαπιστώνοντας ότι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση κεραίας στις εργατικές κατοικίες της περιοχής και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από τις δύο παιδικές χαρές και τις εγκαταστάσεις του 4ου Δημοτικού της Μυτιλήνης και του νηπιαγωγείου, που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο.

Για την εγκατάσταση της κεραίας φαίνεται πως έχει συμφωνήσει ένας ιδιοκτήτης εργατικής κατοικίας, συναντώντας ωστόσο την κάθετη αντίθεση των υπολοίπων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κτιριακό συγκρότημα είναι ενιαίο και διέπεται από παρόμοιο κανονισμό με αυτόν που διέπει τη λειτουργία των πολυκατοικιών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μπει η κεραία εάν δεν συναινέσουν όλοι.

 Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στα "Νέα της Λέσβου" τόνισε ότι «πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό κατά τη γνώμη μας, καθώς το δικαστήριο αποτρέπει την εγκατάσταση της κεραίας δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στην αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την υγεία τους, σε περίπτωση που λειτουργήσει η κεραία στη στέγη των σπιτιών τους».

 Να υπενθυμίσουμε ότι στον αγώνα που είχαν ξεκινήσει προ μηνών οι κάτοικοι της Καλλιθέας βρήκαν "ευήκοον ους" στον Δήμο, καθώς ασχολήθηκε με την περίπτωση ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Βατός, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μεταξύ των κατοίκων της περιοχής υπάρχουν και άτομα με προβλήματα υγείας. Μάλιστα στη διπλανή ακριβώς κατοικία από εκείνη όπου επρόκειτο να τοποθετηθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας (τις χωρίζει ένας κοινός τοίχος) διαμένει άτομο με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, για το οποίο οι γονείς του "έτρεμαν" για το κατά πόσο η λειτουργία της κεραίας θα προκαλούσε επιδείνωση στην υγεία του. Παράλληλα, σε μικρή σχετικά απόσταση από το εν λόγω σημείο λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και λίγο πιο πέρα βρίσκονται το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο της Μυτιλήνης.

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας είχαν φτάσει στο σημείο πριν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη να κάνουν ακόμα και διαμαρτυρία όλοι μαζί, έξω από την κατοικία των γειτόνων τους, που βρίσκονταν στο στάδιο μίσθωσης της ταράτσας στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συμφωνηθεί υψηλό μίσθωμα για την χρήση του ακινήτου, το οποίο υπερέβαινε τα 2.000 ευρώ το μήνα!

 

Στους Αγίους Αποστόλους

Και ενώ η Δικαιοσύνη φαίνεται να έδωσε τη λύση στο ζήτημα εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Καλλιθέας, σε εκκρεμότητα παραμένει η κεραία που λειτουργεί στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Επάνω Σκάλα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχει κάνει σε δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η Αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλη, ζητώντας την αποκαθήλωσή της.

Στην περίπτωση της Επάνω Σκάλας οι κάτοικοι δεν έχουν καταθέσει ακόμα προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ελπίζοντας σε διευθέτηση του ζητήματος από το Δήμο, κάτι το οποίο δεν έγινε ακόμα.

Να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις στην νομοθεσία για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρείες διευκολύνονται σημαντικά από το κράτος, καθώς περιορίζονται σε επίπεδο Αθηνών οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν ανενόχλητες να "κάνουν τη δουλειά τους".

 

Φώτο 1: Η Εργατική Κατοικία που επρόκειτο να εγκατασταθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας

Φώτο 2: Οι κάτοικοι της περιοχής όταν κατέθεταν την προσφυγή τους

Μοιράσου το άρθρο!