Skip to main content
|

Αποφασίστηκε η πρώτη απέλαση μετά από απόρριψη ασύλου στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το αίτημα του 46χρονου Σύρου για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του TPP σε δεύτερο βαθμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο αιτών άσυλο δεν κλήθηκε για αυτοπρόσωπη ακρόαση ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής εξέτασης. Το αίτημά του απορρίφθηκε ως απαράδεκτο, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό και αυτή την ώρα ετοιμάζεται η απέλασή του από τη χώρα, καθώς θεωρήθηκε ότι η Τουρκία είναι για τον ίδιο ασφαλής τρίτη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες, είχαν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δευτεροβάθμιες επιτροπές Προσφύγων είχαν ανατρέψει τις πρωτοβάθμιες αποφάσεις και είχαν κρίνει ως παραδεκτά τα αιτήματα ασύλου προσφύγων στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες που περνούν σε χώρες της Ευρώπης χαρακτηρίζονται από 20/3/2016 και μετά «παράτυποι μετανάστες», συλλαμβάνονται και κρατούνται.

Σε περίπτωση που δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή η αίτησή τους απορριφθεί, απελαύνονται στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για τη στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στους πρόσφυγες . Όπως υπαγορεύει η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκάις, ακόμα και οι Σύροι, που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία, ενώ προβλέπεται και «πρόγραμμα ανταλλαγής» Σύριων στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. Για κάθε έναν Σύρο που επιστρέφεται, ένας άλλος προβλέπεται να μετακινείται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη λίστα αναμονής θα έχουν προτεραιότητα όσοι δεν θεωρείται ότι εισήλθαν παράνομα στα ευρωπαϊκά εδάφη. Ο αριθμός όσων θα επανεγκατασταθούν σε χώρες της Ε.Ε. δεν θα ξεπεράσει τις 72.000. Για τους Σύρους στην Τουρκία δεν είναι ξεκάθαρο στην Συμφωνία το καθεστώς διαμονής και ο φορέας προστασίας τους. Στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δεν είχε συμπεριληφθεί λίστα των χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς», αντίθετα είχαν συμπεριληφθεί κάποια κριτήρια που πρέπει να πληρούν.

Τότε, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει ως επιτυχία της το γεγονός πως η Τουρκία δεν είχε αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», πράγμα που διαψεύστηκε από τις εξελίξεις. Τον έλεγχο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει πάνω από 2.000 αστυνομικοί, χειριστές ασύλου, δικαστές χωρών της Ε.Ε., καθώς οι διαδικασίες γίνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτρέψει την συμμετοχή Τούρκων αστυνομικών σε διαδικασίες επαναπροωθήσεων από τα νησιά. Η απέλαση του 46χρονου Σύρου από τη Λέσβο προς την Τουρκία, αν τελικά ολοκληρωθεί, θα είναιη πρώτη που θα γίνει μετά από απόρριψη και σε δεύτερο βαθμό της αίτησης ασύλου, κάτι που μπορεί να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μελλοντικές περιπτώσεις.

 

 

πηγη:

thepressproject.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία