Κοινωνία

18/01/2013 - 06:43

Άταφα νεκρά πρόβατα και γουρούνια στο Μανταμάδο

Άταφα νεκρά πρόβατα και γουρούνια στο Μανταμάδο

yle="text-align: justify;">Ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μανταμάδος Λέσβου κάποιος – προφανώς κτηνοτρόφος –πέταξε νεκρά δύο γουρούνια, δύο πρόβατα και ένα αρνάκι σε μια παράνομη χωματερή, που έχει δημιουργηθεί από τους ντόπιους. Τα πτώματα των ζώων – δεν φέρουν εμφανή τραύματα – και αυτό κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να πέθαναν από ασθένεια.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε χθες και μας έστειλε αναγνώστρια του www. zoosos. gr αποδεικνύουν τον γενικότερο σεβασμό που τρέφουν οι κτηνοτρόφοι για το περιβάλλον και για τα πλάσματα από τα οποία βγάζουν χρήματα. Η αποσύνθεση αρχίζει σταδιακά, αφού τα πτώματα παραμένουν εκτεθειμένα κοντά στον δρόμο, που περνάει από εκεί, ενώ παραπέρα βόσκουν άλλα ζώα…



Ο κτηνοτρόφοι συνηθίζουν να ξεφορτώνονται κατά τέτοιον τρόπο τα νεκρά ζώα τους για να αποφύγουν πιθανό έλεγχο αν σ’ ένα κοπάδι ξεσπάσει μια ασθένεια…

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων»   απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.

Αυτά θα πρέπει να θάβονται σε βάθος τουλάχιστον μισού μέτρου από τον εξουσιαστή ή οδηγό ή αν αυτοί είναι άγνωστοι, με μέριμνα του οικείου δήμου, αφού απ' αυτούς ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν μεταδοτικών νόσων.

Οι ασθένειες πλήττουν όλα τα είδη των ζώων όμως εκείνος που τα έχει υπό την ιδιοκτησία του και ενδεχομένως έχει επιδοτηθεί για την απόκτηση τους, οφείλει να φροντίσει για την κτηνιατρική τους περίθαλψη γιατί αυτό ορίζει η ηθική και ο νόμος. Η εγκατάλειψη των νεκρών ζώων στα βουνά και η αδιαφορία για το αν αυτά έχουν τροφή και νερό είναι μόνο εγκληματική πρακτική.

Μοιράσου το άρθρο!