Κοινωνία

08/10/2013 - 18:41

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: εσείς παρκάρετε παράνομα, εμείς κόβουμε δρομολόγια!

τ

ης Ανδρονικής Κουτσαβλή / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Το ενδεχόμενο να μειώσει, ακόμα και να διακόψει κάποια δρομολόγια, εξετάζει η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, εξ αιτίας, όπως ισχυρίζονται, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί λόγω της ανεξέλεγκτης στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Η ανεξέλεγκτη, και παράνομη πολλές φορές, στάθμευση των αυτοκινήτων σε σημεία όπου τα αστικά λεωφορεία κινούνται, που αποτελούν τερματικό σταθμό ή στάση, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στους οδηγούς των λεωφορείων, όσο και στους επιβάτες που επιλέγουν το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.
Τα σημεία αυτά, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των οδηγών τού ΚΤΕΛ, είναι η στάση της Πλατείας Σαπφούς, της Αγίας Ειρήνης, του Ακρωτηρίου, του Καγιανίου, της Αγίας Μαρίνας, του Πληγωνίου, του «Βοναπάρτη», του «Κίμωνα», του «Θαλασσέλη», των «Goody’s». Ακόμη, οι οδηγοί δυσκολεύονται να κινηθούν στον τερματικό σταθμό του Λόφου του Πανεπιστημίου, στην οδό Β. Αρχοντίδη, στην οδό Τζαίημς Αριστάρχου, στην προκυμαία στο ύψος των «Alpha Bank» - «Πειραιώς» και στην οδό Ελ. Βενιζέλου λόγω φορτοεκφορτώσεων. Κόλλημα στη συγκοινωνία παρατηρείται και στην αφετηρία των λεωφορείων, στο «Βερόπουλο», όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν οι οδηγοί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι στα περισσότερα από αυτά τα σημεία υπάρχουν πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στις οποίες θα έπρεπε να συμμορφώνονται οι οδηγοί των Ι.Χ., ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί των ΚΤΕΛ προσπαθούν για αρκετή ώρα να στρίψουν το λεωφορείο από τον τερματικό σταθμό και καταλήγουν να κινούνται με… την όπισθεν έως ότου βρουν μία τοποθεσία που να τους επιτρέπει την αναστροφή. Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρατηρείται στο Καγιάνι και όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, Πάρης Μολυβιάτης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διακοπεί το δρομολόγιο αν η υφιστάμενη κατάσταση δε διαφοροποιηθεί.

Και στο Λόφο «Ξενία» του Πανεπιστημίου παρατηρείται πρόβλημα με την αναστροφή των οχημάτων.

Σημειώνεται δε, ότι σε πολλές στάσεις τα λεωφορεία δεν μπορούν να σταματήσουν σε σημείο που προβλέπεται γι’ αυτά, διότι υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, παρ’ ότι υπάρχουν πινακίδες τού ΚΟΚ που απαγορεύουν κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, οι οδηγοί των λεωφορείων είναι αναγκασμένοι να σταματήσουν πολλές φορές στη μέση του δρόμου. Μάλιστα, κάποιες φορές αναγκάστηκαν να αλλάξουν την πορεία τους επειδή δε χωρούσαν να περάσουν τα λεωφορεία από το δρόμο, όπου είχαν παρκάρει παράνομα κάποιοι οδηγοί.

Οι επιπτώσεις…
Όλα αυτά τα προβλήματα που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των δρομολογίων. Τα λεωφορεία δεν είναι στη στάση που πρέπει την ώρα που προβλέπεται από το πρόγραμμα. Γι’ αυτό εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των δρομολογίων σε σημεία που παρατηρείται πρόβλημα ή και να διακοπεί σε κάποια από αυτά.

Όπως εξηγεί ο κ. Μολυβιάτης, η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και πολύ καιρό και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις προς οδηγούς Ι.Χ., τόσο από τους υπευθύνους του ΚΤΕΛ όσο και από τα αρμόδια στελέχη της Τροχαίας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ανταποκριθεί θετικά.
Τέλος, προσέθεσε ότι εξ αιτίας της ανευθυνότητας κάποιων οδηγών, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό, οι πολίτες εκείνοι που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες για τη μετακίνησή τους.


 του Στρατή Μπαλάσκα

Ποιος παρκάρει όπου να ’ναι;


Εντύπωση προκαλεί η διαμαρτυρία των Αστικών ΚΤΕΛ που επιμένουν να λειτουργούν με τον τρόπο που τα ΚΤΕΛ λειτουργούσαν στη Μυτιλήνη στη δεκαετία τού 1960. Ο λόγος, για μια ιδιωτική εταιρεία που χρησιμοποιεί τους δρόμους της πόλης και κατ’ επέκταση την ίδια την πόλη κατά το δοκούν. Και μετά διαμαρτύρεται και απειλεί με περικοπές και διακοπές δρομολογίων!
Ο λόγος, για μια εταιρεία που αρνείται να αντιληφθεί τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και, το χειρότερο όλων, αρνείται να εκσυγχρονισθεί.
Γιατί προφανώς άρνηση εκσυγχρονισμού είναι να διαθέτεις στη Μυτιλήνη τού 2013 αυτοκίνητα του μεγέθους που το ΚΤΕΛ διαθέτει, και να επιμένεις να μην παρκάρει κανείς άλλος, ώστε εκείνος και μόνο εκείνος να μπορεί να κινηθεί. Αντί να επενδύσει σε μίνι μπας που θα πηγαίνουν παντού στην πόλη, εξυπηρετώντας όλους τους πολίτες και ως εκ τούτου -και γιατί όχι;- κερδίζοντας, απαιτεί να μην παρκάρει κανείς ώστε να κινούνται μόνο τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Έχει στην ουσία μετατρέψει σε πάρκινγκ και αφετηρία την Πλατεία Σαπφούς, με μεγάλους χρόνους αναμονής των λεωφορείων, που ενίοτε παρκάρουν και σε διπλή σειρά προκαλώντας κομφούζιο στην προκυμαία και βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι, διαμαρτύρεται για παρκαρισμένα… αυτοκίνητα! Απίστευτα πράγματα. Απίστευτες πρακτικές, όπως το πάστωμα υπεράριθμων φοιτητών προς και από το Πανεπιστήμιο, αναστροφές στην προκυμαία στο χώρο μπροστά στο ξενοδοχείο «Blue Sea» και άλλα πολλά. Πρακτικές που βλέπει όλη η πόλη, αλλά όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες Τροχαίας - του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας.
Και μια και το έφερε η κουβέντα. Το προ 15 ημερών τρακάρισμα λεωφορείου των Αστικών ΚΤΕΛ με… φοίνικα στην Επάνω Σκάλα που είχε σαν αποτέλεσμα πέντε τραυματίες, πού οφειλόταν; Θα μάθουμε ποτέ;

Μοιράσου το άρθρο!