Κοινωνία

18/11/2016 - 09:50

Αυλαία στη δίκη για το σκάνδαλο οξυγόνου με μείωση ποινής

Ε

πέστρεψε στις δικαστικές αίθουσες του Εφετείου Β. Αιγαίου την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, το σκάνδαλο του οξυγόνου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, η αποκάλυψη του οποίου είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία στα μέσα του 2006.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, που αποκάλυψε απάτη συνολικού ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με την προμήθεια οξυγόνου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης την περίοδο 1999-2006. Σύμφωνα με αυτό, το νοσοκομείο εμφανιζόταν να αγοράζει και να πληρώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε σχέση με αυτές που πραγματικά προμηθευόταν.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2015 και η πρωτόδικη απόφαση επέβαλε δις ισόβια στον Ο.Α., διευθύνων σύμβουλο της προμηθεύτριας εταιρείας «Messer» και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις στο δικαστήριο, εγκέφαλο της όλης απάτης, καθώς και 25 χρόνια φυλάκιση στον Μ.Π., υπάλληλο του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ο τοπικός αντιπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος κατηγορείτο και αυτός για συνέργεια στην υπόθεση, απηλλάγη των κατηγοριών. Την Δευτέρα η υπόθεση ξαναζωντάνεψε, καθώς εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, χωρίς να προκύψει κάποιο νέο στοιχείο.

Η απόφαση του Εφετείου εκδόθηκε χθες το πρωί και αφορά στην ουσία μόνο τον υπάλληλο του νοσοκομείου Μ.Π., η ποινή του οποίου μειώθηκε από τα 25 χρόνια που ήταν αρχικά, σε 12 χρόνια. Αντίθετα, η Έφεση που είχε καταθέσει η πλευρά του Ο.Α. εξέπεσε λόγω του ότι ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο κι έτσι η ποινή παρέμεινε αμετάβλητη. Ο συγκεκριμένος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρέστη ούτε στη δίκη που έγινε τον Ιούνιο του 2015, εκπροσωπήθηκε, όμως, από δικηγόρο, ο οποίος κατέθεσε Έφεση στη συνέχεια. Μέχρι σήμερα πάντως, κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Το νοσοκομείο Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο δικηγόρος Στ. Κίνδερλης και τον τ. υπάλληλο του Βοστανείου Μ.Π. η δικηγόρος εξ Αθηνών Νατάσα Χονδρογιάννη.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

---------------------------------

 

Από το αρχείο μας:

Το οξυγόνο- μαϊμού                                                      

Το 2005 υπάλληλος του νοσοκομείου χρηματίζονταν από την πολυεθνική προμηθεύτρια εταιρεία, «Messer», εμπλεκόμενος στο μεγάλο σκάνδαλο ύψους 2 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. «Μέσα από πλαστά τιμολόγια το Νοσοκομείο φαίνονταν ότι κατανάλωνε ιατρικό οξυγόνο, περισσότερο και από το άθροισμα όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας», εξηγεί ο τ. διοικητής.

Στους λογαριασμούς του υπαλλήλου είχαν βρεθεί χρηματικά ποσά ύψους 23.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί τμηματικά από την Αθήνα κατά την επίμαχη περίοδο. Ως εμπλεκόμενος στο σύστημα παραλαβής των «προμηθειών» πλασματικών ποσοτήτων οξυγόνου από την πολυεθνική διώκονταν ποινικά.

Αθώοι με τη βούλα

Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, με Βούλευμά του, απάλλαξε το καλοκαίρι του 2011 τον Μ.Π. από την κακουργηματική κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία του σε βάρος του Δημοσίου, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος του γι’ αυτό το αδίκημα. Με το ίδιο Βούλευμα, τον απάλλαξε και από τις δύο σοβαρές κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για «ψευδή βεβαίωση» και «παθητική δωροδοκία». Το τελευταίο δεν σχετίζεται με την έλλειψη στοιχείων αλλά με την παραγραφή των αδικημάτων, εφόσον από την τέλεσή τους παρήλθε 5ετία. Τέλος, το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου απάλλαξε από τις δύο πλημμεληματικές κατηγορίες περί «ενεργητικής δωροδοκίας» και «ψευδούς βεβαίωσης» και τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής προμηθεύτριας εταιρείας με το οξυγόνο, επίσης λόγω παραγραφής.
 

Μοιράσου το άρθρο!