Κοινωνία

10/09/2019 - 05:52

Βίντεο - Διάσωση προσφύγων ανοιχτά της Λέσβου - Δραματικές στιγμές, συγκλονιστικές εικόνες

Οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και το Λιμενικό προχωράει σε καθημερινές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, που αναζητούν να περάσουν από τα παράλια της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μία ακόμη δραματική επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Λέσβου κατέγραψε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Οι διασωθέντες ήταν περισσότεροι από 50, ανάμεσά τους αρκετά βρέφη και παιδιά. «Σταματήστε τη βάρκα» φώναζαν οι άνδρες του Λιμενικού, ενώ οι επιβαίνοντες χειροκροτούν. Η βάρκα δεν σταματάει και οι διασώστες φωνάζουν ότι προέρχονται από την Ελλάδα: «Yunan, Yunan».

«Θα σας σώσουμε, σταμάτα τη μηχανή» φωνάζουν στα αγγλικά, αλλά οι μετανάστες δεν σταματούν στο σήμα των λιμενικών, φοβούμενοι ότι έχουν μπροστά τους σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής που θα τους στείλει πίσω.

Τα γαλανόλευκα χρώματα της ελληνικής σημαίας είναι τα μόνα που μπορούν να τους πείσουν, έτσι οι άνδρες του Λιμενικού την ανεμίζουν.  «Φέρε τη σημαία, Μιχάλη. Φέρτε τη σημαία, φέρε ένας τη σημαία», αναφέρει λιμενικός στους συναδέλφους του. «Σταματήστε. Θα σας βοηθήσουμε. Θα σας βοηθήσουμε», συνεχίζει.

Ο χειριστής της λέμβου έχει δίπλα του ένα βρέφος χωρίς σωσίβιο. Τελικά αποφασίζει να σβήσει τη μηχανή. Η λέμβος προσεγγίζει το ναυαγοσωστικό του Λιμενικού και οι λιμενικοί ρίχνουν τα σχοινιά και η διάσωση ξεκινά. Οι διασώστες λένε στους μετανάστες ότι θα τους μεταφέρουν στη Μυτιλήνη. Επιβιβάζουν τους ενήλικες και τα παιδιά στο σκάφος και τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 

 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο / ρεπορτάζ Αλέξανδρος Καλαφάτης 

Μοιράσου το άρθρο!