Κοινωνία

12/05/2014 - 21:30

Απορριμματοφόρα - κινούμενα φέρετρα στη Λέσβο. Το μεροκάματο του τρόμου…

trong>Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ - ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ "ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ"!

Το μεροκάματο του τρόμου…

Απορριμματοφόρα που δεν έχουν χειρόφρενο και καταλήγουν σε γκρεμούς, αυτοκίνητα που στη μέση του δρόμου "παραλύει"  το σύστημα διεύθυνσης με τους οδηγούς έντρομους να προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους, οχήματα με φθαρμένα εξαρτήματα στα πλέον κρίσιμα σημεία των τροχών, καθώς και περιπτώσεις που χρειάζονται αντικατάσταση σκασμένων ελαστικών, αλλά αυτά επιδιορθώνονται με κίνδυνο να "κλατάρουν" εν κινήσει, αποτελούν τις εικόνες που συνθέτουν την καθημερινότητα των πληρωμάτων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου. Πρόκειται για το μεροκάματο του τρόμου όταν το ένα μετά το άλλο τα αυτοκίνητα ακινητοποιούνται στη χωματερή και οι οδηγοί τους αναγκάζονται να μεταπηδούν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, μέρα με την ημέρα, ψάχνοντας να βρουν το όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο για να βγει το μεροκάματο. 

Από τον Οκτώβριο ο Δήμος βρίσκεται εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, περιμένοντας την τυπική έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών για προγραμματισμένες προμήθειες (με άλλα λόγια τα ανταλλακτικά και τις επισκευές των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται στην καθαριότητα), μάταια όμως. Σε κάποιες περιπτώσεις η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με κίνδυνο της ζωής των οδηγών, καθώς  ένας σημαντικός αριθμός απορριμματοφόρων είναι ακινητοποιημένος, ενώ πολλά από τα αυτοκίνητα που κινούνται είναι ασυντήρητα, με συνέπεια οι οδηγοί που τα χρησιμοποιούν κάθε ξημέρωμα να κάνουν το σταυρό τους για να επιστρέψουν σώοι στο τέλος της βάρδιας τους!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή του Ασωμάτου, τον περασμένο μήνα, όταν ένα απορριμματοφόρο έπεσε μέσα σε γκρεμό "προδομένο" από το χειρόφρενο, την ώρα που ο οδηγός βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος επιχειρώντας να ξεμπλοκάρει τον κοχλία. Σε μια δεύτερη περίπτωση,  το σύστημα διεύθυνσης (οδήγησης) του απορριμματοφόρου παρέλυσε όσο το όχημα κινούνταν στο δρόμο με τον οδηγό του έντρομο να προλαβαίνει την τελευταία στιγμή την εκτροπή του αυτοκινήτου, έχοντας εν τω μεταξύ για κάθε ενδεχόμενο ανοίξει την πόρτα στο καμαρίνι έτοιμος να πηδήξει!

«Η κατάσταση με τα αυτοκίνητα έχει φτάσει στο μη παρέκει και πρέπει άμεσα το κάθε απορριμματοφόρο να περάσει από εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», σημείωσαν στην εφημερίδα μας οδηγοί απορριμματοφόρων που κάλεσαν τα "Νέα της Λέσβου" στη χωματερή, δείχνοντας την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Την ίδια ώρα ο Αντιδήμαρχος, Ηλίας Κουνιαρέλλης  και ο διευθυντής καθαριότητας Γιώργος Αλεξίου με έγγραφό τους προς τον Δήμαρχο κ. Βουνάτσο,  το οποίο κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενημερώνουν ότι λόγω της καθυστέρησης έγκρισης των προμηθειών από την Αθήνα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ειδικότερα στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων.

«Ο αγώνας που κάνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να κινήσουμε τα απορριμματοφόρα του Δήμου σε αυτό το περιβάλλον είναι πραγματικά υπεράνθρωπος και απίστευτος», τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Κουνιαρέλλης.  Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο εδώ και 6,5 μήνες να μην έχουν εγκρίνει τα συναρμόδια Υπουργεία τις προμήθειες ανταλλακτικών σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η καθαριότητα και να προσπαθούμε εμείς καθημερινά με μπαλώματα να κινήσουμε τα αυτοκίνητα για να μαζέψουμε τα σκουπίδια στη Λέσβο, που είναι ένα μεγάλο νησί και τα αυτοκίνητα διανύουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο προσωπικό και τις προσπάθειες που καταβάλλει σε αντίξοες συνθήκες.

Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής καθαριότητας, Γιώργος Αλεξίου  ανέφερε στα "Νέα της Λέσβου" ότι «η εντολή που έχω δώσει σε όλους τους συναδέλφους οδηγούς των απορριμματοφόρων είναι να μην κινούν οχήματα  στις περιπτώσεις που εκτιμούν ότι αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δυστυχώς η καθυστέρηση έγκρισης των προμηθειών ανταλλακτικών από την Αθήνα είναι μεγάλη, κάτι που δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα. Καθώς δε, η καθαριότητα δεν μπορεί να περιμένει και οι συνάδελφοι στο Δήμο Λέσβου διακρίνονται για το φιλότιμό τους, υπάρχουν περιπτώσεις οδηγών που κινούν τα αυτοκίνητα με δική τους ευθύνη, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για λόγους που γίνονται κατανοητοί από τον καθένα».

 Στις φωτογραφιες:

Βουτιά στον γκρεμό, "προδομένο" από το χειρόφρενο, το όχημα της φωτογραφίας

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα για λάστιχο, χωρίς παράθυρα και μια περίπτωση όπου στην καρότσα από τα σκουπίδια φύτρωσαν πατατιές εν αναμονή της έγκρισης για προμήθεια ανταλλακτικών!  

 και μια φωτογραφία έκπληξη... απορριμματοφόρο με "ενσωματωμένο" στύλο της ΔΕΗ ! ! !  Αθάνατη Μυτιλήνη!

 

Μοιράσου το άρθρο!