Κοινωνία

06/09/2019 - 17:33

Το «γνήσιο αντίγραφο» της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» στο Πλωμάρι και η αντίδραση από το Σύλλογο Φίλων Μονής Κουτλουμουσίου

Τι αναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου

Με πάνδημη συμμετοχή από όλη την Λέσβο και με πούλμαν από την Δράμα από την Καβάλα από τα Γιαννιτσά , και κατά την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη , 4 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. η υποδοχή και ενθρόνιση του πιστού αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» από το ΄Αγιον Όρος, στον Ιερό καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου. 


Η Εικόνα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα από το λιμάνι της Μυτιλήνης στην πλατεία του Πλωμαρίου , για την επίσημη υποδοχή. 
Στην τελετή της υποδοχής και ενθρόνισης και στον Αρχιερατικό εσπερινό που ακολούθησε χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος , ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο «δώρο» της παρουσίας της Παναγίας ανάμεσά μας αυτές τις ημέρες, ευχαρίστησε το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου για την άδεια, αλλά και την καθηγουμένη Ιωάννα του ιερού ησυχαστηρίου Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Παραμυθίας Ανύδρου, για την μεγάλη αυτή προσφορά και δωρεά και ευλογία στον σεισμόπληκτο ναό του Αγίου Νικολάου, διότι αγιογράφησαν οι ίδιες αλλά και ασήμωσαν την ιερά εικόνα και την προσέφεραν ως ευλογία στον πληγωμένο από τον σεισμό ναό του αγίου Νικολάου . 


Μετέφερε ευχές και ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος. Τέλος ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο και όλους τους ευλαβείς χριστιανούς για τη καρδιακή και ουσιαστική συμμετοχή τους και ευχήθηκε σε όλους πλούσια και αφειδώλευτη τη Θεομητορική προστασία και σκέπη. Στην τελετή της υποδοχής παρέστησαν εκπρόσωποι του περιφερειάρχη και του Δημάρχου , ο στρατιωτικός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Χρήστος Πουλιανήτης , στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική της 98 ΑΔΤΕ, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και των Φορέων, των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη του συλλόγου Ακρίτες του Αιγαίου με παραδοσιακές στολές, ο σύλλογος γυναικών Μόριας ,πολλοί κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι με συγκίνηση προσκύνησαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας». 
Ο Αρχιερατικός επίτροπος Πλωμαρίου ευχαρίστησε την ιερά μονή Κουτλουμουσίου για την άδεια , την καθηγουμένη Ιωάννα του ιερού ησυχαστηρίου Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Παραμυθίας Ανύδρου, για την μεγάλη αυτή προσφορά και δωρεά ,την πολιτική  και στρατιωτική Ηγεσία ,τον ιερόν κλήρο ,τους συλλόγους και τους εκατοντάδες πιστούς που με ευλάβεια και συγκίνηση προσκύνησαν την Παναγία την <<Φοβερά Προστασία >> 


Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει διαπαντός στον Ιερό καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου .

 

Τα παραπάνω αποτελούν δελτίο τύπου από τον Ιερό καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου. 

 

----------------

Γιατί όμως αντιδρά ο Σύλλογος Φίλων Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου ;

Ας δούμε καταρχήν ποιος είναι αυτός ο Σύλλογος:

Ο Σύλλογος Φίλων Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου  λειτουργεί από το 2016 με την ευλογία της Γεροντικής Συνάξεως της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου και αποτελεί έναν υποστηρικτικό βραχίονα του έργου της Μονής. Μάλιστα κάθε εξάμηνο πραγματοποιεί Δράσεις Προσφοράς, όπου εκτελούνται τεχνικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και αλλού. Επιπλέον έχει προβεί στην προμήθεια διαφόρων χρηστικών αντικειμένων για την Ιερά Μονή. Αποτελείται από επίλεκτα μέλη της κοινωνίας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο, την Κεφαλονιά, τη Λήμνο, την Εύβοια και τις ΗΠΑ.

Σχετικά με την αυθεντική εικόνα που βρίσκεται στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ στο Άγιος Όρος:

"Η εικόνα ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της μονής στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε στη μονή, όπου εξακολουθεί να επιτελεί πολλά θαύματα, όπως μαρτυρείται από τους πατέρες της μονής και τους προσκυνητές. Σε πρόσφατη πυρκαγιά του δάσους της μονής, οι μοναχοί έτρεξαν επί τόπου με την εικόνα και σε λίγο ραγδαία βροχή σταμάτησε την καταστροφή. Βρίσκεται στο τέμπλο παρεκκλησίου του Καθολικού και την Τρίτη της Διακαινησίμου λιτανεύεται από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου ανταποδίδει την επίσκεψη του “Άξιον Εστίν”, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι"

Ο  Σύλλογος Φίλων Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου σε επικοινωνία που είχε με το Lesvosnews.net τόνισε ότι το αντίγραφο στο Πλωμάρι δεν έχει αποσταλεί από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Ζητώντας  περισσότερες λεπτομέρειες ο Σύλλογος Φίλων Ιεράς Μονής  μας αναφέρει: 

"Πριν από μία εβδομάδα ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Μυτιλήνης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος. Προς επίρρωση αυτού, ο γραμματέας της Μονής Κουτλουμουσίου ιερομόναχος Γ. Χρυσόστομος μας ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου, ότι τηλεφώνησε ο ιερέας του Πλωμαρίου, ζήτησε συγγνώμη και διαβεβαίωσε ότι θα αποκαταστήσει τα πράγματα με νέα ανακοίνωση!

Αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε στη σημερινή ανακοίνωση ουδεμία σχέση έχουν με τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις, όπως είναι εμφανές ότι η Ιερά Εικόνα ΔΕΝ ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ απ' την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, αλλά απ' το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Παραμυθίας Ανύδρου, το οποίο κατασκεύασε και προσέφερε την αναφερόμενη εικόνα ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΆΔΕΙΑ της Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους!

Άλλωστε, η Ιερά Εικών ουδεμία σχέση έχει με την αυθεντική Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, η οποία φυλάσσεται σε παρεκκλήσιο του καθολικού της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κουτλουμουσίου!"

 

Αξίζει να το τονιστεί  Ιερά  Εικόνα σπανίως εξέρχεται του Αγίου Όρους και ελάχιστα αντίγραφα Αυτής υπάρχουν σε ναούς και μοναστήρια της Ελλάδος και αυτόν κατόπιν συνεννόησης και ευλογίας της Ιεράς Μονής!

 

 

 

up date

 

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου λάβαμε ως απάντηση το παρακάτω παλαιότερο έγγραφο Νοέμβριος 2018 στο όποιο η Μονή αναφέρει ότι δεν έχει αντίρρηση για τη δημιουργία αντιγράφου χωρίς να έχει καμία σχέση με την κατασκευή του και την όλη διαδικασία.

Το έγγραφο: 

αδεα

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Φίλων Ιεράς Μονής  μας αναφέρει  ότι "εχουμε υπόψιν  το άνω έγγραφο, αλλά εξ' όσων γνωρίζουμε από την Ιερά Μονή αυτό ίσχυε για τότε που αναφερόταν το έγγραφο. Ουδέποτε η Μονή ενημερώθηκε για την κατασκευή του αντιγράφου, για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφαλώς για τη μεταφορά, υποδοχή και ενθρόνισή του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου. Δια το λόγο αυτό υπήρξε ενόχληση απ' την Ιερά Μονή μας. Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατασκευής του στο Άγιον Όρος!"

 

Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του. 

Μοιράσου το άρθρο!