Κοινωνία

22/09/2020 - 13:10

Απονομή βραβείου στην Ιωάννα Ζαχαράκη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο

Απονομή βραβείου για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο και οξεία κριτική για την αποτυχημένη Ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική κατά τη απονομή από την Ιωάννα Ζαχαράκη

Για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο απονεμήθηκε στην Ιωάννα Ζαχαράκη, στον σύζυγο της Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη  και στο Διακονικό Ίδρυμα Solingen το βραβείο του δήμου Solingen: „Agenda 2019„ το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020.

 Η Ιωάννα Ζαχαράκη που κατάγεται από την Χρυσομηλιά, Καλαμπάκας Τρικάλων με τον μυτιληνιό σύζυγό της Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη δραστηριοποιούνται λόγω των σχέσεων τους με το νησί ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη στην Γερμανία για την κατάσταση στην Λέσβο και στα ελληνικά νησιά. Ήδη από το 2008 οργανώθηκε σε συνεργασία με τον κοινωφελή σύλογο „Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο“ καθώς και γερμανικούς φορείς Ευρωπαϊκό Συνέδριο στην Λέσβο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τότε κατάστασης.

Στην ομιλία της, στα πλαίσια της απονομής η Ιωάννα Ζαχαράκη κάνει σκληρή κριτική και θίγει την μέχρι τώρα αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν είναι ικανή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια να βρεί και να εφαρμόσει μία βιώσιμη, αλληλέγγυα και ανθρωπιστική μακροχρόνια λύση στο προσφυγικό.

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραμέληση των ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών αξιών, αφήνουν της περαμεθόριες περιοχές της Ευρώπης και τους πολίτες των ελληνικών νησιών να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος του προσφυγικού.

Ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στην πόλη από το 1999 και ως Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης η Ιωάννα Ζαχαράκη εξήρε ιδιαίτερα την ανθρωπιστική συμπεριφορά των κατοίκων της Λέσβου. Εξέφρασε την εκτίμημή της για την υποδοχή, διαμονή και μέριμνα που προσφέρεται για πολλά χρόνια σε πρόσφυγες στην Λέσβο και στα νησιά του Αιγαίου. Οι πολίτες δεν έχασαν την ανθρωπιά τους και βοήθησαν παρά την οικονομική κρίση που απειλούσε την ίδια τους την ύπαρξη. Παρόλη την φιλότιμη, μακροχρόνια και αξιοθαύμαστη στάση και προσφορά, η αντοχή και ανοχή των κατοίκων των νησιών έχει όμως εξαντληθεί.

Mας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η πανέμορφη, φιλότιμη και φιλόξενη Λέσβος έγινε συνώνυμη με την αποτυχή και απάνθρωπη προσφυγική πολιτική της Ευρώπης.

Ειδικά τώρα, μετά την καταστροφή του υπερπλήρη καταυλισμού της Μόριας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό γερμανική προεδρεία να βρεί μία μακροχρόνια λύση σε αυτό το ζήτημα. Ήδη από καιρό η Ομοσπονιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, αφού πάνω από 170 Δήμοι είναι μέλη της "Συμμαχίας Ασφαλών Λιμένων",  «SEEBRÜCKE-Θαλάσσια γέφυρα». Το κίνημα εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή και περιμένει άμεσα από τη γερμανική και την ευρωπαϊκή πολιτική, ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής, αποποινικοποίηση της διάσωσης και αξιοπρεπή υποδοχή των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα ή βρίσκονται σε φυγή.

Και ο Δήμος του Solingen που διαμένει και δραστηριοποιείται η Ιωάννα Ζαχαράκη και ο σύζυγός της είναι μέλος της Συμμαχίας.

Xαίρομαι ιδιαίτερα που ενόψει των δημοτικών εκλογών πριν λίγες ημέρες  στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία  διαδηλώσαμε έξω από το Δημαρχείο, όπως έγινε και σε πολλές πόλεις, με στόχο να πιέσουν οι δήμοι μας την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να βρεί η ίδια και η Ευρωπαϊκή Ένωση λύση στο προσφυγικό. Δεν συμφιλιωνόμαστε με την αδράνεια των κυβερνήσεων. Οι Δήμοι που εκλεγόμαστε, μαζί με τους δημότες μας εκφάζουμε την διαμαρτυρία και την προθυμία μας να υποδεχθούμε πρόσφυγες από την Λέσβο και από τα ελληνικά νησιά. Η υλοποίηση της υποδοχής πρέπει να γίνει αμέσως, τώρα που πολλοί πρόσφυγες βρίσκονται σκορπισμένοι στους δρόμους της Λέσβου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε„ τονίζει η κυρία Ζαχαράκη και ως Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης „ότι τώρα είναι η ευκαιρία να πιέσουμε„.

Με τον ίδιο τόνο επευθύνεται και στην Ελληνική Κυβέρνηση, Τώρα πρέπει να πιεστεί η Ευρώπη και η Γερμανία για να βρεθεί λύση στο προσφυγικό. Ακόμα η κάθε χώρα, ανάλογα με τον πληθυσμό της να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και σημαντικό είναι επίσης η δέσμευση και η υποχρέωση των χωρών που παράγουν και εξάγουν όπλα να αναλάβουν και τις συνέπειες ως συνυπεύθυνες για τα αίτια των πολέμων και της προσφυγιάς„.

Η πρώην Δήμαρχος και υπεύθυνη της Επιτροπής του Βραβείου „Αgenda 2019„ της πόλης Solingen Friederike Sinowenka εξήρει τις μακροχρόνιες προσπάθειες και το ανθρωπιστικό έργο στην Λέσβο.

Με διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες συλλέχθηκαν από το 2015 διαμέσου του κοινωνικού και κοινωφελή οργανισμού της Διακονίας Solingen δωρέες ύψους περίπου 250.000 € για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο. Ο ευρύς κύκλος της Ιωάννας Ζαχαράκης είτε από τον χώρο τον πολιτικό, τον κοινωνικό, τον εκκλησιαστικό, είτε τον χώρο της επιστήμης, αλλά και τον ευρύ φιλικό της χώρο ήταν και είναι πρόθυμος για δωρεές συγκεκριμμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κοινωνικός φορέας της Διακονίας Solingen έχει την ευθύνη για την παραλαβή, διεκπαιρέωση και έλεγχο των δωρεών. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί συνεργασία με την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, την Ηλιαχτίδα, την Lesbos Solidarity, την Αγκαλιά και τον Αστερία.

Ενώ στην αρχή το καλοκαίρι του 2015 δεν υπήρχε ακόμη καμία οργανωμένη δομή, χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του „Χωριού του όλοι μαζί„ οικοδομικές επισκευές καθώς αγορές ηλεκτρικών συσκευών, κρεβατιών, στρωμάτων για τις ανάγκες στο ΠΙΚΠΑ, αναλήφθηκαν και αναλαμβάνονται έξοδα για ανάγκες διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης καθώς και για ανάγκες του τοπικού πληθυσμού που θίχτηκαν από την οικονομική κρίση, που εντοπίζουν οι τοπικοί φορείς που συνεργαζόμαστε.

Η στενή συνεργασία κυρίως με την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η προσφορά προορίζεται ιδίως για προγράμματα επιμορφωτικά και απασχόλησης ελεύθερου χρόνου ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Στην ομιλία της η Ιωάννα Ζαχαράκη ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους δωρητές καθώς επίσης και την επιτροπή „Agenda„ της πόλης για την απονομή του βραβείου. Και τελειώνει με την πρόταση:

„Δεχόμαστε την απονομή του βραβείου ως αναγνώριση „ της ελληνικής φιλότιμης, ανθρώπινης μακροχρόνιας, αξιοθαύμαστης στάσης, απεριόριστης προσφοράς, αντοχής και ανοχής των κατοίκων και όλων των τοπικών φορέων της Λέσβου με τους οποίους συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε. Αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή, αυτοί σηκώνουν όλο το βάρος της Ευρώπης και σε αυτούς ανήκει το βραβείο „Agenda 2019„ σε αυτούς ανήκει και το μεγάλο ευχαριστώ!„.

H τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα του θεάτρου της πόλης, όπου παραβέθηκαν πάνω από 160 προσκαλεσμένοι, πλαισιώθηκε μουσικά από τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες: Πελαγία Ψαλτοπούλου στο τραγούδι και Ελένη Αναστασιάδου στο πιάνο.

αα

Μοιράσου το άρθρο!