Κοινωνία

15/09/2015 - 19:56

Δεν θα γίνει κέντρο ταυτοποίησης μεταναστών στην Πέτρα

Εγκαταλείπεται η ιδέα της δημιουργίας κέντρου ταυτοποίησης μεταναστών στο στρατόπεδο της Πέτρας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το εγχείρημα στους κατοίκους της περιοχής, που από την περασμένη Παρασκευή φυλάσσουν με βάρδιες την είσοδο, για να εμποδίσουν τα μηχανήματα του στρατού, να κάνουν τις σχετικές απαραίτητες εργασίες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν συζητήσεις μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, πολιτών και φορέων της Πέτρας και της Μήθυμνας και απ' ό,τι φαίνεται υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία να αναζητηθεί χώρος μακριά από τα χωριά της περιοχής και κοντά στην παραλία, όπου βγαίνουν οι μετανάστες καθημερινά.

Χθες το πρωί, ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός και ο αντιδήμαρχος Κ. Αστυρακάκης, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Μήθυμνας Δ. Βατή, τον πρόεδρο της Πέτρας, τον πρόεδρο της Μήθυμνας και άλλους πολίτες, πραγματοποίησαν αυτοψία, προκειμένου να δουν από κοντά αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στέγασης του κέντρου ταυτοποίησης.

«Καταλήξαμε, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Κ. Αστυρακάκης, στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερο για όλους μας, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους, το Κέντρο ταυτοποίησης να γίνει κάπου ανάμεσα στην Εφταλού και τη Σκάλα Συκαμιάς. Ήδη βρήκαμε ένα χώρο ιδιωτικό, κατάλληλο για το σκοπό αυτό και μάλιστα επικοινωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος έδειξε προθυμία να συνεργαστεί και να μισθώσει το χώρο. Στην ουσία, πρόκειται για ένα οικόπεδο μεγάλης έκτασης, που διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ έχει κι ένα πολύ μεγάλο στέγαστρο. Το σημαντικότερο είναι, πως αυτός βρίσκεται στη μέση του πουθενά, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τους οικισμούς και τα χωριά, ενώ παράλληλα είναι σε σημείο τέτοιο, που θα έχουν εύκολα πρόσβαση οι  μετανάστες, όταν βγαίνουν από την Εφταλού ή από τη Συκαμιά. Η συμφωνία μπορεί να μην έχει κλείσει, όμως είμαι αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις με τον ιδιώτη θα έχουν θετική έκβαση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις». Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέτρας, ο οποίος τόνισε πως η λύση της καταγραφής κοντά στο σημείο αποβίβασης των  μεταναστών, είναι η καλύτερη.

«Θεωρώ πως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να δημιουργήσουμε ένα κέντρο ταυτοποίησης ανάμεσα στα δύο χωριά, αναγκάζοντας έτσι τους αλλοδαπούς να περπατούν χιλιόμετρα ολόκληρα, φορτωμένοι πολλές φορές με πράγματα ή κρατώντας μικρά παιδιά, έως ότου φτάσουν στους οικισμούς. Απ' την άλλη πλευρά, δεν είναι σωστό ένα τέτοιο κέντρο να είναι μέσα στα χωριά μας, δημιουργώντας εύλογο φόβο και αναστάτωση στην τοπική μας κοινωνία, ιδιαίτερα το χειμώνα. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη ζημιά που προκαλεί η κατάσταση αυτή στον τουρισμό, που είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων. Ήδη έχουμε τα πρώτα δυσάρεστα μηνύματα, με ακυρώσεις κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ και η κίνηση του Σεπτεμβρίου σε Πέτρα και Μήθυμνα, είναι αρκετά περιορισμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Το 2014 η σεζόν άγγιξε τον Οκτώβριο, ενώ φέτος η τουριστική περίοδος τελειώνει άδοξα το Σεπτέμβριο».

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!