Skip to main content
|

Αύξηση θητείας στον στρατό ξηράς

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στο θέμα της αύξησης θητείας για τον στρατό ξηράς που εξετάζεται, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ταραντίλης για την αύξηση που συζητείται από τον Μάιο, τόνισε πως ότι εξετάζεται αφορά στον στρατό ξηρά ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτική θητεία στα 18.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Η θητεία σε όλα τα «όπλα» θα είναι δηλαδή ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, όπου έως τώρα ήταν 9μηνη.

Φαίνεται όμως ότι έχει «κλειδώσει» και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, 9μηνη δηλαδή, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Εβρο ή στα νησιά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

Ο στόχος του υπουργείου και των επιτελών είναι διπλός όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ.

Εκτιμούν ότι από τη μία η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν και να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Κι αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους. Από την άλλη στο «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Εβρο αλλά και στα νησιά.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές με στόχο την εξισορρόπηση της θητείας σε όλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή 12 μήνες θητεία παντού σε Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς) είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας – τόσο ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής που γνωρίζει σε βάθος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ τις ελλείψεις προσωπικού στο Στράτευμα και είχε εργαστεί για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση – σε συνεργασία με την κυβέρνηση έκριναν ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν  βιαστικά στην αναγκαία εξισορρόπηση της θητείας σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για όλους, λόγω και του κορωνοϊού, και συνακόλουθα και για τους νέους.

Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500 που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τις 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 100.000.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία